avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Indiviziune, uzucapiune, mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Indiviziune, uzucapiune, mostenire

Va salut cu respect oameni frumosi! Am nevoie de putina claritate in viata, cum numai niste oameni destepti o pot oferi. Situatia se prezinta astfel:

- este vorba de un teren intravilan si doua case de locuit pe acest teren in prezent

- aici au locuit initial strabunicii mei, cand cele doua case sus mentionate nu erau construite, era vorba de o casuta micuta

- strabunicul nascut in 1887, decedat in 1947; strabunica nascuta in 1901, decedata in 1999

- strabunicii au doi copii: bunica mea in varsta de 80 de ani, si fratele bunicii decedat in 2016

- in anii '60 bunica si fratele ei construiesc fiecare o casa pe acest teren, iar casuta micuta aflata initial aici dispare

- prin acord verbal cei doi folosesc terenul asa cum au dorit, teren neingradit intre cele doua case, in principiu bunica folosind mai putin de jumatate din acesta;

- bunica dar si fratele ei se casatoresc si au la randul lor fiecare doi copii toti nascuti in anii '60

- pana la decesul strabunicii starea de fapt a fost aceeasi, nu s'a intreprins niciun fel de actiune cu privire la teren si casele respective

- starea de fapt s'a mentinut pana in anul 2013

- in 2013 bunica mea imi vinde casa si terenul (aprox. o treime din totalul terenului pe care sunt cele doua case) pe care l'a folosit prin acord verbal cu fratele ei, si unuia din copii (mama mea) uzufructul, celalalt copil nefiind interesat de acest lucru

- in momentul realizarii masurarii echipa trimisa de la cadastru a intrebat fratele bunicii daca este de acord cu tot ceea ce se intampla, acesta a semnat ca este de acord;
in vederea incheierii contractului de vanzare notarul a cerut si primit de la primarie proces verbal de identificare imobil, certificat ca bunica este proprietar si certificat edificare constructie; totul a decurs usor, primaria oferind toate actele cerute de notar, toti au fost de acord cu aceasta actiune, toata lumea a fost de buna credinta

- in contract este mentionat ca proprietatea este dobandita prin inzestrare de la parinti, fara act scris, in urma cu peste 30 de ani si ca terenul nu a facut obiectul legilor fondului funciar

- in 2014 bunica si fratele dezbat succesiunea terenului care a ramas (2/3 din totalul initial inainte de vanzare) bunica spunand ca mai doreste doi metri in plus fata de cei 0.6 metri de'a lungul terenului din spatele casei pentru a fi vanduti mie fiindca spatiul foarte limitat nu ne permite sa ingrijim casa asa cum se cuvine; acest plus inseamna ca totalul primit de bunica mea si implicit de mine prin vanzare ar reprezenta exact jumatate din totalul terenului initial, inainte de vanzare

- certificatul de mostenitor rezultat arata ca bunica si fratelei ei primesc fiecare 1/2 cota parte din terenul ramas dupa vanzarea catre mine

- bunica este de acord sa nu aiba pretentii in ceea ce priveste imobilul fratelui ei, nu doreste jumatate din suprafata ramasa, ci doreste acei doi metri in plus, acest lucru insemnand ca fratele ramane cu jumatate din terenul initial, cel dinainte de vanzarea catre mine

- fratele nu este de acord sa ii ofere acei doi metri in plus

- fratele bunicii pleaca in nefiinta 3 ani mai tarziu, in tot acest timp nu s'a mai intreprins nicio actiune din partea niciunei parti

- pana anul acesta am incercat sa ne intelegem cu partea cealalta (cei doi copii ai fratelui) pentru acei doi metri renuntand la cota de 1/2 din terenul ramas in discutie, si astfel dansii sa ramana cu jumatate din totalul terenului de dinainte de vanzare

- pentru ca au refuzat acest lucru, in 2024 bunica deschide in instanta partaj judiciar iesire in indiviziune pe baza certificatului de mostenitor eliberat de notar in 2014 pentru a reusi sa obtina acei doi metri in plus atat de necesari noua, nefind interesata sa obtina ma mult, chiar daca in certificat exista cota parte de 1/2 din terenul ramas dupa vanzare; mentionez ca in acest moment bunica locuieste cu mine

- la proces, ultimul termen, cealalta parte spune ca respectivul certificat obtinut in 2014 este supus nulitatii absolute dupa ce au depus la dosar un document din care reiese ca strabunicul a primit intreg terenul (inclusiv cu cel de dinainte de vanzare) ca veteran de razboi, in urma unui proces verbal din 1925 si astfel bunica nu putea sa il instraineze, ca a fost de rea credinta desi nimeni nu a stiut acest lucru, in cadrul primariei nu exista acest document; de asemenea procedura de uzupaciune a intregului teren ramas dupa vanzare astfel incat totul sa devina proprietatea lor, realizata de asemenea iesirea din indiviziune atat a terenului ramas cat si a terenului vandut mie de bunica mea

- in concluzie vorbim de 3.000 mp total teren de la strabunici, 1.000 vanduti mie de bunica in 2013, ramasi 2.000 fiecare cu 1/2 cota parte in urma certificat din 2014, dispusi sa renuntam la jumatate din 1.000 din cei 2.000 ramasi dupa vanzare, deschidem partaj/indiviziune dorim sa obtinem doar 500 mp astfel incat ambele parti sa aiba 1.500 la final din totalul initial din 3.000, cealalta parte introduce actiune anulare certificat mostenitor si uzupaciune pentru terenul de 2.000 mp spunand ca au dreptul sa devina proprietari avand in vedere ca terenul a fost stapanit in mod continu netulburat de catre fratele bunicii si mai apoi de ei si iesire in indiviziune atat pentru terenul de 2.000 cat si pentru cel de 1.000; in tot acest timp atat noi cat si ei am mai folosit terenurile celuilalt (situatie geografica putin ciudata) pentru deplasare sau activitati uzuale gen transport marfa, mai mult ei folosind si in prezent terenul aflat acum in proprietatea mea eu fiind un om de foarte buna credinta deci am fost de acord sa foloseasca portile aflate la mine pentru diverse activitati de transport si dupa ce am devenit proprietar in 2013 nu am ingradit terenul lasandu'l asa cum a fost inca din anii '60

Intrebare: ce se poate intampla cu certificatul de mostenitor din 2014, contractul de vanzare din 2013, uzupaciune, indiviziune, practic bunica mea mai poate obtine acel plus de doi metri in spatele casei si implicit de;a lungul hotarului celor 1.000 mp? Va multumesc pentru orice raspuns, suntem putin nelinistiti fiindca din anumite motive nu ne putem contacta avocatul in acest moment. Si va rog sa ma iertati daca pe alocuri nu am folosit cuvintele sau expresiile corecte din lumea dreptului.

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare angela_mihaescu angela_mihaescu Buna ziua, va rog din suflet sa ma ajutati cu urmatoarea speta. de curand am inceput prin avocatul meu o actiune in constatare pentru stabilirea dreptului ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral - iesire din indiviziune 4law 4law [b]Speta se prezinta astfel [/b] Bunicii mei au avut 4 fii. Bunicul a decedat in 1966 de pe urma sa ramanand : 200mp arabil, 6000mpfanete, ... (vezi toată discuția)
Cumparare teren in indiviziune energising energising Buna ziua. Parinti mei, in urma cu aproximativ 10 ani a vandut etajul casei si odata cu aceasta a vandut in indiviziune si 1000 mp din teren (total 3000mp), ... (vezi toată discuția)