avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general casare timbre!
Discuție deschisă în Contabilitate în general

casare timbre!

buna ziua,
imi poate spune cineva care sunt procedurile si legislatia pentru casarea unor timbre (fiscale si judiciare) din gestiune. acestea nu mai pot fi utilizate.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Florin Marius Savu , Consultant fiscal 10:46, 11 Februarie 2010
Referat aprobat de conducerea societatii prin care informati ca aceste bunuri nu mai pot fi utilizate si apoi proces verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe / de declasare a unor bunuri materiale , cod 14-2-3/aA si gata cu ele se scad din evidenta , dar cheltuiala este nedeductibila .
este o anumita valoare pana la care se pot casa/declasa cu aprobarea conducerii?
de la ce plafon trebuie aprobarea consiliului de administratie?
trebuie anuntati si cei de la posta cumva?
Nu este o valoare anume , prin inventarierea generala se constata ca aceste bunuri sunt degradate, in cazul d-voastra mai degraba inutizabile , propunerea comisiei fiind aprobata de catre AGA . Posta nu are nici o legatura cu casarea, ei nu sunt decat furnizorii acestor timbre pe care le-ati achitat .
Unde sunt inregistrate in contabilitate timbrele ? Presupun ca nu la mijloace fixe.

Casarea este o notiune care se utilizeaza in raport cu utilajele scoase din uz.

In exemplul dat de dv. timbrele ar trebui cautate in contabilitate la "Alte valori" contul 5321. Daca mai aveti sold la acest cont , atunci le puteti trece pe cheltuieli. Daca nu mai aveti sold, nu mai aveti nici ce "casa".

Fiind vorba de valori inregistrate in conturi de disponibilitati - la trecerea pe cheltuieli este suficient acordul conducerii unitatii.
D-lui Florin Savu V-am apreciat si va apreciez in continuare pt raspunsurile d-voastra pertinente si la obiect, dar acum nu aveti dreptate .

Fiind vorba de valori inregistrate in conturi de disponibilitati - la trecerea pe cheltuieli este suficient acordul conducerii unitatii.


Si timbrele se inventariaza ca si mijloacele fixe si ambele sunt bunuri materiale.
De ce pentru mijloace fixe spuneti ca se intocmeste proces verbal si pt timbre nu ?
Doar pt ca este vorba de diferenta semnificativa de valoare ?

In Ordinul 3512 se spune astfel :

IV.PROCES-VERBAL DE SCOATERE DIN FUNCŢIUNE A MIJLOACELOR FIXE/DE DECLASAREA UNOR BUNURI MATERIALE (Cod 14-2-3/aA)
1.Serveşte ca:
- document de constatare a îndeplinirii condiţiilor necesare scoaterii din funcţiune a mijloacelor fixe, de scoatere din uz a materialelor de natura obiectelor de inventar în folosinţă şi de declasare a altor bunuri materiale decât mijloacele fixe, potrivit dispoziţiilor legale;
- document de consemnare a scoaterii efective din funcţiune a mijloacelor fixe, de scoatere din uz a materialelor de natura obiectelor de inventar în folosinţă sau de declasare a bunurilor materiale;
- document de predare la magazie a ansamblelor, subansamblelor, pieselor componente şi materialelor rezultate din scoaterea efectivă din funcţiune a mijloacelor fixe, precum şi din scoaterea din uz a bunurilor materiale propuse pentru declasare;
- document justificativ de înregistrare în evidenţa magaziilor (depozitelor) şi în contabilitate.
2.Se întocmeşte în două exemplare, separat pentru mijloace fixe, materiale de natura obiectelor de inventar în folosinţă şi bunuri materiale aflate în gestiunea unui singur gestionar, pe baza documentaţiei prevăzute în normele legale (notă privind starea tehnică a mijlocului fix propus a fi scos din funcţiune, deviz estimativ al reparaţiei capitale, act constatator al avariei, avize, notă justificativă privind descrierea degradării bunurilor materiale, specificaţia bunurilor materiale propuse pentru declasare etc.).

Formularul se completează astfel:
- capitolele I şi II, de către comisia constituită în acest scop, după caz, cu constatările şi concluziile rezultate din analiza documentaţiei primite şi din verificarea stării mijloacelor fixe propuse a fi scoase din funcţiune, scoaterii din uz a materialelor de natura obiectelor de inventar în folosinţă sau a bunurilor materiale propuse pentru declasare, se semnează de către membrii comisiei;
- capitolul III, după aprobarea propunerilor şi efectuarea scoaterii din funcţiune, din uz sau declasării, de către comisia de analiză şi avizare a propunerii de declasare a bunurilor materiale sau de delegaţii numiţi de conducerea unităţii care semnează pentru realitatea operaţiunilor; serveşte şi ca document de predare la magazie (depozit) a ansamblelor, subansamblelor, pieselor componente şi materialelor rezultate din scoaterea din funcţiune a mijloacelor fixe, scoaterea din uz a materialelor de natura obiectelor de inventar sau din declasarea bunurilor materiale.
Se menţionează că, în cazul scoaterii din funcţiune a mijloacelor fixe, numărul de inventar se va trece la cap. II în coloana "Denumirea". În situaţia în care capitolul III se completează în alte exerciţii financiare, este necesar să se întrunească o nouă comisie care să întocmească un nou proces-verbal de scoatere din funcţiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale, care să confirme datele completate în acest capitol.
3.Circulă:
- la persoana autorizată să aprobe scoaterea din funcţiune a mijloacelor fixe, scoaterea din uz a materialelor de natura obiectelor de inventar sau declasarea bunurilor materiale (ambele exemplare);
- la secţie (serviciu, subunitate) pentru înregistrarea în evidenţă la locul de folosinţă a mijloacelor fixe scoase din funcţiune (ambele exemplare);
- la magazie (depozitul de materiale), pentru descărcarea gestiunii, respectiv înregistrarea în evidenţă a bunurilor materiale declasate (ambele exemplare);
- la magazia primitoare, pentru semnare de către gestionar a primirii în gestiune a ansamblelor, subansamblelor, pieselor componente şi materialelor rezultate din scoaterea efectivă din funcţiune a mijloacelor fixe şi materialelor recuperabile şi refolosibile, rezultate din scoaterea din uz a materialelor de natura obiectelor de inventar în folosinţă sau din declasarea bunurilor materiale (ambele exemplare);
- la compartimentul financiar-contabil, pentru verificarea şi înregistrarea operaţiunilor privind scoaterea din funcţiune a mijloacelor fixe, scoaterea din uz a materialelor de natura obiectelor de inventar în folosinţă sau declasarea bunurilor materiale (exemplarul 1);
- la compartimentul care a făcut propunerile de scoatere din funcţiune, din uz sau de declasare, pentru înregistrare (exemplarul 2).

Acesta este documentul pe care-l folosesc pt a scoate orice din evidenta si este perfect legal si nici un organ de control nu a comentat ci de fiecare data a solicitat acest act .
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2010
ContSters60554, utilizator

Alte discuții în legătură

Nota de rebut/pv casare teiu teiu situatie: in cazul in care un container prezinta defecte majore sau se distruge ca urmare a manevrarii sau a transportarii dintr-un loc de depozitare in altul ... (vezi toată discuția)
Recuperare piese schimb croberta croberta O institutie publica repara externalizat un mijloc fix. Piesele care sunt schimbate pot fi reintroduse in gestiunea unitatii ? Care este documentul folosit ... (vezi toată discuția)
Cum se caseaza obiecte de inventar cmi Amitrica Amitrica Buna ziua, Ma intereseaza cum procedez ca sa casez obiecte de inventar din cadrul unui cabinet de medicina de familie (imprimanta, monitor etc) (vezi toată discuția)