avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Rezidenta fiscală la sosirea în Romania Buna, Sunt ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Rezidenta fiscală la sosirea în Romania Buna, Sunt confuz in ...

Rezidenta fiscală la sosirea în Romania

Buna,

Sunt confuz in determinarea rezistenței.

Situația mea:
M-am mutat in România pe 1 iunie 2024 ( din UK ). Am locuință în chirie, familia e aici, jobul ( activitate independenta ). Deci centrul intereselor vitale e in România.
Conform legislației române, domiciliu e in străinătate ( pașaport CRDS) dar reședința e in Romania.

Conform codului fiscal.

Art. 7.

>28. persoană fizică rezidentă - orice persoană fizică ce îndeplinește cel puțin una dintre următoarele condiții:

>a) are domiciliul în România;

>b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat în România;

>c) este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat;

Deci, împlinesc cel puțin condiția de e centrul intereselor vitale + condiția că am stat in România mai mult de 183 de zile in anul calendaristic.

Dar, avem art. 59.

>2) Persoana fizică nerezidentă care îndeplinește condiția de rezidență prevăzută la art. 7 pct. 28 lit. b) este supusă impozitului pe venit pentru veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României, începând cu prima zi în care declară că centrul intereselor vitale se află în România. Norme metodologice

>(2a) Persoana fizică nerezidentă care îndeplinește condiția de rezidență prevăzută la art. 7 pct. 28 lit. c) este supusă impozitului pe venit pentru veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României, începând cu prima zi a sosirii în România.

>(3) Fac excepție de la prevederile alin. (2) persoanele fizice care dovedesc că sunt rezidenți ai unor state cu care România are încheiate convenții de evitare a dublei impuneri, cărora le sunt aplicabile prevederile convențiilor.

Punctul 3) vorbește de excepție. Înseamnă asta că nu devii rezident in Romania daca ești și rezident în alt stat ?

Că ar fi logica circulara. Dacă rezidenta fiscala romana depinde de rezidență din tratat, iar tratatul se aplica doar dacă ai rezidență în Romania...

In fine, chiar după tratat, după toate punctele ar fi rezident roman. ( Unica locuință e in Romania, + centrului intereselor vitale + numărul de zile + statul cetățeniei ).

Alte discuții în legătură

Venituri obtinute in strainatate tamaratamara tamaratamara Buna, Sunt cetatean roman, dar am plecat in 2008. In rastimpul asta: - am obitnut venituri din salarii intr-un alt stat UE cativa ani - am obtinut ... (vezi toată discuția)
Deducere personala si suplimentara danajuga64 danajuga64 cetatenii straini angajati cu contract de munca pe durata nedeterminta beneficiaza de deducere personala si suplimentara (daca este cazul)? (vezi toată discuția)
Deducere personala cetatean ue boerica boerica Buna ziua, Un salariat (cetatean ue) care a obtinut certificatul de inregistrare de la ORI are drepul la deducere personala de baza ? Multumesc (vezi toată discuția)