avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... CASS de min 1.980 lei pentru PFA cu dosar de pensie cu ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

CASS de min 1.980 lei pentru PFA cu dosar de pensie cu invaliditate III?

Excepție de la plata CASS minim de 1.980 lei pe dosar de pensie cu grad de invaliditate III?

Buna ziua,

Rog claritate: Excepție de la plata CASS minim de 1.980 lei pe dosar de pensie cu grad de invaliditate III?

Eu sunt o persoana cu grad de invaliditate III si pensie de invaliditate din 2020.

E posibil să beneficiez și eu de excepția la reglua cf plata CASS de minim 1.980 lei?

Deja contribui prin dosarul de pensie și am asigurare la sănătate acolo.

Intreb pentru ca legea fiscala se refera la persoanele cu handicap, ca beneficiari ai acestei exceptii la plata CASS de minim 1.980 lei.

Oare si invaliditatea are acelasi regim ca handicapul, din perspectiva legii fiscale?

Altfel, handicapul si invaliditatea sunt reglementate diferit, dar nu se exclud una pe cealalta, deci nu stiu cum sa interpretez.

Pe de alta parte, avem aceasta reglementare/ nota pentru excetii:

"Important. In cazul in care titularul PFA /Profesie liberala a obținut un venit net mai mic decât plafonul de 6 salarii, dar a fost asigurat la sănătate in cursul anului 2024, in calitate de salariat sau ca urmare a obținerii de alte venituri pentru care s-a plătit CASS, nu datoreaza CASS la plafonul minim, de 6 salarii."

CNPP retine deja din pensia mea CASS (din ce pot deduce, beneficiez de asigurare de sanatate publica), astfel ca ma incadrez la "sau ca urmare a obținerii de alte venituri pentru care s-a plătit CASS"

Va multumesc anticipat pentru lamuriri!

Mădălina Serban

Alte discuții în legătură

Modificare art 118 din legea 263/2010 dinur dinur Daca o persoana care are certificat medical de handicap gradul 2 , se poate pensiona din motiv de handicap si cumula venitul din pensie cu cel din salariu (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata vs. pfa clyde2010 clyde2010 O persoana (care in prezent functioneaza ca PFA)doreste si indeplineste partial conditiile sa iasa anticipat la pensie(pentru pensionare la limita de varsta nu ... (vezi toată discuția)
Incadrare in munca persoana handicap grad ii Danyella_tm Danyella_tm Buna ziua, As dori sa stiu daca o persoana cu handicap de gradul II poate fi incadrata in munca si in ce conditii ? Persoana respectiva pierde indemnizatia ... (vezi toată discuția)