avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua .Ce știți de pensionarea la limita de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua .Ce știți de pensionarea la limita de varsta in ...

Bună ziua .Ce știți de pensionarea la limita de varsta in condițiile art. 52 alin 2 din Codul Muncii ? Persoane cu handicap accentuat.
Am făcut cerere de pensionare în aceste condiții și mi a fost refuzata de Casa Județeană de Pensii Constanta. Nemotivat. De drept. Am certificat de handicap accentuat din anul 2012 și lucrez din 1987. Voi contesta la Tribunal decizia. Multumesc frumos.
Cu stima,
Bote Marius.
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2025
Marius Bote, Practician in insolventa
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:33, 8 Februarie 2025
art. 52 alin 2 din Codul Muncii nu se refera la pensionare.
Certificatul de handicap obținut din 2012, nu vă ajută cu nimic la pensionarea pentru limită de vârstă.
La doar 13 ani lucrați oficial în condiții de handicap, nu vă oferă nici o reducere a vârstei de pensionare.
Scuze. Art.52 alin1 /b Legea pensiilor 360/2023. Multumesc..

Cornel Vasile a scris:

art. 52 alin 2 din Codul Muncii nu se refera la pensionare.

Bună ziua. Ba da. Reducere a vârstei de pensionare cu 10 ani în condițiile art. 52 alin.1 lit.a din Legea pensiilor. Pentru o cotizare de 11. .66 ani în condiții de handicap grav. Adică 1/3 din stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Consider ca perioadele solicitate sunt mari pentru un om cu handicap care lucrează. Exagerat. Ar trebui revizuita Legea pensiilor..

Dapix a scris:

Certificatul de handicap obținut din 2012, nu vă ajută cu nimic la pensionarea pentru limită de vârstă.
La doar 13 ani lucrați oficial în condiții de handicap, nu vă oferă nici o reducere a vârstei de pensionare.

Readucerea in cazul îndeplinirii condițiilor impuse de art.52()1) lit.a) este de 15 ani.

Alte discuții în legătură

Pensie cu handicap accentuat Florina Flori Florina Flori Buna ziua,am varsta de 52 de ani și am handicap din 2005,din 2014 am certificat de handicap accentuat,am cotizat la stat 30 de ani,credeti ca as putea ieși ... (vezi toată discuția)
Pensie bobuonisei bobuonisei Stimati domni, Sunt persoana cu handicap de gradul II inca de la nastere, am 45 ani si o vechime in munca de 22 ani si 4 luni. As dori sa stiu daca in aceste ... (vezi toată discuția)
Cand si cum pot solicita pensie? geomit geomit Buna ziua! Doresc o informatie. Sunt cadru didactic. Am o vechime 20 de ani si un handicap mediu preexistent calitatii de asigurat. Am inteles ca legislatia ... (vezi toată discuția)