avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... secretul corespondentei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

secretul corespondentei

Poate nu tine neaparat de drept civil intrebarea mea. Am gasit pe net (poate o varianta mai veche), articolul 18 din Constitutia Romaniei:
ART. 28

Secretul corespondentei

Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.

Nu stiu daca 'emailul' intra la categoria 'celorlalte mijloace legale de comunicare', problema mea este: am aflat ca la o companie se citesc toate emailurile trimise si primite prin serverul de mail al companiei (destinatarul primeste emailul dar se salveaza o copie separat, pentru citirea ulterioara de catre directiune). Toti angajatii au adresa de email 'de firma' si nu se specifica nicaieri in ROI ca firma ar avea dreptul sa le citeasca emailurile.

Intrebarea este: e legal ce se intampla in acea companie? si daca nu, ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 23:13, 6 Decembrie 2006
Art. 212. -
(1) Deschiderea unei corespondenţe adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicări efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanţă, fără drept, se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la 3 ani sau cu zile-amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează sustragerea, distrugerea sau reţinerea unei corespondenţe, precum şi divulgarea conţinutului unei corespondenţe, chiar şi atunci când a fost trimisă deschisă sau a fost deschisă din greşeală, ori divulgarea conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de aceasta din greşeală sau din întâmplare.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Legea ocroteste orice comunicare pe care o persoana o face alteia, prin intermediul unui mijloc de transmitere la distanta.
.
Ultima modificare: Vineri, 3 Noiembrie 2006
anca_diana, utilizator
e discutabil daca se aplica 212 Cod penal intr-o asemena situatie.
De obicei, in asemenea situatii in contractul de munca sau de colaborare se specifica obligatia angajatului/colaboratorului de a pastra confidentialitatea informatiilor primite si pe care are dreptul de a le divulga in exercitiul respectivei functii, precum si obligatia de a nu pleca cu clientii firmei, prevederi de genu asta.
Astfel, in baza acestor prevederi toate comunicarile care au legatura cu firma respectiva nu sunt considerate confidentiale in interiorul respectivei firme, directiunea avand dreptul de a verifica respectarea confidentialitatii.
Este un mijloc de aparare al acesteia.
In masura in care directiunea verifica si emailurile private ale angajatilor/colaboratorilor (ca cele de yahoo, gmail, etc) si nu numai mailurile firmei, se aplica 212 cod penal, in masura in care nu exista o certitudine ca prin intermediula acelor mailuri se divulga informatii confidentiale.



Nu stiu daca 'emailul' intra la categoria 'celorlalte mijloace legale de comunicare', problema mea este: am aflat ca la o companie se citesc toate emailurile trimise si primite prin serverul de mail al companiei (destinatarul primeste emailul dar se salveaza o copie separat, pentru citirea ulterioara de catre directiune). Toti angajatii au adresa de email 'de firma' si nu se specifica nicaieri in ROI ca firma ar avea dreptul sa le citeasca emailurile.

Intrebarea este: e legal ce se intampla in acea companie? si daca nu, ce se poate face?


Este fapta prevazuta de legea penala.
e interpretabil
irina are dreptate, fiind mail profesional si nu privat, firma poate "cenzura" ...
e adevarat ca legea protejeaza comunicarea si corespondenta dar in cazul asta nu e vorba de intimitate
parerea mea...
Llegea nr. 161/2003 , art. 43. - (1) Interceptarea, fara drept, a unei transmisii de date informatice care nu este publica si care este destinata unui sistem informatic, provine dintr-un asemenea sistem sau se efectueaza in cadrul unui sistem informatic constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Este clar ca un mail personal nu poate fi public. Se pot da sanctiuni din Codul muncii, dar nu se pot ingradi drepturi constitutionale.
Hai sa vedem si pe mapamond cum este vazuta problema.
"Se remarcă în jurisprudenţa internaţională creşterea numărului speţelor legate de utilizarea internetului. Astfel, s-a stabilit de către Comisia de Relaţii din Industrie (provincia Queensland din Australia) că nu este permisă interzicerea accesului la internet în interes personal pentru singurul motiv că angajatorul este proprietarul calculatorului care permite acccesul la poşta electronică. Tot astfel, potrivit Curţii Regionale din Madrid, constituie infracţiune de violare a secretului corespondenţei, utilizarea de echipamente sau programe de acces neautorizat la poşta electronică, chiar dacă acestea sunt folosite de angajator pentru a monitoriza modalitatea de folosire a e-mailului companiei." - Bogdan Manolea, "Aspecte actuale ale monitorizării angajaţilor la locul de muncă, în ceea ce priveşte utilizarea internetului", citat in "Pandectele române", nr. 5/2004, p. 245.

Alte discuții în legătură

E mail transmis abuziv Dana Marin Dana Marin Presedintele asociatiei de proprietari este suparat ca am adus prin e mail critici activitatii firmei de administrare adusa de el. Aceia au transmis copiind ... (vezi toată discuția)
Publicare corespondenta fara acordul meu Costica33 Costica33 Am scris un mesaj e mail unei firme. Acea firma a considerat, fara sa ma intrebe nimic, sa retransmita mesajul meu catre un tert. Acel tert a publicat mesajul ... (vezi toată discuția)
Violarea secretului corespondentei electronice ContSters288105 ContSters288105 Cineva a intrat in cutia postala a unui prieten, dupa care a inceput sa trimita e-mailurile mele la o alta persoana, (am dovada etc.) dupa care a inceput sa-mi ... (vezi toată discuția)