avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Posibil abuz - talon retinut pentru unul dintre ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Posibil abuz - talon retinut pentru unul dintre becurile de la numărul de înmatriculare

Detin filmari cu camera de bord 360 pentru toate evenimentele

22/02/2025
Stiam ca intr-o masina neinscriptionata, exista agenti de politie care masoara viteza cu pistolul radar din dotare. Doream sa imi testez detectorul radar. Prima oara cand m am plimbat pe langa ei, detectorul m a anuntat, m am oprit si am spus zambind "Multumesc frumos", ca mi au masurat viteza. Apoi m am plimbat si a doua oara, dar am fost oprit, verificat, agentii de politie nu mi-au gasit nimic in neregula, desi au incercat, apoi le-am spus ca nu ii voi pune pe Waze ca si "Alerta Politie", lucru pe care nu l am facut. Din cauza ca ei m-au oprit, alti conducatori, cel mai probabil, ai vazut ca sunt politisti si i-au postat pe Waze

La 10 min, dupa ce am plecat din acel loc, m-am oprit pe dreapta sa verific daca mi s au inapoiat toate actele. Moment in care au aparut si ei, certandu-ma ca i-am pus pe Waze, desi nu am facut-o

28/03/2024 23:20
Acelasi agent de politie, in spatele meu, apoi langa mine cu lumina alba aprinsa ca sa ma vada probabil. Pleaca, opreste dupa o curba, ma lasas sa trec, iar apoi vine dupa mine cu semnalele luminoase si acustice in functiune. Certificat inmatriculare retinut pentru ca unul din becurile Nr. de inmatriculare nu functioneau + amenda 1200 RON + 7 puncte penalizare

Din punctul meu de vedere, este evident de ce a facut-o, dar, exista 2 legi care am impresia ca se bat in cap si as avea nevoie de un sfat. Sa merg mai departe sau sa imi vad de treaba?

Art. 112 Raspundere contraventionala:
(1) c) vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitivele de iluminare şi semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevăzute în normele tehnice în vigoare;

CONTRA

Art. 101 Clasa III de Amenzi, de la 6-8 puncte amenda:
11) conducerea unui autovehicul, tractor agricol sau forestier, remorca sau tramvai cu deficiente majore la sistemul de frânare sau mecanismul de directie, la sistemul de iluminare sau de avertizare sonora ori când acestea lipsesc;

La mine nu lipsesc aceste dispozitive, au doar o deficienta care nu este majora asa cum spune la Art. 101 (11). 1 bec din 2, ars la numar de inmatriculare, nu cred ca reprezinta nici cel mai mic pericol pentru un alt participant la trafic

Nu ma deranjeaza sa schimb becul si sa imi ridic certificatul de la RAR, dar 1200 RON + 7 puncte penalizare.. tinand cont ca nu am avut nici o abatere in 16 ani de zile de cand am permisul, mi se pare o rautate.

Doresc un raspuns, ce sa fac? Sa prezint probe ca si o "razbunare" a agentului sau sa-mi vad de drum? Eu vreau sa contest doar amenda

Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Martie 2025
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 16:22, 30 Martie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va puteti apara in instanta invocund art. 114 alin 4 din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002.
Daca este permis noaptea ca un autovehicul sa circule, daca functioneaza, minimal, pe partea stinga fata becul pe faza scurta si pe spate macar o lumina de pozitie, atunci rezulta ca un bec ars de la numar nu are cum sa fie o deficienta majora si cereti anularea PV de contraventie.

Din articol este evident ca un autovehicul poate circula cu anumite deficiente pe sistemul de iluminare si semnalizare chiar si noaptea.

Articolul 114
(4) Pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere ori remorcile cu deficiențe la sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă nu pot fi conduse sau remorcate fără a avea în funcțiune pe partea stânga, în față o lumină de întâlnire și în spate una de poziție.
[ link extern ]
Multumesc pentru raspuns si pentru timpul acordat. Intr-adevar, Art. 114 reprezinta o clarificare. As mai avea cateva nelamuriri:

1. Art. 10 (2) mai spune: "Constatarea deficientelor vehiculelor se face de catre politia rutiera, iar verificarea starii tehnice a vehiculelor aflate in trafic pe drumurile publice se face de catre politia rutiera, impreuna cu institutiile abilitate". Se poate folosi si acest articol din lege? Sau este clasificata ca si o defectiune minora care nu necesita prezenta unui echipaj RAR si se poate constata direct de catre agentul de politie?

2. La ce s-ar incadra agentul de politie tinand cont de faptele relatate in primul mesaj si ca nu a tinut cont de toate prevederile legale din legislatia rutiera inainte sa-mi dea amenda? Se poate cere in instanta avertisment sau mustrare scrisa?

Multumesc

latka a scris:

Va puteti apara in instanta invocund art. 114 alin 4 din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002.
Daca este permis noaptea ca un autovehicul sa circule, daca functioneaza, minimal, pe partea stinga fata becul pe faza scurta si pe spate macar o lumina de pozitie, atunci rezulta ca un bec ars de la numar nu are cum sa fie o deficienta majora si cereti anularea PV de contraventie.

Din articol este evident ca un autovehicul poate circula cu anumite deficiente pe sistemul de iluminare si semnalizare chiar si noaptea.

Articolul 114
(4) Pe timpul nopții sau în condiții de vizibilitate redusă autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere ori remorcile cu deficiențe la sistemul de iluminare și semnalizare luminoasă nu pot fi conduse sau remorcate fără a avea în funcțiune pe partea stânga, în față o lumină de întâlnire și în spate una de poziție.
[ link extern ]

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Martie 2025
Alecsandru89, utilizator
acest răspuns util
Până la instanță trebuie sa va gândiți ca plângerea contravențională nu va restituie talonul. Doar vă ajută, în caz de câștig să anulați PV și implicit amenda.Pentru restituire talon va trebuie o vizita la RAR.
acest răspuns util
Iar pentru abuz trebuie sa ajungeți în instanțele de contencios administrativ, angajați un avocat, pentru despăgubiri.

Nu talonul este problema, imi asum aceasta reparatie despre care nu stiam din pacate. Vreau sa platesc si amenda, pentru ca in caz ca pierd, nu cred ca se va mai putea plati la jumatate. Dar, as dori totusi sa recuperez aceasta suma, care din punctul meu de vedere este exagerata si consider ca ar fi putut fi inlocuita cu un avertisment. Pe langa asta, daca agentul de politie a gresit, as vrea sa nu mai faca aceeasi greseala cu alti soferi in aceeasi situatie si sa fie avertizat despre asta, nu sa profite de functie cum a facut in cazul meu. Este trist ca se ajunge la astfel de comportamente

latka a scris:

Iar pentru abuz trebuie sa ajungeți în instanțele de contencios administrativ, angajați un avocat, pentru despăgubiri.

Alte discuții în legătură

Ce înseamnă "deficienţe majore la sistenul de iluminare" Bastiahos Bastiahos Din 25.05.2018, art. 101, alin. 1 pct. 11 spune că se sancționează, cu clasa a treia de sancțiuni, deficiențele majore ale sistemului de iluminare. Nu am ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, mi s a reținut talonul pentru ca nu îmi mergea ... galeriu90 galeriu90 Bună ziua, mi s a reținut talonul pentru ca nu îmi mergea un bec pe poziție, întrebarea e următoare, eu sunt în Bistrița, iar județul de reședință ... (vezi toată discuția)
Deficiente majore la sistemul de iluminare Mircea Muntean Mircea Muntean Vă rog să mă ajutați cu privire la art.101 al.11 dîn OUG 195/2002 , adică ce se înțelege prin deficiente majore la sistemul de iluminare si cine are ... (vezi toată discuția)