avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Amendă nesupraveghere minor.!Personal ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Amendă nesupraveghere minor.!Personal Sradion/legalitate?

Bună seara
Am și eu următoarea situație: Am un fiu care recent a împlinit 14 ani, pe care îl cresc singur de la 5 ani, astăzi după ore mi-a cerut voie sa meargă în parcul de la Arena Națională cu un coleg fiind in vecinătatea casei! Cca o oră mai târziu am fost sunat de către un "sef" de la Arena Națională care m-a întrebat dacă sunt tatăl minorului X, și m-a informat că fiul meu împreună cu colegul lui au întrat în incinta stadionului pe o poartă de aprovizionare lăsată deschisa de dânșii și au întrat în sala de așteptare VIP pe una din ușile deschise! Acolo se pare ca au declanșat un stingător de incendiu împrăștiind pudră peste tot, au fost surprinși de agentul de paza, și ținuți acolo..în loc sa cheme poliția aceștia i-au pus sa facă curat intr-o sala de aprox 200m2 sa curețe pudră spunându-mi la telefon ca mâine au un eveniment și au nevoie sa fie curat! Mi-ai spus sa vin și eu cu ceva găleți și chestii de curățat fiind o suprafață mare ca altfel nu lasă copii sa plece și cheamă și poliția!
Când am ajuns acolo părinții celuilalt copil ajunseseră deja de 10 minute și spălăm împreună cu cei mici!
Menționez ca era întuneric total deoarece au spus ca nu pot aprinde lumina ca vad cei de la curățenie pe camere...
Am sunat la politie și am solicitat eu un echipaj de poliție deoarece normal mi se părea ca agentul de paza sa i retina strict pana la venirea politiei sub nici o forma sa i închidă într o sala sa-i pună sa facă curat la vârsta de 14 ani! Echipajul de poliție au spus ca nu s-a întâmplat nimic greșit în opinia lor și inițial chiar au spus ca era mai bine sa fac curat ca astfel cei mici riscă un dosar penal pt întrare prin efracție și distrugere!! Deși aceasta au întrat pe niște porți de acces din spațiul deschid publicului care erau larg deschise, de asemenea și ușile sălii de așteptare, nu neg ca era accesului interzis și nu aveau ce cauta acolo, nici nu apar faptele lor
Discutând cu cei mici de fata cu poliția mi-au spus ca au vrut sa facă o poză cu extinctorul in timp ce Ieșea " ceata din el" fără să știe că odată apasat iese multă pudră...
Cei de la poliție au completat date pt un proces verbal, și mi-au spus ca urmează sa fiu amendat pt nesupravhegherea minorului! În afara de pudră de pe marmură și extinctorul jumătate consumat nu a existat alta paguba sau prejudiciu! La plecarea un șef de securitate de la Arenă a spus ca dacă nu facem curat se va sfaturi cu cei de la primărie sa vadă ce pagube sunt și apoi vor face o plângere pt distrugere ..dar nu trebuia atunci chemata poliția de ei nu de mine sa se constate pagube? Sau pun ei din burtă după?
Deși ceilalți părinți voiau sa fac curat și m-au blamat ca am chemat poliția eu am procedat cum am crezut de cuvinta
Întrebările mele sunt: dpdv personalul de la Arena avea dreptul sa tina copii acolo fără să cheme poliția?
Nu doar atât dar i-au pus sa și șteargă pozele din telefon cu extinctorul, și sa vorbească la telefonul diverși superiori. Care ii îndemnau sa facă curat ca altfel vine poliția sii ii arestează! Asta nu este un tip de sechestrare? Dacă eu prind un hot ca îmi fura casetofonul , îl pot tine pana vine poliția maxim, nu pana cheamă un electrician sa repare firele smulse nu?
Poate greșesc și sunt subiectiv, normal mi se părea sa cheme poliția, sa se constate prejudiciu orice era nevoie, sa fiu amendat eu ca părinte orice.. dar nu așa
Odată ajuns seful
Greșesc eu?
Poliția mi-a spus ca dacă consider ca a greșit personalul cu ceva sa ma duc sa fac plângere, lor le-au spus că dpdv legal le-au spus ce demersuri au d3 făcut mai departe , dar ca nu ne poate obliga la curățenie, și am plecat atât eu cu fiul cât și celalalt cuplu cu copilul!
Îmi cer scuze pt haosul din text dar avia am ajuns acasă și sunt speriat,supărat pe copil dar și pe situație!

Mulțumesc
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2025
Jwjwj, utilizator
Cel mai recent răspuns: eclair , utilizator 14:46, 8 Aprilie 2025
Din păcate nu mai pot edita:
Este legala amenda pentru nesupraveghere în condițiile în care copilul are 14 ani? Nu are dreptul la aceasta vârstă sa iasă în parc nesupravegheat? Nu am găsit o vârstă în lege ..mulțumesc
27 din 27 utilizatori consideră
acest răspuns util
Minorul care a împlinit 14 ani raspunde penal daca a avut discernamant!
Fapta e de distrugere și intrare prin efracție, care urma sa fie clasat în urma cercetărilor, dar oricum se lasă cu amenda.
Personalul a vrut sa rezolve practic problema, dvs scapati de problema unui dosar penal pt copilul de 14 ani, ei de praf.
De reținut, nu i-a reținut prea mult, ca v-au sunat în primele minute, dvs nu le-ati zis la tel ca nu vreți sa curățați si sa cheme politia.
Daca chemau politia, oricum copiii ar fi stat acolo și eventual erau duși la secție pana va duceți dvs.
Corect era sa cheme politia , sa va bage în belea .
După mine, au vrut sa rezolve amiabil, de aia v-au sunat pt ca politia nu le rezolva problema, trebuia sa plătească sa facă cineva curat .
Minorii nu au fost abuzați emoțional ca au fost puși sa curețe mizeria pe care au facut-o, poate asa conștientizează ca au greșit si nu mai fac chestii greșite.
Dvs ati rezolvat ce chemând politia? Ati luat amenda? Nesupravegherea minorului nu înseamnă că trebuie sa îl țineți de mana, ci ca trebuia sa preveniți ca astfel de lucruri sa se întâmple.

Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2025
gi-jane2, moderator
26 din 26 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cat de adevarat ca “ pe cine nu lasi sa moara , nu te lasa sa traiesti “ … vrei sa faci un bine - ti-ai dat cu stangul in dreptul , ai dat de belea … Da , stimate @Jwjwj , sunteti responsabil pentru toate faptele minorului , ca de-aia e minor . Raspunde - daca indeplineste conditiile - penal , dar si dvs. raspundeti , ca era obligatia dvs. ca acea fapta sa nu se intample ( macar cu o amenda ) , si , de asemenea , pentru pagube … Personal , as fi chemat politia ( nici nu v-as fi sunat , sa va bata politia la usa - eventual noaptea - sa va anunte ) . Apoi , as fi chemat o firma de curatenie - pe o suma de bani - , in regim de urgenta - suma crescand simtitor - si mi-as fi rezolvat problema …Ulterior , aveati de platit amenda PLUS cheltuielile ocazionate de “ dragalasenia “ facuta de fiul dvs.. Stiti ce a vazut acesta ? ca tata sare sa-l scoata din ORICE situatie , chiar daca greseste , chiar daca e vinovat , gaseste el cumva o cale ca celalalt sa iasa rau , nu el . Chiar politistii - cu tot respectul si empatia - au fost prea blanzi cu fiul dvs. , a intrat fara drept pe o proprietate nedeschisa publicului , a actionat “ in echipa “ ( nefiind singur ) , a avut loc distrugere de bunuri … toate fapte grave . Daca era retinut 24 ore , ca puteau sa o faca , era cea mai buna metoda de a-l face sa inteleaga ca exista fapte , dar exista si consecinte … Ma intreb , nu era mai potrivit un rand de scuze si o ora -doua de munca ? ar fi ramas totul asa , fara implicarea autoritatilor … Poate si cu un orgoliu putin “ invinetit “ , dar nimic mai mult …
CHKa, utilizator
Mulțumesc pentru răspuns
Eu nu am.luat amenda, iar nesupravegherea minorului cred ca intervine pana la o anumita vârstă!
Unde este efracția? Erau porțile de acces deschise la perete intr-o zona deschisa publicului...zona pe unde se face întrarea în stadion este în zona deschisa publicului, dânșii au lăsat poarta deschisa la perete și nesupravegheata , iar în ceea ce privește amenda care mi s a spus ca o sa o primesc, n-am primit nimic , trebuie sa aibă un cadru legal, la 14 ani din câte știu copilul are voie în parc nesupravegheat ma înșel?
După cum le-am explicat agențiilor de paza și logica dumneavoastră este la fel de greșită ca a lor...
Din contra daca el murdărește sau face o prostie și eu și ceilalți părinți venim și curățat, mâine poate sa scrie cu spray ul pe școală ca vine tati și face curat!
Din contra ru am făcut ce trebuiau sa facă agenții de paza, trebuiau reținuți doar pana la venirea politiei care nu a fost solicitată de ei! Eu zic ca mai repede înveți ca acțiunile de genul au consecințe când vine poliția și îți spune că riști un dosar penal!!!
Pentru a se stabili un prejudiciu sau aceea întrare prin efracție sau "distrugerea" care nu exista, ca nu a distrus nimic acea spuma doar s a murdărit o gresie, w maxim vandalizare...
Politia a venit chemata de mine pt ca am considerat ca cei mici au fost sechestrați!
Repet a întrat printr-o zona deschisa publicului, pe o poarte de acces uitata deschisa de către angajați, toată zona din jur este deschisa publicului, inclusiv zona de așteptare din Arena Națională unde au întrat este o zona deschisa publicului în mod normal ! Nu au întrat la cineva în casă, dacă cei de la paza își îndeplineau atribuțiile postului nu se întâmplă asta!
Dacă cei mici păteau ceva eu zică
ca erau răspunzători și cei de la Arena!

- motivul editării: eliminarea citatului integral al mesajului anterior -
Manuela Rășină, administrator
17 din 17 utilizatori consideră
acest răspuns util
Avem viziuni cu totul - dar cu totul - diferite … Oamenii aceia au procedat uman , cu intelegere pentru niste parinti de copii…. sa zicem - cu un termen nepotrivit de bland cu situatia in sine - neastamparati . O poarta deschisa NU e o invitatie implicita la intrare , zona e deschisa publicului cand sunt intreceri sportive , nu 24 din 24 . Copiii NU au fost sechestrati , au stat pana au venit parintii , tot atat cat ar fi stat pana venea politia . Ca dvs. preferati sa vedeti in staff-ul de acolo niste infractori ( sechestrarea de persoane , lipsirea de libertate sunt infractiuni extrem de grave ) , si nu niste oameni care ( poate ) sunt si ei parinti , si nu si-ar dori altceva decat sa fie tratati proprii lor copii cu aceeasi intelegere de care au dat ei dovada … e alegerea dvs. . Sunt si eu parinte , personal , intr-o asemenea situatie , copilul meu ar fi primit o asemenea “ mustrare “ , ca a doua oara nu i-ar mai fi ars … Dar eu sunt un parinte de moda veche , nici nu as fi incercat macar sa-i gasesc vreo scuza , sau vreo circumstanta atenuanta , fapta e fapta . Desigur , sub nici o forma nu-mi permit eu sa va dau vreun sfat … PS . Nu va faceti probleme ca nu ati primit amenda , o veti primi …
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Reținere minor de către agent pază, fără solicitarea poliției ... Jwjwj Jwjwj Bună ziua, redeschid și eu aceasta subiect în forumul penal ! Am un fiu care recent a împlinit 14 ani, ieri mi-a cerut voie sa.mearga în parcul din ... (vezi toată discuția)
Minor neinsotit retinut in hipermarket pentru presupusa distrugere LarisaU LarisaU Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca exista o lege care interzice unui minor de 14 ani sa umble neinsotit in oras, piete, magazine, hipermarketuri, etc. si ... (vezi toată discuția)
Câine agresiv! bună ziua!astăzi fetita mea cu băiatul meu ... bunanicolae@gmail.com bunanicolae@gmail.com Câine agresiv! Bună ziua!Astăzi fetita mea cu băiatul meu mai mic,se îndreptau spre cabinetul veterinar cu cățelul nostru pe care l-am adoptat. ... (vezi toată discuția)