avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua! Referitor la decizia de pensionare Am ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua! Referitor la decizia de pensionare Am primit decizia ...

Bună ziua! Referitor la decizia de pensionare
Am primit decizia privind acordarea pensiei anticipate, din care rezultă că la stagiu total de cotizare nu este cuprinsă perioada suplimentară acordată pentru cei 3 ani 11 luni și 21 de zile, stagiu contributiv în grupa a doua de muncă, pentru care trebuia să primesc 12 luni perioadă suplimentară, conform art. 15 din legea 360/2023, care constituie stagiu de cotizare necontributiv, conform art. 13 aliniatul 4 din Norme de aplicare a legii 360/2023. iar conform art. 13 aliniatul 5 și art. 32 aliniatul 3 din Norme de aplicare a legii 360/2023, aceste perioade suplimentare se adaugă la stagiul de cotizare. Cu aceste 12 luni aș avea stagiu total de cotizare 40 de ani 6 luni și 19 zile și îndeplineam condițiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, conform art. 56 din legea 360/2023 (în decizie stagiul total de cotizare este format din stagiu contributiv și perioade asimilate)
De asemenea la calcularea punctajului nu s-au luat în considerare perioadele asimilate, adică 1 an 11 luni, conform art. 33 aliniatul 2 din Norme de aplicare a legii 360/2023
Vă rog să-mi spuneți dacă decizia este corectă sau sunt erori în ceea ce privește stabilirea stagiului complet de cotizare și a punctajului total? Ce trebuie să fac în această situație?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:46, 11 Aprilie 2025
Nu este suficient sa aveti stagiul total de cotizare peste 40 ani , ca sa puteti accede la pensia la limita de varsta cu cel mult 5 ani mai devreme , aveti nevoie ( conform acelui art 56 din Legea 360/2023 de care pomeniti ) si sa aveti stagiul complet de cotizare CONTRIBUTIV implinit , adica 35 ani . Ii aveti ? Daca nu , perioadele adimilate si punctele aferente acestora , vor fi adaugate doar atunci cand veti intra in pensia de limita de varsta . Daca - dimpotriva - aveti acest stagiu contributiv indeplinit , atunci e greseala Casei de Pensii .
Da, am stagiu contributiv 37 ani și 6 luni. Deci este îndeplinită această condiție. Ce să fac mai departe?
Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2025
lupmarcel, utilizator
Contestati decizia , daca sunteti in termen . Daca l-ati depasit - mergeti la instanta .
Daca a depasit termenul ce rost mai are sa mearga in instanta ?

art. 127
(1) Deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă.
(2) Deciziile necontestate în termenul prevăzut la alin. (1) sunt definitive.
Eu am interpretat acest articol ca , daca se contesta decizia in cele 45 zile si ai castig de cauza , Casa de Pensii va trebui sa o corecteze si sa plateasca diferentele de la data deciziei . Dupa aceasta perioada - doar de la data unei hotarari favorabile , sau de la data pe care o hotaraste instanta ( nu mai mult de 3 ani in urma ) . Altminteri , poti considera ca Statul te fura ( din vina lui ) , doar pentru ca nu ai observat la timp , pentru ca dreptul la pensie este un drept patrimonial . Dar eu nu sunt jurist , posibil sa nu fi interpretat bine . Pot doar sa sper ca , stimatul @lupmarcel , se incadreaza in cele 45 zile .

Alte discuții în legătură

Clarificare mod de indexare a pensiei 5752187 5752187 Va rugam clarificari in urmatoarea speta: Varianta 1.Pensionare anticipata partiala conform legii 263/2010 Avem un angajat care are o decizie de ... (vezi toată discuția)
Pensie la limita de varsta redusa cf art 56 din lg 360/2023 articolul ... 5752187 5752187 Pensie la limita de varsta redusa cf art 56 din Lg 360/2023 Articolul 56-Lg 360/2023 Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv ... (vezi toată discuția)
Legea pensiilor 360/ 2023 johnny_1961 johnny_1961 Legea 360/ 2023 Pensia anticipata partiala! Buna ziua Sunt pensionat anticipat partial din 2021. , stagiul de cotizare pe decizia de pensionare este de ... (vezi toată discuția)