Bună ziua! Referitor la decizia de pensionare
Am primit decizia privind acordarea pensiei anticipate, din care rezultă că la stagiu total de cotizare nu este cuprinsă perioada suplimentară acordată pentru cei 3 ani 11 luni și 21 de zile, stagiu contributiv în grupa a doua de muncă, pentru care trebuia să primesc 12 luni perioadă suplimentară, conform art. 15 din legea 360/2023, care constituie stagiu de cotizare necontributiv, conform art. 13 aliniatul 4 din Norme de aplicare a legii 360/2023. iar conform art. 13 aliniatul 5 și art. 32 aliniatul 3 din Norme de aplicare a legii 360/2023, aceste perioade suplimentare se adaugă la stagiul de cotizare. Cu aceste 12 luni aș avea stagiu total de cotizare 40 de ani 6 luni și 19 zile și îndeplineam condițiile de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, conform art. 56 din legea 360/2023 (în decizie stagiul total de cotizare este format din stagiu contributiv și perioade asimilate)
De asemenea la calcularea punctajului nu s-au luat în considerare perioadele asimilate, adică 1 an 11 luni, conform art. 33 aliniatul 2 din Norme de aplicare a legii 360/2023
Vă rog să-mi spuneți dacă decizia este corectă sau sunt erori în ceea ce privește stabilirea stagiului complet de cotizare și a punctajului total? Ce trebuie să fac în această situație?
Nu este suficient sa aveti stagiul total de cotizare peste 40 ani , ca sa puteti accede la pensia la limita de varsta cu cel mult 5 ani mai devreme , aveti nevoie ( conform acelui art 56 din Legea 360/2023 de care pomeniti ) si sa aveti stagiul complet de cotizare CONTRIBUTIV implinit , adica 35 ani . Ii aveti ? Daca nu , perioadele adimilate si punctele aferente acestora , vor fi adaugate doar atunci cand veti intra in pensia de limita de varsta . Daca - dimpotriva - aveti acest stagiu contributiv indeplinit , atunci e greseala Casei de Pensii .
Daca a depasit termenul ce rost mai are sa mearga in instanta ?
art. 127
(1) Deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă. (2) Deciziile necontestate în termenul prevăzut la alin. (1) sunt definitive.
Eu am interpretat acest articol ca , daca se contesta decizia in cele 45 zile si ai castig de cauza , Casa de Pensii va trebui sa o corecteze si sa plateasca diferentele de la data deciziei . Dupa aceasta perioada - doar de la data unei hotarari favorabile , sau de la data pe care o hotaraste instanta ( nu mai mult de 3 ani in urma ) . Altminteri , poti considera ca Statul te fura ( din vina lui ) , doar pentru ca nu ai observat la timp , pentru ca dreptul la pensie este un drept patrimonial . Dar eu nu sunt jurist , posibil sa nu fi interpretat bine . Pot doar sa sper ca , stimatul @lupmarcel , se incadreaza in cele 45 zile .