avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... statutul asistentului CMI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

statutul asistentului CMI

asistentul medical cmi are dreptul la salariul din legea unica de salarizare?
Cel mai recent răspuns: Isa Radov , Consultant resurse umane 12:09, 17 Februarie 2010
Daca este remunerat de la buget i se aplica legea salarizarii unice
In cadrul Anexei II/2 din Legea 330/2009 privind salarizarea unica, la cap. V pct. B, in cadrul Notei apare la "regelementari specifice domeniului sanatatii" urmatoarea prevedere:
" 3.
(1) Salariile individuale ale personalului contractual din cabinetele medicale individuale, organizate conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, din asistenta medicala primara si ambulatorie de specialitate, se stabilesc prin negociere si nu pot fi mai mici decat salariile de baza pe functii, grade si trepte profesionale, stabilite corespunzator vechimii in munca prevazute la pct. II.
(2) Reprezentantul legal al cabinetelor medicale din asistenta medicala primara si ambulatorie de specialitate care au pe lista proprie un numar mai mic de 1.000 de asigurati sau in cazul in care nivelul veniturilor realizate nu permite incadrarea personalului contractual cu norma intreaga poate dispune incadrarea cu fractiuni de norma."


:hm:Personal nu inteleg ingerinta guvernului in cadrul unui cabinet de medicina individuala. Acesta este un SRL, deci este de domeniu privat. Angajatorul nu este statul ci medicul. Plata salariului o face medicul si nu statul. #-o
daca CMI functioneaza ca un SRL de ce nu are dreptul sa ofere bonuri de masa personalului angajat? Angajatii spitalului primesc bonuri de masa fiind bugetari si salarii mai mari,alte sporuri iar un asistent medical principal cu peste 25 ani de activitate la56 de ani varsta,primeste fix 700 lei net. In bugetul medicului de familie se aloca fonduri si pentru plata personalului iar .acesti bani vin de la casa de asigurari de sanatate.Medicul nu functioneaza in acest CMI cu bani investiti de el[de la el] sunt bani de la casa de asigurari .Un srl care se infiinteaza inseamna ca se investeste o suma din bugetul propriu,ori medicul nu investeste nimic de la el toti banii se aloca de la bugetul asigurarilor de sanatate. In acest caz cum poate functionaCMI ca un SRL daca toti banii alocati sunt de la asigurati[casa de asigurari]?
CMI este o "afacere" privata.
Este adevarat ca medicul primeste banii d ela Casa de asigurari. Dar banii vin proportional cu numarul de pacienti inscrisi pe lista. Apoi, in afara de salariul dvs ca asistent medicul mai are destule cheltuieli la care probabil nu va ganditi: chirie spatiu, intretinere spatiu , utilitati, contractele de desuri speciale, contractul de deseuri menajere, tipizatele, si, desigur, salariul lui. La astea se adauga si instrumentar (pe care nu il da nimeni degeaba), apoi isi mai plateste probabil niste cursuri in domeniu (ptr ca, nu-i asa?, toti vrem sa avem un medic cu cunostinte profesionale "la zi").
Luati in calcul si "manevrele" facute de casele de asiguari care scot lunar de pe listele de pacienti sute de oameni pe motive diverse (ca sa faca economie de bani), dar care toate au singura problema: "minunatul" sistem de evidenta. Si banii vin numai pentru pacienti aflati in lista.
Nu uitati ca, chiar daca vi se pare ca medicul "nu investeste nimic din banii lui", banii primiti de la casa de asigurari reprezinta contravaloarea muncii lui. Pe care el o imparte in mai multe locuri, inclusiv asistentului medical.
Daca medicul nu va acorda bonuri de masa sa stiti ca nu are nici o obligatie in acest sens. Daca banii pe care ii primeste nu-i permit sa le acorde, atunci nu le acorda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu asistent medical cabinet medical individual in 2012 B EDIT B EDIT la multi ani! intrebarea mea:la un CMI asistenta medicala are studii medii (liceu sanitar) si dupa noua codificare trebuie incadrat de ex. ca tehnician noul ... (vezi toată discuția)
Cabinet medical, microintreprindere sau pf-a?? ionas sorin ionas sorin Buna ziua, as dori sa aflu ce statut are un cabinet medical. Se poate considera microintreprindere sau este asemanator PF-a-ului. Caci daca este considerat ... (vezi toată discuția)
Salariul unui asistent medical incadrat in cadrul unui cmi ( medicina de familie) cristinas12 cristinas12 Ma numesc IONESCU MIHAELA CRISTINA , si sunt asistent medical generalist .grad principal, si am o vechime in acesta meserie de 16 ani . lucrez din anul 2000 la ... (vezi toată discuția)