avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Suplimente salariale
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Suplimente salariale

Conform art.11 din Anexa III din Legea 330/2009 se pot acorda suplimente salariale prin HCL.Pentru o localitate din judet ma raportez la salariile de baza a celor de la Consiliul Judetean?Am inteles ca CJ Constanta, Timis, si Primaria Satu Mare le-au acordat deja prin hotarari, ei raportandu-se la salariile celor de la nivel central.Cea mai mare diferenta ar fi la un secretar de comuna, oras care are salariul in intervalul 1500-2400, iar secretarul de judet 4000.Aveti in plan odata cu aprobarea bugetului pe 2010 astfel de hotarari si daca vi se par legale?
Am vazut HCL Satu-Mare si cea a CJ Timis...ce sa spun: CL aproba un principiu, urmand ca primarul sa stabileasca, concret, prin dispozitie, cu cat se suplimenteaza salariul.
Mie mi s-a parut putin "trasa de par" problema, pentru ca cei de la Satu Mare au invocat, in sprijinul hotararii, faptul ca veniturile proprii ale bugetului local, exclusiv cotele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale în anul 2009 au fost mai mari decât cheltuielile de personal alocate pentru autorităţile executive, deliberative şi aparatul de specialitate al primarului Municipiului Satu Mare.
Ori, eu am inteles din legea 330, ca se pot acorda aceste suplimente in conditiile in care fondul de salarii al institutiei aflate pe o treapta ierarhica inferioara (in speta primaria) este cel putin egal cu cel al institutiei luata ca referinta in acordarea suplimentelor (in speta, prefectura). motivatia asta lipseste total, atat de la Satu-Mare, cat si de CJ Timis.
Eu as zice sa mai asteptam, pentru ca, desi suna tentant, s-ar putea ca dupa ce se vor "linisti apele" cu salarizarea, sa inceapa Curtea de Conturi interpretarile si sa dam banii inapoi.
,,ART. 11
(1) La propunerea preşedintelui consiliului judeţean sau, după caz, a primarului, pentru funcţiile publice locale pot fi stabilite suplimente salariale, egale cu:
a) până la diferenţa dintre salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice teritoriale şi salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice locale, în cazul funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aparatului de specialitate al primarilor municipiilor,oraşelor şi comunelor, precum şi instituţiilor şi serviciilor publice înfiinţate şi organizate prin hotărâri ale autorităţilor administraţiei publice locale respective;
b) până la diferenţa dintre salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice de stat şi salariul de bază prevăzut pentru funcţiile publice locale, în cazul funcţionarilor publici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul aparatelor de specialitate ale consiliilor judeţene,primarului general al municipiului Bucureşti şi ale primarilor sectoarelor municipiului Bucureşti, ale primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ, precum şi în cadrul instituţiilor şi serviciilor publice înfiinţate şi organizate prin hotărâri ale autorităţilor administraţiei publice locale respective.
(2) Suplimentele salariale prevăzute la alin. (1) nu sunt considerate drepturi câştigate şi se acordă în limita fondurilor disponibile în bugetul local.
(3) Acordarea suplimentelor salariale stabilite potrivit alin. (1) se aprobă prin hotărâre a consiliului judeţean ori, după caz, hotărâre a consiliului local.
(4) Suplimentele salariale stabilite potrivit alin. (1) pot fi acordate numai dacă veniturile proprii ale bugetului local respectiv, exclusiv cotele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale, în trimestrul/anul anterior de calcul sunt mai mari sau egale cu cheltuielile de personal alocate pentru autorităţile executive şi deliberative şi pentru aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judeţean.,,
Eu interpretez ca singura conditie este ca veniturile proprii sa fie mai mari decat noile cheltuieli de personal, fara sa faca referire la veniturile institutiei mai mare in grad.Diferentele apar doar de la referentul superior, treapta 1 -100 lei pana la inspectorul principal 300 lei, referentul sup. tr. 2 doar 20 lei si secretarul.Avand in vedere ca s-a pierdut de ex. premiul de 10%, efortul bugetar acopera in majoritatea cazurilor veniturile proprii ale primariilor.Am vazut ca primaria Bucuresti sector 4 daca nu ma insel a adoptat si ea o hotarare.Mie mi se pare legala, dar astept si opinia voastra.
marcus_tm a scris:

Conform art.11 din Anexa III din Legea 330/2009 se pot acorda suplimente salariale prin HCL.Pentru o localitate din judet ma raportez la salariile de baza a celor de la Consiliul Judetean?Am inteles ca CJ Constanta, Timis, si Primaria Satu Mare le-au acordat deja prin hotarari, ei raportandu-se la salariile celor de la nivel central.Cea mai mare diferenta ar fi la un secretar de comuna, oras care are salariul in intervalul 1500-2400, iar secretarul de judet 4000.Aveti in plan odata cu aprobarea bugetului pe 2010 astfel de hotarari si daca vi se par legale?



Buna ziua, tuturor:)

A propos de suplimente salariale. Functia de secretar comuna cat.II la ce functie teritoriala o raportez, pentru diferenta? Multumesc :)
Se pleaca de la 1624 si teoretic se poate ajunge la 4ooo.Rezonabil ar fi pe la 2493, cat are un secretar de la oras cat.I, dar depinde de bugetul local, de primar si de C.L.
Eu cred ca ar trebui raportata cu cea de secretar general al judetului (la fel ca si celelalte fp de secretar ai unitatilor administrativ teritoriale - comune, orase, municipii)...

Alte discuții în legătură

Suplimente salariale secretaruat secretaruat ce parere aveti de initierea si posibila adoptare a unei hcl privind aprobarea suplimentelor salariale pentru functionarii publici in conditiile actuale . ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea unei hotarari a consiliului local de catre secretarul uat nelu_duleant_ro nelu_duleant_ro prin nerespectarea hotarari consiliului local de catre secretarul primariei sa adus un prejudiciu in bugetul local de 6200RON.Acest fapt se sanctioneaza? (vezi toată discuția)
Conflict de interese julien_slbz julien_slbz Un consilier judetean, de profesie avocat, poate incheia contracte de asistenta juridica cu consiliile locale/primarii din judetul respectiv ? Intreb, avand in ... (vezi toată discuția)