Buna seara,am lucrat la o firma 17 luni si in CIM in afara salariului era adaugata si o garantie de 185 lei pe luna.Acum am plecat de la acea firma si mi s-au restituit bani de garantie 2060 lei,cam 121 lei pe luna pe motiv ca cei 185 lei sunt impozabili dar nu stiu cat la % este impozitul si nici nu mi s-a spus.banii nu apar pe fluturasul de salariu sau statul de plata.Cum pot afla daca este sau nu corect cat mi s-a dat.cum se calculeaza?
Suma restituita trebuie sa fie = cu suma retinuta lunar,suma care este inregistrata pe fluturasul de salar si sa fie identica cu cea din extrasul de cont.
Garanţia în numerar se reţine în rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cîştigul mediu pe o lună, după caz..
Garanţia în numerar va fi depusă de către agenţii economici, autorităţile şi instituţiile publice la Casa de Economii şi Consemnaţiuni sau la bănci, într-un cont special al agentului economic, al autorităţii ori al instituţiei publice respective. Garanţiile în numerar depuse la Casa de Economii şi Consemnaţiuni sau la bănci se înscriu într-un carnet de consemnare pe numele gestionarului. Carnetul de consemnare va fi păstrat în casieria agentului economic, autorităţii sau instituţiei publice în favoarea căreia s-a constituit garanţia
Garanţia în numerar şi dobînda aferentă pot fi ridicate de către gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului său de muncă sau la trecerea într-o funcţie pentru care nu se cere garanţie, în situaţia în care nu a cauzat o pagubă sau cînd paguba a fost acoperită în întregime. Agenţii economici, autorităţile sau instituţiile publice sunt obligaţi, în aceste cazuri, să elibereze gestionarului, în termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare împreună cu o comunicare către Casa de Economii şi Consemnaţiuni în care să se arate că titularul are dreptul să ridice garanţia.