avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 329 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort-partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort-partaj

speta . sotia introduce actiune de divort . cere desfacerea casatoriei din vina exclusiva a sotului ( consum excesiv de alcool , agresiv ). nu cere partajul . sotul -parat este de acord cu divortul dar , doreste desfacerea casatoriei din vina ambelor parti ( sotia are amant ) , si mai doreste partajarea locuintei cu atribuire catre parat cu plata unei sulte catre reclamanta .( pentru cumpararea locuintei sotul a primit de la mama sa 75 % din suma si acei 75 % au generat o dobanda de inca 10 % .) . la prima infatisare ( decembrie 2009 ) se prezenta doar reclamanta . pentru a doua infatisare ( 12 martie 2010 ) instanta pune in vedere reclamantei sa faca dovada ca paratul locuieste la adresa indicata ( domiciliu comun ) . pentru cererile sotului este necesara o cerere reconventionala , sau este de ajuns sa depuna doar o intampinare cu doleantele sale ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Februarie 2010
mancipri, utilizator
Cel mai recent răspuns: mancipri , utilizator 09:03, 25 Februarie 2010
buna ziua!
in materia divortului, intampinarea nu este obligatorie.
sotul din aceasta speta solicita desfacerae casatoriie din culpa ambilor soti, deci pt asta e nevoie de reconventionala.
Avand in vedere ca sotul solicita desfacerea casatoriei intr-o alta modalitate decat cea solicitata de reclamanta prin actiune, este necesara intampinare - cerere reconventionala in acest sens.Prin intampinare se formuleaza apararea in sensul motivarii de ce nu se impune desfacerea casatoriei din culpa exclusiva, iar prin cererea reconventionala se formuleaza cererea in sine.In ceea ce priveste partajarea bunurilor comune, aceasta cerere face obiectul unui alt dosar care poate fi promovat dupa finalizarea celui de divort.
1. actul depus il va va intitula " intampinare - cerere reconventionala " ?
2 . avand in vedere ca pe data de 12 martie este a doua infatisare ; instanta mai primeste cererea conventionala ?
3 . la partajul deschis dupa divort nu se plateste mai mult ?
Se considera prima zi de infatisare cand partile sunt legal citate si acestea pot pune concluzii.Avand in vedere cele relatate puteti depune la urmatorul termen intampinare -cerere reconventionala desi strict procedural aceasta se depune la primul termen de judecata.Nu ati precizat insa motivul neprezentarii dvs. la primul termen de judecata.
Nu, in ceea ce priveste partajul dupa terminare actiunii de divort ,taxele sunt aceleasi.Nu stiu cine v-a spus asa ceva dar cu siguranta v-a dezinformat, asta ca sa nu spun mai mult.
mancipri a scris:

1. actul depus il va va intitula " intampinare - cerere reconventionala " ?
2 . avand in vedere ca pe data de 12 martie este a doua infatisare ; instanta mai primeste cererea conventionala ?
3 . la partajul deschis dupa divort nu se plateste mai mult ?

1. Cererea paratului este o cerere reconventionala.
2. Da, in ceea ce priveste divortul. In ceea ce priveste partajul, va disjunge cererea reconventionala si o va inregistra si judeca separat sau va indruma paratul sa o inregistreze separat.
3. Partajul bunurilor comune se poate introduce simultan cu cererea de divort sau dupa desfacerea casatoriei prin divort. In primul caz, daca cererea de partaj necesita administrarea de probe care ar ingreuna solutionarea cererii de divort, atunci cererea de partaj va fi disjunsa si solutionata separat.
Cererea de partaj trebuie cu timbrata cu 3% din valoarea masei bunurilor comune partajabile, indiferent ca se introduce simultan cu cererea de divort, ca petit al cererii de divort sau ca cerere separata dupa divort.
Partajul bunurilor comune ale sotilor este o actiune imprescriptibila. ;)

Alte discuții în legătură

Divort suteanu maria suteanu maria Buna ziua!Imi cer scuze ca insist pe aceasta tema dar sper ca ma veti intelege.Sotul meu a deschis divortul,am avut termen pe 26 26 2009,nu ne-am prezentat ... (vezi toată discuția)
Divort avantaje mirelba mirelba Buna ziua,as avea o intrebare:intr-un eventual proces de divort ar fi mai avantajat cel care depune primul actiunea sau nu are nici o relevanta? Sa astepte sa ... (vezi toată discuția)
Divort culpa comuna cu minor ContSters161228 ContSters161228 Buna ziua am mare nevoie de un sfat. Sotul meu a intentat actiune de divort din culpa comuna si a specificat ca doreste incredintarea copilului la mine ... (vezi toată discuția)