avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Alegerea membrilor comitetului executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Alegerea membrilor comitetului executiv

Acum o luna de zile am fost ales in comitetul de bloc impreuna cu un cenzor, s-a semnat proces verbal la AG.
Acum cateva zile presedintele a convocat adunare generala pentru a alege un alt comitet ca asa vrea el. Eu nu intentionez sa demisionez, nu mi-a spus nimeni asta dar ma intreb, daca nu vreau sa demisionez, ma poate cineva obliga?
Banuiesc ca adunarea generala doar, prin vot insa ea nu va vota asta ca nu are nici un motiv. Altfel, ma intereseaza pe mine daca ceilalti nu mai vor sa fie in comitet? Eu pot fi dat la o parte fara voia mea? Numai bine, sanatate!
Cel mai recent răspuns: ContSters62736 , utilizator 10:47, 22 Februarie 2010
Presedintele are dreptul sa convoace adunarea generala. Adunarea generala alege membrii comitetului executiv inclusiv presedintele acestuia. La aceasta adunare generala, care trebuie convocata si organizata conform legii, dv puteti sa candidati din nou, puteti sa explicati si sa propuneti alegerea altui presedinte, etc.
Ce va vota adunarea generala o sa constatati acolo, pentru ca se vor exprima atat presedintele cat si dv. si celalti membri ai comitetului ca si proprietarii.
Toti ce prezenti sau nu la adunarea generala trebuie sa accepte hotararile acesteia sau pot contesta in instanta in termen de 45 de zile.
Personal am inteles ca lucrarile ordinare ale AG pe anul 2010 a avut loc si ca, probabil a fost nevoie sa se completeze com. executiv si com. de cenzori cu cate un membru. Se intampla deseori acest lucru in multe as. prop. Deci ati fost ales de proprietarii prezenti prin vot, iar dvs. ati acceptat, s-a semnat procesul verbal, deci totul a fost ok.
Daca este asa si presedintele com. executiv convoaca la un interval atat de mic AG a proprietarilor (sesiune extraordinara), inseamna ca are motive bine intemeiate dar este de mirare totusi ca ordinea de zi este alegerea unui nou comitet executiv, probabil pentru a schimba pe cineva... Insa, un obicei bun este ca inainte de data desfasurarii oricarei AG, este necesar ca com. ex. sa se intruneasca in sedinta de lucru care pe langa problemele obisnuite sa se discute, sa se pregateasca materialele, sa se stabileasca data, ora, locul, ordinea de zi, etc. pentru lucrarile AG extraordinare. Ati avut o asemenea intrunire? V-ati propus o noua componenta a com.ex.?
In rest, cele spuse de @adriantot, mai sus raman valabile.
Punctual la intrebarile dvs :
- stiti si dvs. cum se petrec lucrurile in cazul demisiilor - se produc ca act de vointa al impricinatului sau impuse de o anumita situatie - cand respectivul procedeaza la o demisie de onoare - ori nu cred ca in timpul scurs de la ultima AG, prin comportament si activitate ati adus grave atingeri as. prop....
- nu va poate nimeni obliga sa va dati demisia; probabil ca la dvs. se petrec lucruri necurate si presedintele doreste sa scape de dvs, dar este el sigur ca v-a fi reales in functia de presedinte?
V-am aplaudat. Asa, sa explicam situatia. Acum o luna presedintele habar nu avea cine e si cine nu e in comitetul executiv. Am spus ca ar trebui convocati si rugati sa ia cate o functiune, un rol in comitet fiecare. Asa s-a nascut ideea acestei adunari generale, pentru alegeri si impartiri de responsabilitati. Cei care nu au de gand s afaca nimic, sa plece. Cine vrea sa faca ceva, sa intre in comitet. Eu am dorit sa fac ceva si la ultima AG am fost ales, acum o luna. Comitetul (care o fi ala) trebuie completat, asta e. INtre timp ne-am ales si cu demisia presedintelui.
Deci revenind la intrebarea mea: daca nu demisionez, doar AG ma poate demite, prin vot, nu? Nu va fi cazul, nu au nici un motiv dar intreb si eu. Doamna vicepresedinta nu ma place deloc si cred ca ar vrea sa plec dar ghinion, cunosc legea mai bine decit maria sa.
Depinde.
Daca este o AG de alegeri, atunci toate mandatele expira si se depun candidaturi, proprietarii aleg si se constituie noul comitet executiv.

Daca este o AG de completare a numarului de membri ai comitetului executiv (chiar si a presedintelui), atunci vechile mandate se pastreaza si se depun candidaturi numai pentru numarul de membri pentru completare.
AG de completare se poate convoca oricand in perioada intre AG de alegeri care deobicei este la 2 ani sau de cum este prevazut in statut.
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2010
elga50, moderator
Multumesc, doamna Elga. Este o adunare de alegeri, de nevoie - nu se stie componenta comitetului. In 7 luni de cand e noua conducere nu s-au intalnit nici macar odata! De-abia am fost alesi cenzorul si cu mine (nici cenzor nu era), cum sa demisionam? Alegeri au fost acum 7 luni insa nu se gaseste procesul verbal.#-o

Alte discuții în legătură

Presedintele asociatiei de proprietari bureac62 bureac62 Va rog sa ma lamuriti pentru ca practica nu este peste tot la fel ?Cind au loc alegeri la asociatie pentru un nou presedinte,acesta trebuie ales dintre membri ... (vezi toată discuția)
Delegare 123321123 123321123 presedintele a demisionat,vicepresedintele nu mai poate indeplini atributiunile presedintelui...poate delega orice persoana pt indeplinirea atributiilor sau ... (vezi toată discuția)
Cenzor extern sau comisie de cenzori din cadrul blocului mira55 mira55 Intrucat nu agreau comisia de cenzori, membrii comitetului executiv au mers cu un tabel prin bloc si s-au strans semnaturi pentru demiterea cenzorilor si ... (vezi toată discuția)