avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... SEPARARE/DIVORT
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

SEPARARE/DIVORT

Am o colega la serviciu care a trait in concubinaj in casa mostenita de la parinti.Dupa ce s-a despartit de concubin (acesta a parasit-o), concubinul a dat-o in judecata cerand 1/2 din valoarea casei, proces pe care la castigat .Nu inteleg cum a fost posibil asa ceva! O alta colega casatorita la divort sotul a cerut 1/2 din casa desi aceasta era mostenita de la parinti.
Va rog sa-mi spuneti daca s-a schimbat legea si indiferent de natura bunurilor (proprii, comune ) si indiferent daca esti casatorit sau stai in concubinaj se imparte totul intre cei doi in mod egal si nu se mai tine cont de aportul fiecaruia in functie de venitul acestora.

Astept raspunsul dvs .Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 20:13, 23 Februarie 2010
O alta colega casatorita la divort sotul a cerut 1/2 din casa desi aceasta era mostenita de la parinti.


Bunul provenit dintr-o succesiune e cuprins in exceptiile prevazute de art.31 din Codul Familiei , care reglementeaza categoria de bunuri proprii (numai daca s-a dispus printr-un act, acesta va face parte din comunitatea matrimoniala ).

In ceea ce priveste bunurile dobandite de concubini , ele pot fi fie proprii , existand un drept de creanta al celuilalt , daca a contribuit cu sume de bani la achizitia acestora , sau comune, pe cote parti , unde , intr-adevar , aportul banesc va fi sustinut de orice mijloc de proba.
Nu exista nicio reglementare conform careia exista o contributie egala a concubinilor.

Situatia este diferita in cazul sotilor.Se prezuma ca astia au contribuit in mod egal la cumpararea bunurilor supuse regimului matrimonial.Insa nici aceasta prezumtie nu e una irefragrabila , intrucat orice proba contrara o poate combate.


Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sant, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor.
Orice conventie contrara este nula.
Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, afara numai daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiei unuia dintre soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despagubire pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.


Ceea ce spuneti ma face sa cred ca in instanta fostul concubin a demonstrat instantei ca are un drept de creanta asupra imobilului ca urmare a unor investitii eventual la cote de 1/2 din casa respectiva.
Nu va cred doamna...nu este posibil asa ceva.
Poate altele au fost imprejurarile...si dvs. nu stiti sau acele colege nu v-au spus "intreaga poveste"...
Cereti-le o copie de pe hotararile respective si studiati-o cu atentie..."ceva" va scapa.
Ceea ce spuneti este corect si legal :), "legea in materie" nu s-a schimbat.
cred ca sa produs o mare gresala, ori omul a influentat instanta ori avocatul femei a fost cumparat de cel al concubinului.cazuri foarte intalnite.mostenirea de la parinti chiar si in timpul casatoriei ramane tot bun propriu. concubinul doar dupa 5 ani de concubinaj poate sa pretinda ceva.
dar in multe cazuri in loc sa se faca succesiunea se face vanzarea prin tot felul de mijloace caz in care aceasta nu mai este mostenire ce o simpla vanzare produsa chiar in perioada concubinajului.

Alte discuții în legătură

Concubinaj mariaburete mariaburete DACA SE CONVIETUIESTE IN CONCUBINAJ ,5 ANI DE ZILE ,CARE SANT DREPTURILE PARTILOR IN CAZ DE DESPARTIRE? VA MULTUMESC! (vezi toată discuția)
Drepturi concubinaj Liulica Gina Liulica Gina Dupa un concubinaj de 20 ani (numai cununie religioasa) ce drepturi are sotul supravetuitor? (vezi toată discuția)
Cum se face partajul in caz de divort? Jenu68 Jenu68 Buna seara! Avem o situatie speciala. Suntem casatoriti de 20 ani, avem trei copii si am inceput de la 0. Pe parcursul casniciei am avut mai multe locuinte ... (vezi toată discuția)