Un avocat stagiar din baroul X s-a intalnit cu un client la sediul baroului din C.
Stagiarul are aprobarea cabinetului din care face parte si exista contract cu clientul respectiv.
Nefiind din localitatea C a invitat clientul pentru discutii in incaperea special destinata cuplului avocat-client de la sediul baroului C.
Baroul C este construit relativ recent, este modern si are o incapere special destinata acestui scop chiar la intrarea in sediu.
Problema este ca inca de la intrarea in incaperea respectiva a fost "luat in primire " de catre o avocata care a contestat calitatea de avocat a stagiarului.
Dupa ce stagiarul s-a legitimat a fost invitat sa paraseasca sediul baroului C deoarece el este inscris in baroul X.
Dupa lungi si neplacute discutii stagiarul din alt barou a putut discuta cu clientul sau la una dintre mesele din incaperea respectiva.
Mentionez ca sala era aproape goala si ca nu se punea problema supraaglomerarii. Intrebare: Un avocat stagiar/ definitiv se poate intalni cu un client la sediul unui alt barou?
(Va rog sa motivati eventualele raspunsuri cu trimitere la norma legala.)
Nu exista norma legala nici pentru a interzice si nici pentru a permite unui avocat sa se intalneasca cu un client la sediul unui alt barou decat acela din care face parte iar atitudinea colegei mi se pare ... hmmm ... nejustificata cred ca este eufemismul cel mai la indemana.
Decanii ambelor barouri trebuiau sesizati cu privire la acest neplacut eveniment cauzat probabil de frustrarile profesionale ale colegei. Cand nu mai ai loc de un tanar abia intrat in profesie si in loc de un zambet si eventual un ajutor amical incerci sa-i pui bete in roate e grav, foarte grav. Qvo vadis?
Daca ambele barouri fac parte din aceeasi uniune atunci problema ar cam trebui sesizata si conducerii uniunii din care fac parte. Banuiesc ca este vorba despre UNBR. Potrivit codului deotologic al avocatilor din UE par 2.4. Respectarea deontologiei altor barouri - Atunci când îndeplineşte o activitate transfrontalieră, avocatul poate fi obligat sa respecte regulile deontologice ale Statului Membru gazdă. Avocatul are datoria de a se informa asupra normelor deontologice pe care trebuie să le respecte în exercitarea acestei activităţi specifice. Organizaţiile membre ale CCBE sunt obligate să depună codurile lor deontologice la Secretariatul CCBE, pentru ca orice avocat să-şi poată procura o copie de la respectivul secretariat. Firesc ca aceasta norma se aplica relatiilor intracomunitare. Potrivit normelor interne statutul Art. 23 (1)Toate formele de exercitare a profesiei de avocat sunt supuse următoarelor principii: a)patrimoniul comun este afectat exclusiv activităţii profesionale;
Banuiesc ca sediul si acea sala facea parte din patrimoniul comun afectat acestui scop dar .... :D
Plin de dezgust sa fiu intamplandu-mi-se mie asa ceva si nu cred ca as putea formula o plangere impotriva respectivei.
Plangere...da...incalca probabil principiul conform caruia profesia se practica in spirit de colegialitate s.a.m.d.
Ce rezultat implica procedura? Cel mai probabil drumuri la baroul respectiv, in mare parte.
Ce obtinem? Cel mai probabil nimic
Ce invatam? Fiecare padure are uscaciunile ei, iar si iar si iar si iar....(cu ecou)
Cred ca in functie de gradul de irascibilitate as fi mers si catre plangere plus sancionare cf. codul muncii pentru personalul baroului care i-a sustinut ineptia...:">