avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Gravida sau nu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Gravida sau nu

Salutare

am o firma mica cu 2 angajate aproape in pasu falimentului si sunt putin cam disperat ca nu mai fac fata cu plata furnizorilor si a datoriilor si m-am gandit si eu ca
pot face o mica reducere a datoriilor daca concediez o angajata, am anuntat-o inainte ca sunt probleme si ca nu mai fac fata si ca are o luna sa-si gasasca alt
loc de munca iar dupa 2 zile m-a anuntat ca este gravida si are o luna sau asa ceva, a trecut aproape 2 saptamani si nu mi-a adus nici o dovada de la doctor sau o instiintare scrisa in acest sens, intrebarea mea este o pot concedia in aceste conditii?
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 21:34, 25 Februarie 2010
ar fid e preferat ca femeia aia sa-si ia concediu medical daca chiar e gravida si sa stea in concediu pana naste.. dupa aia intra in CIC.. ati scapad e niste chletuilei de pe acum fara sa o mai dati afara... cum? va spune contabila.. daca aveti contabila buna:D
Atata timp cat anuntul despre starea de graviditiate nu s-a facut in scris, anexand un document de la medic prin care sa se ateste aceasta stare, puteti sa incepeti procedura de concediere.
Inaintati-i preavizul. Chiar daca dupa primirea preavizului va aduce documentele, dvs puteti continua procedura intrucat anuntul s-a facut mai tarziu. Si cu acest preaviz puteti demonstra ca salariata nu a fost concediata ptr motive ce tin de starea ei de graviditate.
Raspunsul dat de clio06 este foarte corect. Ar fi totusi bine sa luati in calcul si perioada pentru care salariata va beneficia de somaj, asa incat sa nu ii ramana pauza pana la concediul prenatal. E clar ca nu va avea cum sa isi rezolve o pauza de o luna-doua, asa ca ar fi frumos din partea dvs sa discutati cu ea si sa vedeti cum sta situatia per total.
Va multumesc pentru raspunsurile date, acum ma gandesc ca este mai bine sa-i dau o saptamana concediu un care sa-mi aduca dovezi de la medic ca este gravida iar daca nu imi aduce incep procedura de concediere.
Pare mai corect asa.
Nu stiu daca e mai bine asa, pentru ca apoi nu mai puteti sa o concediati, iar ea nu va avea niciun interes sa demisioneze sau sa plece prin acord. Calculati (rugati contabilul) perioada de somaj, adunati concediul prenatal si vedeti daca toata perioada respectiva acopera timpul ramas pana la data estimativa a nasterii. Daca da, atunci ar fi mai util pt dvs sa o concediati, si banuiesc ca si ea va intelege. Dar asta presupune sa nu va fi instiintat despre sarcina anterior.
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2010
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Restructurare femeie insarcinata. ilinca_c2001 ilinca_c2001 salutare, vreau sa aflu un raspuns de la un expert daca firma la care lucrez ma poate restructura daca sunt insarcinata.multumesc. (vezi toată discuția)
Drepturile insarcinatei la locul de munca !!! crazy_kyky crazy_kyky buna... sunt insarcinata, am 3luni si o sapt si mi-am informat angajatorul in scris , impreuna cu o adeverinta de la medic, apoi a semnat ca a luat la ... (vezi toată discuția)
Obligatie in calitate de angajator corinuta corinuta Buna ziua! As dori sa aflu care este obligatia mea in calitate de angajator in momentul in care sunt anuntat in scris de o salariata de starea ei ... (vezi toată discuția)