avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot intabula casa noastra care este construita pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot intabula casa noastra care este construita pe terenul parintilor mei?

Buna ziua, In anul 2004 am inceput constructia unei case in Cluj. Terenul era, si este si in prezent al parintilor mei (ei avand casa pe acel teren). Parintii mei "ne-au dat acordul" (mie si sotului) sa ne construim o casa pe el, act completat la notar, si asa, cu actul, am putut incepe lucrarile. Actul Autorizatie de Constructie ni s-a eliberat pe numele nostru (al constructorilor casei), doar ca la terminarea lucrarilor, cand ne-a eliberat primaria actul de Luare in Folosinta (in 2007), am constatat ca este pe numele parintilor mei. Constatarea am facut-o abia acum, dupa 3 ani, cand am vrut sa intabulam casa (constructia noastra), am mers la cartea funciara si vrem sa facem si ceilalti pasi care trebuie pt a fi cu actele in regula. Si din pricina ca terenul nu e pe numele nostru nici Luarea in folosinta, ci pe al parintilor, nu am putut face nimic, asa ni s-a explicat la cartea funciara. Ce este de facut? Se poate schimba actul de luare in folosinta pe numele nostru, ne ajuta cu ceva?, se poate intocmi un act de superficie (nu prea am inteles bine ce este acela), se poate face ceva, oare ce? Noi vrem doar casa (cladirea) pe numele nostru nu si terenul, asta in caz ca se poate. Sau ar trebui si terenul de sub casa noua?
Mentionez ca nu sunt singura la parinti, asta ca sa stiti cum sta treaba cu terenul, in caz de o mostenire, pe viitor.
Va multumesc anticipat pt raspuns.
Cel mai recent răspuns: delo , utilizator 10:23, 5 Martie 2010
Mentionez ca din 2007 platesc inpozitul pe casa pe numele nostru.
Da veti face un act de superficie pe teren(care reprezinta dreptul de folosinta pe durata existentei constructiei), si incercati sa se rectifice la Primarie actul de luare in folosinta, iar daca nu ii dati in judecata pentru actiunea de a face.
Sigur mai sunt si alte solutii dar puteti contacta si un avocat care sa va asiste in aceasta problema.
puteti sa va intemeiati actiunea pe 111 C.proc.civ.....in constatare a dreptului de proprietate asupra constructiei in patrimoniul dvs. Pe acest capat de cerere va judecati in contradictoriu cu parintii si primaria. De asemenea, pentru existenta dreptului de superficie, va judecati in contradictoriu cu parintii...
Sub aspectul intabularii, actiunea in constatare nefiind titlu executoriu, va trebui sa aveti un al III/a capat de cerere cu actiune in prestatie tabulara....
va va lamuri cu siguranta un avocat...
Buna ziua,pentru a trece casa pe dumneavoastra la primarie trebuie o declaratie la notar a propietarilor terenului ca sunt de acord sa se noteze constructie pe dumneavoastra,si ca sa poate fi intabulata,pentru a fi intabulata mergeti la un topograf autorizat sa va informeze mai detaliat despre actele necesare.
Cel mai bine ar trebui sa se parceleze terenul de sub casa,si calea de acces asupra constructiei ar fi mai bine,si sa fiti dumneavoastra proprietari,nu sunteti singura la parinti dar ar fii incorect ca sa va treziti ca terenul de sub casa se va imparti intre voi daca nu va intelegeti atunci o sa va coste mult.RECOMANDAT SA FITI PROPRIETARI IN COTA DE 1/1 PARTI ASUPRA CONSTRUCTIEI SI TERENULUI AFERNT CONSTRUCTIEI.
Eu cu parintii si sora mea ne intelegem perfect, si parintii mei sunt de acord sa ma ajute sa termin actele, li se pare normal ca casa si terenul sa fie pe numele nostru. Multumesc pentru promptitudinea de care ati dat dovada. Sunteti cei mai tari.
1.Cred ca o sa ma duc pe superficie
2. Ce inseamna "sa se noteze constructia pe dv"?

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate fara act de vanzare-cumparare Elena-Valentina Matei Elena-Valentina Matei Buna ziua, Tatal meu detine un teren pe care vreau sa imi construiesc o casa. Detine cadastru si intabulare pentru acesta. Cum insa este in proces pentru o ... (vezi toată discuția)
Se poate construi pe proprietatea altcuiva cu acordul sau? bugsy_io bugsy_io Buna ziua! Am o parcela de teren pe numele meu si doresc sa le construiesc socrilor o locuinta. Normal dupa bunul mers al lucrurilor ar trebui sa fac ... (vezi toată discuția)
Sa cumpar imobil fara autorizatie de constructie / sau certificat de edificare a constructiei ? dana2017 dana2017 Buna ziua, vreau sa cumpar o casa ridicata in anul 2000 fara autorizatie de constructie si fara p-v de receptie. Proprietarul a reusit de curand sa faca ... (vezi toată discuția)