Numele meu este Lacramioara si pentru moment imi caut un job de traducator. Mentionez ca am autorizatie eliberata de Ministerul Justitiei. Dar nu apar in lista traducatorilor autorizati. Motivul sa fie pentru ca nu sunt PFA??
Majoritatea companiilor cauta PFA, insa eu sunt persoana fizica.
Ca traducator, cum ar fi mai bine pentru mine sa lucrez? Care sunt avantajele, eventual dezavantajele, in cazul in care as fi persoana fizica autorizata? Dar daca as face traduceri doar din cand in cand? Firma nu imi permit sa-mi fac.
Este mult mai lejer PF autorizata?
Nu stiu ce sa fac.
Va rog sa ma sfatuiti. Sunt disperata.
atunci cand ati primit autorizatia de la Min Justitiei nu ati primit si o notificare de prezentare la autoritatea fiscala de care apartineti ? Daca sunteti autorizata de M. Justitiei atunci aveti obligatia sa deveniti PFA adica sa va inregistrati la Fisc, sa depuneti declaratii fiscale , etc.
Printre avantajele desfasurarii activitatii ca PFA sunt:
- persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent are calitatea de angajat propriu.
deci,
- o persoană poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată cu cea de salariat al unei terte persoane care functionează atât în acelasi domeniu, cât si într-un alt domeniu de activitate economică decât cel pentru care PFA este autorizată
- are posibilitatea sa presteze servicii in baza calificarii dobandite pentru orice client;
- contributie la sanatate 6,5%
- impozit pe venit fix de 16% (calculat pe diferenta intre veniturile impozabile si cheltuielile deductibile) sau o suma fixa, determinata pe baza normelor anuale de venit. Nu trebuie justificata utilizarea banilor. În cazul in care persoana care are calitatea de PFA este in continuare si angajat, impozitul se diminueaza cu un procent intre 0 si 50%;
- posibilitatea deducerii cheltuielilor atat cele legate de desfasurarea activitatii cat si cele declarate (întretinerea locuintei unde se desfasoara activitatea, combustibilul daca s-a incheiat un contract de comodat intre persoana fizica si PFA, abonament telefon etc);
- contabilitatea se tine in partida simpla(nu necesita cunostinte deosebite de contabilitate);
- beneficiaza de asigurare sociala de sanatate - conform legii toate persoanle care obtin venituri impozabile au obligatia sa plateasca 6,5 % din veniturile obtinute. În acest caz, fiecare PFA are obligatia de a vira trimestrial contributia aferenta veniturilor obtinute.
- beneficiaza de asigurare sociala in sistemul public de pensii – conform legii orice persoana este obligata sa fie asigurata in sistemul public de pensii. Astfel, in baza unei declaratii de asigurare, PFA se poate asigura la un venit fix lunar care nu poate fi mai mic de 318 lei. La acest venit asigurat se plateste o contributie in cota de 29%, respectiv la un venit de 318 lei o contributie de 92 lei/luna. Valoarea variaza de la an la an si este stabilita de Casa de Pensii la inceputul fiecarui an, in functie de valoarea venitului mediu pe economie.
- beneficiaza de concediu medical. PFA poate beneficia de indemnizatia pentru concediu medical daca se inregistreaza si achita la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate o contributie trimestriala in valore de 0,85% din veniturile obtinute. Concediul medical se acorda in baza certificatului medical eliberat de medical de familie (sau institutia abilitatata) iar acest certificat trebuie depus la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate.
- beneficiaza de concediu de sarcina si lauzie si de indemnizatia de ingrijire a copilului pana la doi ani.
Dezavantaje
- persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent nu pot angaja persoane cu contract individual de munca pentru desfasurarea activitatilor pentru care s-a obtinut autorizatia.
- este necesara incheierea unui contract cu Casa de Asigurari de Sanatate pentru plata CAS-ului.
- PFA răspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, dacă acesta a fost constituit, si, în completare, cu întreg patrimoniul său, iar în caz de insolventă, va fi supusă procedurii simplificate prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificările ulterioare, dacă are calitatea de comerciant.
Cam atat - din proprie experienta - eu fiind din Galati unde sunt peste 400 de traducatori de limba engleza autorizati - nu se merita sa-ti faci PFA decat daca esti angajata deja fiindca altfel trbuie sa faci contract cu CAS SI CASS si contributiile se platesc la salariul minim pe economie chiar daca tu sa zicem n-ai incasat nici un leu.
Multumesc mult pentru raspuns
Cand am primit autorizatia de la MJ, mi s-a cerut doar inregistrarea in termen de 60 de zile la tribunalul in raza caruia domiciliez. Am mers cu autorizatia la tribunal, am depus o cerere prin care solicit luarea in evidenta tribunalului, am dat specimen de semnatura si amprenta stampilei mele. Si atat.
Este vreo problema daca nu figurez in lista traducatorilor autorizati din site-ul MJ?
Nu aveti nevoie de numar de inregistrare, adeverinta in sine reprezinta inregistrarea. Odata cu eliberarea adeverintei se va proceda si la inscrierea in lista traducatorilor.
Cu autorizatia eliberata de grefier mergeti la biroul contabil (etaj 5 daca nu gresesc) pentru intocmirea contractului in baza caruia veti fi platita in cazul in care vi se solicita serviciile de catre Tribunal sau Judecatorii.
multumesc, insa asta se intampla acum 4 ani
la acea vreme, lucram deja la o firma unde faceam traduceri, insa nu autorizate, ci rapoarte.....
atunci am mers la grafiera, si atat
nu mi-a dat nimeni nici autorizatie cu care sa merg la contabilitate
ce pot face acum?
am probleme daca vreau sa fac traduceri autorizate?
multumesc mult
Pfa - dar ce anume??????
iki
Buna ziua tuturor, as avea o intrebare , am terminat ASE la contabilitate si informatica de gestiune si am un curs de inspector resurse umane , ce ma sfatuiti ... (vezi toată discuția)
Pfa sau srl?
Euromintl
Buna ziua,
In curand ar trebui sa incep o colaborare project based cu o firma care nu are nici un fel de forma juridica in Romania.In incercarea de a ma ... (vezi toată discuția)
Pfa sau srl ??
nixman
Salutare! Am o mare intrebare ce se invarte acum in capul meu.Vreau sa deschid o afacere cu privire la comercializarea si montarea tiglei metalice si nu numai ... (vezi toată discuția)