avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... eliberarea conditionata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

eliberarea conditionata

buna ziua!am si eu o intrebare pt dvs ,sotul meu are 2 procese la care are 7luni la unul si la celalalt are 1an pt furt iar luna aceasta se termina recursul si avocatul ii va face contopirea dosarelor si va ramane la pedeapsa de un an!va rog sa imi spuneti si mie daca el poate beneficia de eliberarea conditionata si dupa cat timp putem face aceea cerere el are executat 2luni deja din pedeapsa si este in penitenciar! va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: doberv , utilizator 15:03, 8 Martie 2010
Dupa ce va executa doua treimi din pedeapsa sau, jumatate , daca a prestat si munca in penitenciar, a dat dovezi temeinice de indreptate..si-a achitat obligatiile civile ,etc.
Art. 59 Cod penal prevede institutia liberarii conditionate:
După ce a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei.
În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. 1 se ţine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz însă, liberarea condiţionată nu poate fi acordată înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei când aceasta nu depăşeşte 10 ani şi a cel puţin două treimi când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
Când condamnatul execută mai multe pedepse cu închisoare care nu se contopesc, fracţiunile de pedeapsă arătate în alin. 1 se socotesc în raport cu totalul pedepselor.
În aplicarea dispoziţiilor alineatelor precedente se are în vedere durata pedepsei pe care o execută condamnatul.
;)
va multumesc pt raspuns!iar cand va executa 6 luni din pedeapsa avand si castig pt k el vrea sa iese si la munca va putea face cererea de eliberare conditionata,nu?credeti ca ar fi posibil sa fie aprobata??
va rog sa imi raspundeti!!
In masura in care vor fi indeplinite condtiile prevazute de lege , ar avea sanse sa ii fie aprobata cererea de eliberare conditionata. Succes.
in primul rand sa iasa bine contopirea ca sa nu primeasca spor.
in al doilea rand dintr-un an trebuie sa execute 8 luni din care se scad zilele considerate ca fiind executate pe baza muncii prestate moment in care va fi analizat in comisia de propuneri pentru liberare conditionata din cadrul penitenciarului unde isi executa pedeapsa si functie de comportamentul pe perioada detentiei ,starea de recidiva,staruinta in munca etc,v-a fi propus pentru liberare care se va judeca in instanta.
nu trebuie sa faca dansul cerere decat daca se incadreaza in cazurile speciale

Alte discuții în legătură

Urgent - calcul pedeapsa de executat cosminaa cosminaa URGEENTTT!!!! cat inseamna un an penal? pentru o pedeapsa de 2 ani pt complicitate la inselaciune cat ar avea de executat? va rog sa-mi raspundeti, astazi a ... (vezi toată discuția)
Buna - cerere de liberare conditionata Deea90 Deea90 Buna seara!As dori sa stiu cand s-ar putea face cerere de eliberare conditionata?sotul meu are pedeapsa de 1 si 6 luni de executat.cum se calculeaza timpul ... (vezi toată discuția)
Se poate elibera mai devreme? mantaandreea mantaandreea Sotul meu are de executat 2 ani de inchisoare pentru ultraj.Executarea a inceput-o din 25 noiembrie 2011.As vrea sa stiu cand pot sa-i angajez un avocat care ... (vezi toată discuția)