avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit repartizarea profitului anului 2009
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

repartizarea profitului anului 2009

la sf anului 2009 am profit 1169 lei si am facut inregistrarea
129=117 1169 lei
este bine si ce inregistrari trebuie sa mai fac cu privire la constituirea de rezerve legale si repartizarea profitului fara a plati dividende atat in anul 2009 cat si in anul 2010.
Ultima modificare: Luni, 8 Martie 2010
maricos, utilizator
Cel mai recent răspuns: AncaCiocan , utilizator 23:48, 7 Aprilie 2010
Aveti pierdere raportata din perioada precedenta?....daca da mai intai trebuie sa acoperiti pierderea si dupa aceea puteti sa tineti in 117 pana va hotarati ce faceti cu profitul sau cu diferenta care a ramas.
Ultima modificare: Luni, 8 Martie 2010
Daniela Vorovenci, Consultant fiscal
nu n, nu am pierdere, dar in anul 2010 ce inregistrari se fac?
La 04.01.2010:

1. 129=117 cu 1169 lei
2. 121=129 cu 1169 lei
3. 117=106 cu val.rezervei legale pe care o constituiti

Poate va ajuta si urmatoarele:

Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la începutul exercitiului financiar urmator celui pentru care se întocmesc situatiile financiare anuale în contul 117 “rezultatul reportat“, de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarâte de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.
Evidentierea în contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin înregistrarea sumelor reprezentând dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.
Închiderea conturilor 121 “Profit sau pierdere” si 129 “Repartizarea profitului” se efectueaza la începutul exercitiului financiar urmator celui pentru care se întocmesc situatiile financiare anuale. Ca urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare, în bilantul întocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale.
În contul 117 “rezultatul reportat” se evidentiaza distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la începutul exercitiului financiar curent, a rezultatului din contul de profit si pierdere al exercitiului financiar precedent, precum si rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile.
Pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotarârii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. În lipsa unor prevederi legale exprese, ordinea surselor din care se acopera pierderea contabila este la latitudinea adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, respectiv a consiliului de administratie.
În cazul corectarii de erori care genereaza pierdere contabila reportata, aceasta trebuie acoperita înainte de efectuarea oricarei repartizari de profit.
(ORDIN nr. 3.055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile

O zi buna!
Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2010
Cristina Vasile, utilizator
Singura inregistrare contabila care se face in decembrie 2009 este constituirea rezervei legale
129=106

(5) Sumele reprezentând rezerve constituite din profitul exerciţiului financiar
curent, în baza unor prevederi legale, se înregistrează prin articolul contabil 129
"Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve". Profitul contabil rămas după această
repartizare se preia la începutul exerciţiului financiar următor celui pentru care se
întocmesc situaţiile financiare anuale în contul 117 "Rezultatul reportat",
de unde
urmează a fi repartizat pe celelalte destinaţii hotărâte de adunarea generală a
acţionarilor sau asociaţilor, cu respectarea prevederilor legale.
Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2010
katica, utilizator
si mai completez cu aspecte de natura fiscala in ce priveste deductibilitatea rezervei legale , si anume :
art 22 alin 1:

a) rezerva legală este deductibilă în limita unei cote de 5% aplicată asupra profitului contabil, înainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile şi se adaugă cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, până ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris şi vărsat sau din patrimoniu, după caz, potrivit legilor de organizare şi funcţionare.

Alte discuții în legătură

Rezerve legale anairam_unid anairam_unid Rezervele legale se calculeaza in fiecare an ?In ce luna se inregistreaza in decembrie sau in ianuarie aceste rezerve?Care este nota contabila 129=1061 apoi se ... (vezi toată discuția)
Ce mai pot face? Bajinaru Ramona Bajinaru Ramona Am o microintreprindere cu profit la sfarsitul lui 2007. Am depus bilantul cu hotararea AGA de repartizare a profitului pe dividende fara sa tin cont ca mai am ... (vezi toată discuția)
Dividende claudiaP claudiaP Buna ziua, Care este suma care s epoate repartiz aca dividende la un SRL? Soldul contului 121 este SFC=52.126,19 lei, iar soldul contului este ... (vezi toată discuția)