avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impartirea casei intre frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impartirea casei intre frati

buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine .Zilele trecute parinti mei au zis ca vor sa treaca casa pe numele meu dar eu mai am un frate casatorit.As vrea sa stiu daca trebuie sa fie si el de fata cand se semneaza actele sau daca trebuie sa i se de-a si lui o parte din casa?multumuesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:53, 18 Ianuarie 2022
In timpul vietii, parintii pot face tot ce doresc ei cu averea lor.
Cu alte cuvinte, pot sa va "lase" locuinta lor, dar cel mai bine ar fi nu prin donatie ci prin contract de vanzare cumparare. Astfel fratele nu va mai avea cum sa mai revendice un eventual drept al sau la succesiune(ma refer la locuinta in cauza).
se poate face si un act de donatie , daca fratele isi exprima acordul in scris in acest sens.
de asemenea, donatia sa se faca cu scutire de raport . in cazul donatiei intre descendenti si ascendenti nu se plateste impozit pe venit .

actul de vanzare-cumparare va putea fi atacat de catre fratele dvs., de exemplu pt. neplata pretului . dar daca dvs. platiti intr-adevar o suma de bani parintilor si veti putea dovedi acest lucru , actul va fi perfect valabil si greu de "rasturnat" .

eu as recomanda mai degraba un act de intretinere, incheiat in forma autentica si intabulat in CF .
chiar daca se face cu scutire de raport, daca donatia incalca rezerva succesorala ea va fi redusa la limitele cotitatii disponibile.
nu este de nevoie de acordul fratelui.
parinti dumneavoastra sunt in viata amindoi oricum pentru a nu avea problema mai tirziu omeneste si normal ar fi sa discutati si cu fratele dvstra acum depinde cit de mare aveti coonstiinta
Am un prieten care trebuie să facă succesiune,tatăl lui din prima căsătorie are 5 copiii și el este din a doua căsătorie,care Sint cotele ce li se cuvin... mulțumesc
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2022
dumitrupantyru71@gmail.com, utilizator

Alte discuții în legătură

Impartire de bunuri ale parintilor cu acordul acestora, intre frati laposiiuliu laposiiuliu Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat.. Parintii mei detin o casa si un apartament.. Ei doresc ca sa treaca casa pe numele fratelui meu deoarece el deja ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere ??? ContSters257326 ContSters257326 Buna ziua, doresc sa inchei un contract de intretinere pentru instrainarea unui imobil, contractul se va incheia intre mine si parinti. parintii vor sa ... (vezi toată discuția)
Contract vinzare-cumparare problema ??? nelu_nedi nelu_nedi buna ziua.. sunt posesorul unui act de vinzare -cumparare incheiat intre mine si fratele meu, actul nu are nici o clauza si este scutit de or ce sarcina si ... (vezi toată discuția)