Am si eu o intrebare. Daca am lucrat intr-o societate fara sa mi se faca contract de munca si am castigat procesul civil in urma caruia firma este obligata sa-mi intocmeasca contract de munca si sa-mi plateasca salariul cuvenit, poate firma sa- mi conditioneze incheierea contractului de o adeverinta medicala? Se mai ia in considerare retroactiv? Eu nu mai lucrez in aceasta societate. In Hot.Civ. se specifica faptul ca sunt suficiente documentele pe care le-am adus firmei la data respectiva, pentru intocmirea contractului de munca. Cine ar trebui sa plateasca ( in caz ca n-am de ales) aceste analize medicale " la angajare"?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Adeverinta medicala se elibereaza de catre medicul de familie care va scrie ca nu sunteti inregistrata cu boli cronice si ca sunteti apta de a lucra.
Lipsa adeverintei medicale de la dosarul de angajare reprezinta motiv de nulitate a CIM. (cf art. 27 (1) si (2) + art. 57(1)-(3) din codul muncii) . Daca veti prezenta adeverinta totul va fi OK si contractul se considera valabil incheiat.
"Adeverinta", de fapt fisa de aptitudini, se elibereaza numai de medicul de medicina muncii.
Legislatia actuala prevede ca angajatorul este cel care suporta integral costurile legate de efectuarea controlului medical la angajare.
Bun. Deci o pot aduce in ziua incheierii contractului sau urmatoarea. Nu neaparat inainte. Nu mi se poate conditiona inchierea contractului de adev. med. Daca nu o aduc - e pe riscul meu. Cele doua acte ( contractul de munca, adev. med.) sunt elemente ale dosarului de personal. Vreau sa vad mai intai contractul intocmit, pt ca data trecuta, dupa plecarea mea din firma, pt a intocmi retroactiv acest contract, mi-au cerut aproape de la o zi la alta alte si alte hartii, in loc sa intocmeasca o data acest contract. Si tot nu l-au intocmit...X-( De aceea am si ajuns in instanta....Nu vreau sa se repete povestea...#-o
Va multumesc anticipat pentru lamuriri.
Pentru redvelvet :
Imi poti spune care este actul normativ si articolul care instituie acest lucru?
Am auzit si eu varianta acesta, dar, cum nu am gasit nicaieri mentionat expres acest lucru nu stiu cum sa procedez.
Logic ar fi ca anterior angajarii, potentialul angajat sa vina cu adeverinta medicala de la medicul de familie. In caz contrar, toti angajatorii se pot transforma cu usurinta in "centru de facut analize gratis" . Nu-i corect pentru angajator sa fie obligat sa faca pe cheltuiala lui analizele medicale pentru persoane care, ulterior obtinerii certificatului medical pentru angajare sa nici nu-si mai aduca aminte ca au dorit candva angajarea la respectivul angajator.
Firesc ar fi ca angajatorul sa aiba obligatia asigurarii controalelor medicale doar pentru persoanele care sunt deja angajate, nu si pentru potentialii angajati.
Multumesc,
HG nr.355/2007 prevede la art.7 ca, angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Iar la art.15 lit.a se dispune ca , examenul medical la angajarea în muncă se efectuează pentru lucrătorii care urmează a fi angajaţi cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată; ....