avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit CALCUL BAZA IMPOZITARE ANUALA IMPOZIT MINIM
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

CALCUL BAZA IMPOZITARE ANUALA IMPOZIT MINIM

Veniturile din tranzactii cu actiuni in piata reglementata CNVM, care in 2009 sunt neimpozitate, se calculeaza in totalul veniturilor ce constitue baza de impozitare -transe de venit- pentru impozit minim in 2010 ?
Cel mai recent răspuns: VIRGILIU POPESCU , Consilier juridic 17:36, 16 Martie 2010
Aveti nevoie pt pers fizica sau juridica ?
Bine inteles, persoana juridica. E vorba de art. 20 lit. d si e din Codul fiscal si explicatiile interesante din metodologia literei d, adica:

Art. 20 d)
20. Sunt considerate venituri neimpozabile veniturile prin care se recuperează cheltuielile pentru care nu s-a acordat deducere la momentul efectuării lor, cum sunt: rambursările de impozit pe profit plătit în perioadele anterioare, restituirea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, veniturile din anularea unor provizioane care au fost considerate cheltuieli nedeductibile la data constituirii lor şi altele asemenea.
e) în perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009 inclusiv, veniturile din tranzacţionarea titlurilor de participare pe piaţa autorizată şi supravegheată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. În aceeaşi perioadă, cheltuielile reprezentând valoarea de înregistrare a acestor titluri de participare, precum şi cheltuielile înregistrate cu ocazia desfăşurării operaţiunilor de tranzacţionare reprezintă cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.

Deci, se adauga la total venituri cele prevazute la litera e ???????????!!!!

In Codul Fiscal, la art. 18 se spune :
" (4) Pentru încadrarea în tranşa de venituri totale prevăzută la alin. (3), se iau în calcul veniturile totale, obţinute din orice sursă, înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se scad:
(...)
g) veniturile prevăzute la art. 20 lit. d). "

Iar la art. 20 lit. d) sunt mentionate :
" d) veniturile neimpozabile, prevăzute expres în acorduri şi memorandumuri aprobate prin acte normative."

Rezulta ca acele venituri despre care vorbiti se iau in calculul veniturilor totale, nefiind excluse in mod explicit. Regimul fiscal al acestor venituri nu are relevanta in speta.
Ultima modificare: Marți, 16 Martie 2010
Florin Marius Savu, Consultant fiscal
Foarte interesanta optica legiuitorului in acest caz, cheltuieli nedeductibile si in contrapartida venituri impozabile , doar cu scopul de a obtine un impozit minim cat mai mare . Mai cunoasteti alt exemplu de astfel de corelatie ?
Ultima modificare: Marți, 16 Martie 2010
maria2010, utilizator
@maria 2010

Atentie : masa impozabila nu este totuna cu totalul veniturilor.

De scazut se scad veniturile de la lit.d). Rezulta ce cele de la lit. e) nu se scad.
Adica intra in totalul veniturilor.

Alte discuții în legătură

Subventiile pentru agricultura terhes sorin terhes sorin Subventiile pentru agricultura spre exemplu subventiile de la APIA, subventiile pentru motorina si orice alt fel de subventie de la stat pentru agricultura se ... (vezi toată discuția)
Venit vanzare mijloc fix intra in cifra de afaceri pentru impozit minim? ica oradea ica oradea venit din vanzare mijloc fix(758.3) intra in cifra de afaceri pentru incadrarea in transele impozit minim? Am vandut o masina. in 758.3 val vanzare in ... (vezi toată discuția)