avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu prenatal

Buna ziua am cateva intrebari sper sa ma ajutati din tot sufleul.
Sunt insarcinata in 32 de saptamani si sunt in concediu prenatal de 126 de zile de la 1 martie 2010 (eram somera absolventa de facultate si am intrerupt somajul) voi naste in jurul datei de 15 mai. Licenta am luat-o in a doua sesiune adica in februarie 2010 facultatea am absolvit-o in iulie 2009. As vrea sa stiu daca voi putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului de 2 ani (avand licenta luata in a 2a sesiune)?
Si as vrea sa mai stiu dupa ce nasc dupa cat timp pot depune dosarul pt aceasta indemnizatie stiu ca trebuie sa stau 42 de zile obligatoriu in concediul postnatal.
Va multumesc astept raspunsurile dvs.#-o
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:39, 18 Martie 2010
1. Pentru ca nu am inteles pana pe ce data aveti somaj, va redau din OUG 148/2005:
Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
...
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
...
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.

2. De la data nasterii copilului dati 12luni inapoi si trebuie sa va gasiti intr-una din situatiile de mai sus, pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta.
3. Dosarul il depuneti incepand cu a 43-a zi de nastere a copilului, dar nu mai tarziu de 60 de zile de la acesta data, pentru a beneficiade drepturi cu aceasta data.
Ultima modificare: Marți, 16 Martie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc pt raspuns somajul se termina pe 25/04/2010 dar eu deja am intrat in concediu de maternitate cel de 126 de zile de la data de 1/03/2010 acum sunt in concediu am somajul suspendat.
Am dat inapoi 12 luni (voi naste in luna mai) si in luna mai 2009 eram inca pe bancile facultatii deci ma incadrez si pot beneficia de concediu de crestere a copilului?
Va multumesc frumos
1. Pai asta spune si litera m) din art.1(2) al OUG 148/2005: ca beneficiati de CCC pana la 2 ani.
Nastere usoara si succes!
2. Cat sunteti in somaj certificatele medicale si de maternitate le duceti la Agentia desomaj care le calculeaza si plateste.
3. Pentru a intra in CCC pana la 2 ani faceti o cerere catre Agentia de Somaj iar dosarul il duceti la Primarie.
4. Concediile medicale, cel de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa incetarea acestora.
Ultima modificare: Marți, 16 Martie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
va mai deranjez cu o intrebare CONTEAZA sau NU faptul ca eu am luat licenta in a 2-a sesiune? Va intreb deoarece in luna ianuarie 2010 am fost aici la noi in iasi unde se depun dosarele pt indemnizatia de cresterea copilului sa ma interesez de ce acte trebuie sa pun in dosar si daca pot beneficia de ccc si domnul care era acolo la ghiseu mi-a spus ca nu voi putea beneficia de aceasta indemnizatie deoarece nu am licenta luata in prima sesiune. Daca raspunsul dvs. va fi ca nu conteaza ca licenta este luata in a 2-a sesiune va rog sa-mi spuneti cum as putea sa-i conving pe cei care se ocupa cu primirea dosarelor pt ccc ca am dreptu la aceasta indemnizatie.
Va multumesc anticipat pt raspunsuri si pt rabdarea avuta sa-mi cititi mesajele.
1. OUG 148/2005 nu spune nimic de data cand se ia licenta.
2. Daca ati fost admisa la somaj veti fi admisa si la CCC pana la 2 ani.
3. Intrebati pe cel de la Primarie sa va justifice cu baza legala a raspunsului sau.

Alte discuții în legătură

Calcul concediu medical Popescu Lorena Popescu Lorena Buna ziua, pot calcula un concediu medical incepand cu data de 20.12.2016 unui salariat care este angajat din 15.11.2016 si care nu a mai lucrat pana ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului pentru studente lumimaria lumimaria buna! va rog sa mi raspundeti daca se poate! am terminat facultatea anul acesta 2010 cu licenta absolvita fiind insarcinata in 4 luni jumatate la momentul ... (vezi toată discuția)