avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari calculate dupa 20 zile...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari calculate dupa 20 zile...

Sunt presedinta de asociatie de la 1 martie,iar administratora este de 6 luni.problema e ca am observat pe listele de plata calculul penalitatilor dupa 20 de zile.i-am spus ca nu-i legal dar mi-a raspuns ca asa i-a spus cineva de la Primarie ca e bine.Ar mai fi o problema,daca nu chiar mai multe.Dansa e angajata de vechea conducere cu jumatate de norma,cu salar de 1300 lei,ceea ce mi se pare foarte mult,avand in vedere ca pt calcul este altcineva angajat,de parte de administratie nu se ocupa pt ca nu are timp, iar mare parte din actele contabile i le rezolva cenzorul.I-am dat fisa postului,luata de site-ul d-voastra,dar refuza sa o semneze pe motiv ca e prea incarcata.Ce putem face in situatia asta?
Administratorul ,are calitatea de angajat al asociatiei de proprietari si detine obligatia sa execute dispozitiile reprezentantilor acesteia.
Incalcarea dispozitiilor in vigoare si restul aspectelor mentionate de dvs ,trebuiesc atent analizate de comitetul executiv care detine calitatea sa dispuna masuri de restabilire a cadrului legal
Conform dispozitii in vigoare ,cenzorul/comisia de cenzori detine competente stricte in verificarea legalitatii documentelor si nu in intocmirea acestora,dupa cum precizati dvs
Sesizati primaria, care este responsabila in atestarea si urmarirea activitatii administratorilor de imobil
Administratora Dv. nu trebuie sa afle de la "cineva de la primarie" cum e cu calculul penalizarilor, ci trebuie sa cunoasca legea 230/2007, precum si HG.1588/2007.
Acolo sunt toate prevederile legale pe care trebuie sa le cunoasteti si Dv. in aceeasi masura ca si administratora.
Penalizarile din sistemul propriu de penalizari al asociatiei se aplica dupa data scadenta a listei + 30 zile.
Din aceasta suma se platesc si penalizarile la furnizori (daca este cazul), iar ce ramane se depune in fondul de penalizari al asociatiei, din care alaturi de fondul de reparatii se achita lucrari de intretinere si reparatii ale blocului, in general cele planificate la AG anuala, dar si cele de amploare care se fac in regim de urgenta.
Dvs. si com executiv decideti "incarcatura" Fisei postului, doar dvs. ati aprobat-o, chiar daca ati luat-o de aici de pe forum, nu? Daca nu ati aprobat-o, faceti fuguta o sedinta de com. executiv, hotarati ce si cum si o prezentati din nou administratorului. Daca refuza desfaceti-i contractul de munca, dar aveti grija, daca nu va pricepeti, apelati la seviciile unui avocat priceput in astfel de spete.
Unde spuneati ca este as. aceasta a dvs. de dati la 1/2 norma 1300 lei? Cu titlu informativ, administratorul nostru are in "parohie" 504 apt., 11 blocuri, 19 scari si are un salariu brut de 1400 lei/luna, full time.
Cu privire la penalizari legea spune cam asa:
- data afisarii Listei de plata la max. 5 zile de la sosirea ultimei facturi - data afisarii apare distinct pe lista de plata;
- termenul de plata este maximum 20 de zile, deci acesta poate fi hotarat de com ex. ca facand parte in intervalul 1....20 zile; data apare distinct pe lista de plata;
-data scadenta este data termenului de plata + 30 de zile; data apare distinct pe lista de plata;
Bun, avem acum urmatoarele situatii:
- scadenta este data afisarii + 1+30 zile, deci scadenta este la 31 de zile dupa data afisarii listei de plata (sistem aprobat la noi in asociatie);
- ....................................................................
- scadenta este data afisarii +20+30 zile, deci scadenta este la 50 de zile dupa afisarea listei de plata;
.....................................................................
Din discutiile purtate si aici pe forum cat si cu dezvoltatorii de programe specializate pentru as. prop., decizia apartine com. executiv care trebuie sa intocmeasca si sa aprobe un sistem propriu de penalizari - pe care il gasiti amplasat in top-ul paginii la documente specifice as. prop. - cu multumiri pentru dl. @adriantot.
Deci cele auzite de pe la primarie de administratorul dvs. este un lucru complet eronat si d-na @elga50 are dreptate cand va spune ca respectivul trebuie sa cunoasca legislatia specifica....
MULTUMESC MULT PT INFORMATII.Fisa postului e aprobata in sedinta de comitet,doar dansa nu vrea sa o semneze.Vom face o noua sedinta si vom incerca sa luam masuri.Va tin la curent
octavia69 a scris:

Sunt presedinta de asociatie de la 1 martie,iar administratora este de 6 luni.problema e ca am observat pe listele de plata calculul penalitatilor dupa 20 de zile.i-am spus ca nu-i legal dar mi-a raspuns ca asa i-a spus cineva de la Primarie ca e bine.

Este legal sa se aplice penalizari din ziua a 21-a daca asa s-a stabilit prin sistemul propriu de penalizari. Si sigur se pot respecta si prevederile legale care spun de termenul maxim de plata:
Art. 49. - (2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.

Apoi iar se poate respecta legea in sensul ca se calculeaza penalizarile dupa 30 de zile de la scadenta, adica s-a afisat lista pe 10 ianuarie iar termenul scadent este 30 ianuarie (20 de zile), dar proprietarul nu achita. Pe data de 1 martie (30 de zile de la 30 ianuarie) se calculeaza penalizari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere incepand cu data de 31 ianuarie. Asa ca pe lista care se afiseaza pe 15 martie se pot calcula penalizari de 0,2% pentru perioada 31 ianuarie - 15 martie adica pentru 44 de zile.
Dar acest mod de penalizare trebuie stabilit de comitet in "sistemul propriu de penalizari"
Legea va permite si normele va indruma sa adoptati un sistem de penalizari in limita a 0,2% pentru fiecare zi, cu o data a scadentei, cu un termen de gratie, fara a depasi cuantumul debitului....

Alte discuții în legătură

Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ... nalbaru rodica nalbaru rodica Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ptr.neplata intretinerii la o Asociatie de Proprietari?conf.legii nr.230/2007 ,art.49. Un ... (vezi toată discuția)
Calculul penalitatilor ; cele 30 de zile ''fatidice'' dddgab dddgab In asociatia noastra s-a redeschis o discutie mai veche pe tema modului de calcul al penalitatilor de intarziere la plata cotelor de intretinere. De aceea va ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)