octavia69 a scris:
Sunt presedinta de asociatie de la 1 martie,iar administratora este de 6 luni.problema e ca am observat pe listele de plata calculul penalitatilor dupa 20 de zile.i-am spus ca nu-i legal dar mi-a raspuns ca asa i-a spus cineva de la Primarie ca e bine.
Este legal sa se aplice penalizari din ziua a 21-a daca asa s-a stabilit prin sistemul propriu de penalizari. Si sigur se pot respecta si prevederile legale care spun de termenul maxim de plata:
Art. 49. - (2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
Apoi iar se poate respecta legea in sensul ca se calculeaza penalizarile dupa 30 de zile de la scadenta, adica s-a afisat lista pe 10 ianuarie iar termenul scadent este 30 ianuarie (20 de zile), dar proprietarul nu achita. Pe data de 1 martie (30 de zile de la 30 ianuarie) se calculeaza penalizari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere incepand cu data de 31 ianuarie. Asa ca pe lista care se afiseaza pe 15 martie se pot calcula penalizari de 0,2% pentru perioada 31 ianuarie - 15 martie adica pentru 44 de zile.
Dar acest mod de penalizare trebuie stabilit de comitet in "sistemul propriu de penalizari"
Legea va permite si normele va indruma sa adoptati un sistem de penalizari in limita a 0,2% pentru fiecare zi, cu o data a scadentei, cu un termen de gratie, fara a depasi cuantumul debitului....