sunt intro situatie ,cre cred eu ca e dificila.
pe data de 30.07.2009 mi-am depus dosarul pentru somaj,data la care a si fost respins.
motivul-lucrez ca administrator la o asociatie de proprietari cu program de 2 ore pe zi si salar de 150 lei pe luna.
intrebare-cum pot beneficia acum de ajutorul de somaj(daca-mi dau demisia),pentru ca ajutorul de somaj cred ca e mai mare decat acest salar.
Ca sa puteti beneficia de somaj trebuie ca in ultimele 24 luni sa aveti lucrate 12 luni, fara intrerupere si cu program de 8 ore, deoarece cu 2 ore creste perioada respectiva! Si nu sa va dati demisia ci sa vi se desfaca contractul individual de munca cf art 65 alin 1 din codul muncii.
va multumesc pentru raspuns,
dar daca ma concediaza asociatia va mai putea angaja un alt administrator?
-daca pentru calculul somajului trebuie sa ai lucrate12 luni din ultimele 24 de luni (ma incadrez in aceasta prevedere)cu program de 8 ore de ce mi sa respins cererea de somaj-tocmai pentru ca aveam si un contract de munca cu 2 ore?
Doar in cazul in care sunteti angajat pe functia de administrator! Dar ei pot angaja eventual pe alta functie si sa i se faca decizie de numire ptr administrator pers respective. Poate nu aveati decat contract de munca pe 2 ore si nu pe 8 ore! Sau carnetul dvs de munca a fost inchis cu art 65 alin 1 din Codul Muncii, cel ptr acordare somaj? Este f mportant altfel nu vi se poate acorda somaj.
pana la data de 30.05.2009 am avut un contract de munca cu 8 ore pe zi si un contract de munca cu 2 ore pe zi pentru un post de administrator la un bloc de locuinte,post pe care il detin si acum cu contract de munca,platesc somaj,cas,itm,sanatate,etc
Eu inteleg asa:
- aveti un contract cu 8 ore si de la aceasta firma ati fost disponibilizat
- aveti la alta firma un contract de 2 ore
Motivul respingerii dosarulu a fost acela ca avand alt contract, nu realizati venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare (500 lei)
La prg de 2 ore fata de acest indice ar trebui sa realizati un venit de 500 : 4 = 125 lei, iar dvs realizati 150 lei. Mergeti la Agentia de somaj si discutati acest aspect, pentru ca in mod normal ar trebui sa incetati contractul cu 2 ore.(la cerere sau demisie)
ATENTIE !
dvs ati fost disponibilizat cu data de 30.07.2009 iar depunerea dosarului ART. 38/Legea somajului
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:
(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.