Transcrierea certificatului de nastere emis in strainatate
Copiii nascuti in strainatate au fost inregistrati, bineinteles, de catre autoritatile straine competente. Parintii cetateni romani, sunt obligati în termen de 6 luni de la data întoarcerii în tara, sa ceara transcrierea certificatelor de nastere straine în registrele civile de la ultimul domiciliu pe care l-au avut sau îl au în tara, pentru a obtine, pentru copii lor, certificate de nastere romanesti.
Acte necesare
* certificatul de nastere original si o copie xerox legalizata a acestuia;
* traducerea în limba romana a certificatului, autentificata de un notar public din Romania;
* copia xerox a cartii de identitate a parintelui care solicita transcrierea certificatului strain de nastere;
* adeverinta de domiciliu pentru cetatenii romani cu domiciliul legal în strainatate- eliberata de Biroul Evidenta Populatiei local;
* copia xerox legalizata a certificatului de casatorie al parintilor (daca este cazul);
* declaratie pe proprie raspundere data la notar, în cazul în care la rubrica numele de familie al mamei este trecut numele de fata, din care sa reiasa faptul ca poarta nume comun cu al tatalui( cazul în care nasterea s-a produs în Ungaria, Italia etc.
În lipsa parintilor, sau cand acestia raman în tara mai putin de 90 de zile de la data depunerii actului de nastere în vederea transcrierii, poate fi imputernicita o alta persoana printr-o:
* o procura speciala.
Solicitantul este împuternicit de catre unul din parinti, sa-l reprezinte la Primarie si Biroul Evidenta Informatizata a Populatiei local, pentru transcrierea nasterii în actele de stare civila romane.
Pentru a scapa de toate problemele ce ar putea fi cauzate de refuzul tatalui de a coopera in vederea solutionarii diverselor situatii legate de minor, puteti face o actiune in vederea incredintarii minorului spre crestere si educare catre dumneavoastra, astfel incat, pe viitor, nu veti mai avea nevoie de ajutorul tatalui in vederea eliberarii actelor de identitate, inscriere scoala etc
Succes!
Doamna,
cererea de obtinere a certificatului de nastere romanesc (adica a transcrierii celui spaniol) o poate face doar unul dintre parinti si din cate stiu nu e nevoie de acordul celuilalt in aceasta situatie. Ati mers la Starea civila sin orasul in care apartineti si v-au cerut niste acte de la sotul dvs. ? Ce anume exact? In lista prezentata mais sus nu sunt mentionate certificatele de nastere parintilor (cerute de regula in ambasadele/consulatele romane).