O nouă directivă europeană sanctionează ferm orice încălcare a egalității de remunerare și impune tuturor angajatorilor un set de reguli mai stricte care să asigure o transparență mai mare în stabilirea salariilor, obligând în același timp companiile la noi tipuri de raportări ce trebuie făcute către autorități.
Chiar dacă directiva va intra în vigoare în 2026, este esențial ca angajatorii să înceapă de pe acum pregătirile pentru conformarea la noile cerințe, astfel încât să își adapteze deja procesele și politicile interne pentru a fi în acord cu viitoarele obligații. Reglementarea presupune un tablou complex de cerințe, obligații și măsuri care trebuie corelate pentru a asigura corectitudinea implementării.
Împreună cu avocata Anca Iulia Zegrean vom explora cele mai bune modalități de abordare a acestui nou cadru legislativ european, precum și impactul noilor reglementări în activitatea operațională, dar și în cultura organizațională și în filosofia politicilor de remunerare aplicate de companii.
Discuția, esențială pentru orice angajator, va încerca să pună lucrurile în context și să ofere o perspectivă necesară pentru adaptarea proceselor și politicilor interne, pornind de la următoarele subiecte:
- Analiza posturilor și stabilirea unor criterii obiective de evaluare pentru fundamentarea deciziilor salariale;
- Revizuirea politicilor de recrutare în concordanță cu limitările impuse de directivă în interogarea candidaților;
- Optimizarea fluxului intern de date salariale pentru a răspunde solicitărilor de transparență salarială la care vor avea dreptul angajații;
- Identificarea și remedierea decalajelor salariale pe criterii de gen, pregătirea raportărilor care trebuie făcute de autorități;
- Particularitățile de implementare în IMM-uri comparativ cu marile corporații.