Astfel, companiile care vor să înființeze grupuri de impozit pe profit de la 1 ianuarie 2022 trebuie să depună la Fisc, exclusiv online, formularul 173 până la data de 2 noiembrie 2021. Acesta este, de-acum, termenul-limită anual până la care se poate cere aplicarea consolidării fiscale în anul următor.
Problema este că, pentru a depune online declarația 173, regulile fiscale prevăd în mod clar că este nevoie de versiunea electronică inteligentă a formularului. Deși ordinul amintit mai sus a apărut la începutul lunii august 2021 în Monitorul Oficial, ANAF n-a publicat până acum, pe site-ul său, PDF-ul inteligent al formularului 173. Asta înseamnă că, în prezent, firmele n-au cum să ceară înființarea de grupuri pentru anul 2022, iar până la termenul-limită de depunere mai sunt doar 18 zile.
„La această dată, modelul formularului-cerere 173 este prevăzut de Ordinul 1.191/2021 şi disponibil, pentru vizualizare, pe site-ul ANAF. Totuşi, programul care să permită completarea, respectiv depunerea acestui formular nu este, deocamdată, disponibil. Din păcate, nu este prima dată când, în vederea aplicării unor măsuri fiscale de noutate, administraţia fiscală întârzie până în ultimul moment publicarea formularelor sau procedurilor necesare în vederea aplicării practice a noilor prevederi. Sperăm ca administraţia fiscală să depună eforturile necesare în vederea asigurării funcţionalităţilor necesare în vederea implementării consolidării fiscale în domeniul impozitului pe profit, măsură îndelung propusă şi aşteptată de mediul de afaceri”, a declarat, la solicitarea avocatnet.ro, Andreea Florian (foto), Tax Senior Manager în cadrul Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
Însă ce se va întâmpla dacă PDF-ul inteligent nu apare nici până la 2 noiembrie 2021? Conform sursei citate, cadrul legal al grupurilor de impozit pe profit ar trebui să rămână aplicabil pentru cei care vor să-l pună în practică în 2022, iar Fiscul ar trebui să găsească o soluție pentru a lua în calcul cererile respective.
„Chiar şi în cazul în care programul de completare a formularului-cerere 173 nu devine disponibil sau nu este funcţional în timp util, cadrul legal aplicabil ar trebui, din punctul nostru de vedere, să rămână valabil, contribuabilii interesați putând profita de el începând cu 1 ianuarie 2022. În astfel de cazuri, cel mai probabil, ne-am putea aștepta la o derogare de la completarea formularului prin intermediul aplicaţiei informatice şi depunerea prin mijloace electronice şi acceptarea completării olografe şi depunerea în format fizic, la registratura organului fiscal. Sperăm, însă, să nu fie cazul”, a explicat Andreea Florian.
Notă: Redacția noastră a făcut o solicitare oficială la ANAF, pentru a afla ce se întâmplă cu versiunea electronică a formularului 173 și dacă va fi publicată înainte de termenul-limită din 2 noiembrie 2021. Vom reveni cu detalii atunci când vom avea un răspuns.
Formularul 173 va fi folosit atât pentru înființarea, modificarea și desființarea grupului, cât și pentru a continua aplicarea sistemului consolidării fiscale după perioada inițială de cinci ani. Declarația va fi semnată de reprezentantul legal al fiecărei companii din viitorul grup de impozit pe profit și va fi depusă la Fisc de reprezentantul viitorului grup.
„Conform procedurii de implementare a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, aprobată prin Ordinul 1.191/2021, opţiunea de constituire a grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit se comunică prin depunerea, de către reprezentantul legal al persoanei juridice responsabile a grupului, la organul fiscal competent, a unei cereri comune semnate de către reprezentaţii legali ai tuturor membrilor grupului.
Ordinul 1.191/2021, în vigoare din data de 6 august 2021, aprobă, de asemenea, şi modelul Formularului 173 «Cerere privind grupul fiscal în domeniul impozitului pe profit», precum şi instrucţiunile de completare şi depunere. În ceea ce priveşte modalitatea de completare şi depunere, ordinul prevede faptul că formularul-cerere se completează cu ajutorul aplicaţiei informatice disponibile pe site-ul ANAF şi se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă”, a detaliat fiscalista.
Cererea de înființare a grupului de impozit pe profit se va depune cu minimum 60 de zile înainte de data de 1 ianuarie a anului din care grupul își va începe existența și se va soluționa în maximum 45 de zile. Concret, a 60-a zi înainte de data de 1 ianuarie a anului următor este ziua de 2 noiembrie.
„Este, deopotrivă, valabil faptul că, în conformitate cu prevederile legale aplicabile, în vederea aprobării constituirii şi funcţionarii grupului fiscal, formularul-cerere 173 trebuie să fie depus cu cel puţin 60 de zile înainte de începerea perioadei pentru care se solicită aplicarea consolidării fiscale. În concret, primul an de aplicare a acestei măsuri este, aşadar, anul fiscal 2022, iar pentru societăţile pentru care anul calendaristic este şi anul fiscal, în vederea implementării grupului fiscal care să funcţioneze ca atare începând cu 1 ianuarie 2022, formularul-cerere 173 trebuie depus până cel târziu la începutul lunii noiembrie 2021”, a adăugat specialista de la Țuca Zbârcea & Asociații Tax.
Informații mai multe despre consolidarea fiscală la impozitul pe profit pot fi găsite aici.