Aceasta adeziune va permite intreprinderilor din Uniune Europene (UE) sa obtina, printr-o cerere unica, protectia unui desen sau model industrial, nu numai in interiorul UE, prin sistemul desenelor sau modelelor comunitare, dar si in alte state parti ale Actului de la Geneva. Adeziunea, care va deveni operationala pentru intreprinderi incepand cu 1 ianuarie 2008, va simplifica procedurile si va reduce costurile protectiei internationale a proprietatii intelectuale.
Sistemul desenelor sau modelelor comunitare inregistrate este operational din 1 aprilie 2003 si prevede obtinerea protectiei desenelor sau modelelor pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Pana in august 2007 au fost inregistrate si publicate un numar de 267.000 de desene si modele comunitare. Incepand cu 1 ianuarie 2008 creatorii de modele si desene vor putea solicita protectia internationala a acestora, in baza Actului de la Geneva, iar creatorii din alte state parte la Actul de la Geneva vor putea solicita aceeasi protectie, in baza Sistemului desenelor sau modelelor comunitare.
Actul de la Geneva a intrat in vigoare la 23 decembrie 2003. Pana in prezent 23 de state au devenit parte la acesta. Numarul total de inscrieri in baza acestui sistem se apropia in 2006 de 146.000. Actul permite autorilor sa obtina protectia desenelor si modelelor industriale printr-o cerere de inregistrare internationala unica, depusa la Biroul international al Organizatiei internationale a proprietatii intelectuale (OIPI), care inlocuieste inregistrarile facute in cadrul oficiilor nationale si regionale. De asemenea, este simplificata gestionarea ulterioara a desenelor si modelelor industriale deoarece schimbarile ulterioare sau innoirea unei inregistrari se pot face printr-o procedura simpla si unitara, in cadrul Biroului international al OIPI. O inregistrare internationala produce aceleasi efecte ca si o inregistrare efectuata direct intr-un stat parte, cu exceptia cazului in care protectia este refuzata de catre oficiul national competent.
Un desen sau model industrial este constituit de aspectul ornamental sau estetic al unui obiect. Acesta poate sa constea intr-un element tridimensional, spre exemplu forma sau textura unui obiect, sau bidimensional, spre exemplu liniile sau culoarea. Desenele si modelele industriale se aplica produselor din industrie si artizanat: instrumente tehnice si medicale, ceasuri, bijuterii si articole de lux, obiecte menajere, aparate electrice, vehicule, structuri arhitecturale, motive textile, etc.
Prin protectia desenului sau modelului industrial, titularul dobandeste dreptul exclusiv de a se opune copierii sau imitarii neautorizate ca catre terti. Un sistem eficace de protectie a proprietatii intelectuale este avantajos si pentru consumatori si pentru publicul larg intrucat incurajeaza concurenta loiala si practicile comerciale, favorizeaza creativitatea si contribuie la estetica produselor. Protectia desenelor si modelelor industriale contribuie la dezvoltarea economica, incurajeaza creativitatea in industrie, precum si arta traditionala si artizanatul, contribuie ca cresterea expoturilor de produse nationale.
Pentru a putea fi inregistrat, un desen sau model industrial trebuie sa fie “nou” sau “original”. Definirea acestor termeni difera de la tara la tara. In general, noutatea presupune faptul ca nu mai exista un desen sau model identic sau foarte asemanator.
Comentarii articol (0)