Unul din principalele obiective ale Uniunii Europene a fost instituirea unei piete unice, in care circuitul bunurilor sa fie caracterizat de fluiditate si uniformizare, deziderat instituibil numai in contextul in care diferentele de natura legislativa sau monetara sunt minimizate.
In vederea atingerii acestui scop final, au fost adoptate mai multe seturi de masuri legislative, pentru ca aplicabilitatea normelor comunitare sa fie posibila la nivelul fiecarui stat membru, fara a destabiliza legislatia nationala a acestora.
Pana in martie 2002, protectia juridica a desenelor si modelelor industriale putea fi obtinuta fie in conformitate cu legislatiile nationale ale statelor membre, fie pe cale internationala prin Aranjamentul de la Haga, dar numai in cazul statelor membre la acest tratat.
Inregistrarea desenului industrial la nivel comunitar a devenit posibila prin adoptarea
Regulamentului privind Desenele si Modelele Comunitare nr. 6/2002, ce a intrat in vigoare la data de 06.03.2002. Legislatia comunitara in domeniu este completata de
Directiva 98/71/EEC pentru protecþia legalã a desenelor si modelelor industriale.
Mai mult decat atat,
Oficiul pentru Armonizare in Piata Interna (“OHIM”), organism oficial al Uniunii Europene cu autoritate in domeniul inregistrarii marcilor, a primit competenta si cu privire la inregistrarea desenelor si modelelor comunitare pe teritoriul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.
Inregistrarea desenelor si modelelor comunitare are la baza o procedura unica, care simplifica politica generala de protejare a acestor obiecte de proprietate industriala. Desenelor si modelelor comunitare li se aplica un singur sistem juridic pentru toata Uniunea Europeana, iar formalitatile de inregistrare si costurile sunt mai reduse dacat daca inregistrarea s-ar face in fiecare tara membra a Uniunii Europene in parte.
Desenul si modelul Comunitar are un caracter unitar pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. Astfel inregistrarea sau cesiunea unui desen sau model comunitar, precum si declaratia de renuntare sau deciziile de decadere sau de anulare nu pot produce efecte numai pentru un stat sau pentru o parte dintre statele membre.
Sitemul de protectie la nivel comunitar al desenelelor si modelelor nu se substituie sitemelor nationale de protectie, ci constituie un sistem independent de protectie. De asemenea, protectia prin sistemul desenului si modelului comunitar nu are un caracter obligatoriu si nici exclusiv, iar firmele care nu sunt interesate in protectia unui desen sau model in mod simultan pe tot teritoriul Uniunii Europene, pot sa apeleze la sistemul national, fie depunand cereri in fiecare stat membru in care au interese economice, fie apeland la inregistrarea internationala.
Existenta sistemului desenelor si modelelor comunitare permite unui titular sa beneficieze de o protectie mult larga din punct de vedere al ariei geografice. Armonizarea, in contextul desenelor si modelelor industriale, este oportuna, ea furnizand scheletul pe care titularii unor astfel de drepturi isi pot planui strategia de marketing, fiind siguri totodata ca desenele lor pot fi protejate in tari diferite printr-o singura procedura.
Trebuie mentionat ca, in cazul extinderii Uniunii Europene, desenele si modelele comunitare inregistrate sau in curs de inregistrare isi extind in mod automat efectele in noile state membre pentru a se pastra caracterul unitar. Daca un desen sau model industrial este deja inregistrat intr-un stat candidat si este in acelasi timp inregistrat ca desen sau model comunitar, in momentul in care statul candidat devine stat membru al Uniunii Europene, proprietarul desenului sau modelului din fostul stat candidat se poate opune folosirii desenului sau modelului comunitar pe teritoriul in care se bucura de protectie.
Ce este desenul sau modelul comunitar ?
Desenul sau modelul comunitar reprezinta aspectul unui produs sau al unei parti a acestuia, redat in doua (desenul) sau in trei (modelul) dimensiuni, rezultat din combinatia dintre principalele trasaturi, indeosebi linii, contururi, culori, forma, textura sau materiale ale produsului in sine sau ornamentatia acestuia.
Un desen sau un model comunitar inregistrat este un drept exclusiv acordat titularului, numai daca acesta este nou si are caracter individual – in sensul ca impresia finala pe care o produce asupra utilizatorului avizat difera de impresia produsa asupra aceluiasi utilizator de orice alt desen sau model care a fost facut public anterior.
Prin inregistrare desenul sau modelul comunitar este protejat initial pentru o perioada de 5 ani de la data de depozit a cererii de inregistrare, protectia lui putand fi prelungita pe perioade succesive de cate 5 ani pana la atingerea unui termen maxim de 25 ani.
Trebuie mentionat ca orice persoana fizica sau juridica poate solicita inregistrarea unui desen sau model comunitar, fara a exista limitarile prevazute de regulamentul marcilor comunitare.
Cum se inregistreaza un desen comunitar ?
Inregistrarea unui desen sau model comunitar poate fi solicitata de catre autor sau de succesorul in drepturi al acestuia. In situatia in care mai multe persoane au realizat un desen impreuna, dreptul de a solicita inregistrarea desenului sau modelului le apartine in mod solidar.
Dacã un desen sau un model este realizat de un salariat in cadrul atributiilor sale de serviciu sau urmand instructiunile exprese ale angajatorului sau, dreptul asupra desenului sau modelului apartine angajatorului, cu excepþia situatiilor in care exista prevederi contrare intr-o conventie prealabila incheiata intre angajator si salariat sau in legislatia nationala relevanta.
Cererea de inregistrare a unui desen sau model comunitar se poate depune direct la OHIM, la serviciul central competent in domeniul proprietatii industriale al unui stat membru sau la biroul pentru desene sau modele al uniunii Benelux. Regulamentul prevede ca daca cererea a fost depusa la serviciul central competent in domeniul proprietatii industriale al unui stat membru, serviciul in cauza ia toate masurile necesare pentru a transmite OHIM in termen de doua saptamani, cererea de inregistrare.
Orice persoana poate depune o cerere pentru inregistrarea unui desen sau model industrial, atat direct, cat si prin reprezentant legal. Cererea de inregistrare a unui desen sau model comunitar trebuie sa contina :
=o solicitare de inregistrare a desenului sau modelului comunitar;
=numele, adresa si nationalitatea solictantului;
=o reprezentare grafica a desenului sau modelului sau, in cazul in care se solicita amanarea publicarii iar cererea se refera la un desen, un specimen al acestuia;
=o indicatie a produselor in care desenul sau modelul urmeaza a fi incorporat sau pe care este destinat a fi reprezentat;
=numele si adresa profesionala a reprezentantului ales (daca este cazul);
=revendicarea unei prioritati a unei cereri anterioare (daca este cazul );
=indicarea limbii in care este depusa cererea si, in cazul in care aceasta nu este una dintre limbile de lucru ale OHIM, alegerea dintre acestea din urma a limbii ce va fi folosita in corespondenta dintre OHIM si solicitant;
=semnatura solicitantului sau a reprezentantului sau;
=dovada achitarii taxei legale in termenul si in cuantumul prevazut de lege.
In mod aditional, cererea mai poate contine (i) o descriere unica pentru fiecare desen sau model folosind maximum 100 de cuvinte; (ii) o cerere de amanare a publicarii; (iii) indicarea clasei din Clasificarea de la Locarno in care se incadreaza produsele al caror desen sau model este prezentat in cerere; (iv) declaratia creatorului sau a echipei de creatori sau o declaratie semnata de solicitant atestand ca autorul sau echipa de creatori a renuntat la dreptul de a fi mentionati in titlul de protectie.
Nu toate desenele sau modelele sunt susceptibile de a fi inregistrate. Astfel, desenul sau modelul, care este determinat exclusiv de o functie tehnica, nu poate fi inregistrat. Nu poate fi inregistrat un desen sau model care trebuie reprodus in forma si la dimensiunile exacte, pentru a permite ca produsul in care este incorporat sau la care este aplicat sa fie legat mecanic ori amplasat in jurul unui alt produs, astfel incat fiecare dintre produse sa isi poata indeplini functia. Sunt excluse de la protectie, desenele sau modelele industriale ale caror destinatie si aspect contravin ordinii publice sau bunelor moravuri.
Cererea nu poate fi respinsa inainte ca solicitantului sa i se fi acordat posibilitatea de a-si retrage sau modifica cererea sau de a-si prezenta observatiile.
Se poate solicita inregistrarea unui desen sau model comunitar in termen de un an de la dezvaluirea pentru prima data a desenului sau modelului respectiv, fara ca dezvaluirile facute de solicitant sa constituie un obstacol la obtinerea inregistrarii. Este vorba de o perioada relativ scurta in care concurentii nu pot copia desenul sau modelul, in conformitate cu drepturile conferite de desenul sau modelul comunitar neinregistrat. Aceasta prevedere este avantajoasa pentru micii inreprinzatori, care conditioneaza investitia financiara intr-o astfel de inregistrare de asigurarea unui succes comercial.
Daca mai multe persoane au creat acelasi desen sau model industrial, independent una de alta, dreptul la eliberarea certificatului de inregistrare apartine aceleia care a depus cea dintai cererea de inregistrare la OHIM sau, daca o prioritate a fost recunoscuta, aceleia a carei cerere are cea mai veche data de prioritate.
Orice persoana care a depus in conformitate cu normele relevante o cerere de inregistrare a unui desen sau model, pentru sau in unul din statele membre, beneficiaza, prin depunerea cererii de inregistrare, de un drept de prioritate pentru o perioda de 6 luni incepand cu data de depunere a primei cereri. In cazul in care solicitantul inregistrarii unui desen sau model doreste sa se prevaleze de prioritatea unei cereri anterioare, acesta trebuie sa prezinte o declaratie de prioritate sau o copie a cererii anterioare.
Odata ajunsa la OHIM, cererea este verificata pentru a se stabili daca indeplineste conditiile minime pentru acordarea unei date de depozit. In urma examinarii cererii biroul invita solicitantul sa remedieze toate iregularitatile constatate, moment dupa care se stabileste daca desenul sau modelul poate fi inregistrat sau nu.
Inregistrarea desenului sau modelului este inscrisa in Registrul Desenelor si Modelelor Comunitare si este publicata in Buletinul de Desene si Modele Comunitare, numai in forma electronica, in limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Deciziile examinatorilor pot fi contestate, acestea avand un efect suspensiv. Contestatia trebuie formulata in scris, la Birou, in termen de doua luni de la data notificarii hotararii, si se considera inaintat numai dupa momentul achitarii taxei legale. De asemenea, este obligatorie depunerea unui memoriu, in care sa se enumere motivele contestatiei in termen de patru luni de la data notificarii hotararii.
Contestatia este examinata de Comisia de Apeluri, partile putand fi invitate ori de cate ori este necesar, la prezentarea observatiilor referitoare la comunicarile prezentate de celelalte parti ori de comisie. In urma examinarii de fond a contestatiei, Comisia de Apeluri pronunta o hotarare fie de exercitare a competentelor OHIM, fie de a remite cazul spre solutionare departamentului din cadrul OHIM.
Certificatul de inregistrare
Dupa publicare, OHIM elibereaza solicitantului un certificat de inregistrare care reproduce mentiunile si informatiile inscrise in Registrul Desenelor si Modelelor Comunitare, precum si o declaratie ce atesta ca aceste mentiuni si informatii au fost inscrise corect in respectivul registru.
Drepturile conferite de un desen inregistrat
Inregistrarea unui desen sau model comunitar confera un drept exclusiv de a utiliza desenul sau modelul respectiv pe piata, de a urmari tertii care il contrafac, de a solicita despagubiri, de a interzice utilizarea neautorizata a desenului sau a modelului cat si oprirea importurilor produselor contrafacute la toate punctele de intrare in Uniunea Europeana. Prin utilizare, se inþelege, conform legii, fabricarea, includerea intr-o oferta, introducerea pe piata, exportul sau utilizarea propriu-zisa a unui produs in care a fost integrat sau caruia i s-a aplicat desenul sau modelul in cauza, precum si depozitarea produsului respectiv, in scopurile mentionate anterior.
Desenul inregistrat la nivel comunitar reprezinta un mijloc de limitare a fenomenului contrafacerii, si confera protectia unui drept valabil pe intreg teritoriul al Uniunii Europene, obtinut rapid si cu putine formalitati.
Actiunile cu privire la incalcarea drepturilor conferite de catre un desen sau model comunitar pot fi intentate in fata curtilor nationale desemnate expres de catre fiecare dintre statele membre ale Uniunii Europene. De remarcat aspectul conform caruia deciziile luate de aceste curti sunt aplicabile in toata Uniunea Europeana, nemaifiind nevoie de a deschide actiuni individuale in fiecare stat membru.
Din punct de vedere juridic, desenele sau modelele comunitare vor coexista cu cele nationale, iar in caz de conflict cu un drept de proprietate anterior protejat, se poate solicita anularea desenului sau modelului.
Actiunea in anularea unui desen sau model comunitar
Orice persoana fizica sau juridica precum si orice autoritate publica autorizata in acest sens, poate prezenta la OHIM o cerere de anulare a unui desen sau model comunitar. Cererea trebuie prezentata in scris si argumentata, luandu-se in considerare numai dupa achitarea taxei prevazute de lege.
Actiunea in anulare, nu poate fi acceptata, daca un tribunal avand competente cu privire la desenele sau modelele comunitare, a pronuntat deja o hotarare, pentru aceleasi parti implicate, privind o cerere avand acelasi obiect si aceeasi cauza, si daca hotararea respectiva a dobandit autoritate de lucru judecat.
Motivele care pot determina anularea:
-desenul sau modelul nu corespunde definitiei legale prevazuta in Regulament;
-desenul sau modelul nu indeplineste una dintre conditiile pentru a fi protejat: noutatea si/sau caracterul individual;
-in temeiul unei hotarari judecatoresti, s-a stabilit ca titularul nu avea dreptul de a solicita inregistrarea desenului sau modelului comunitar;
-desenul se afla intr-un conflict cu un desen anterior, care a fost divulgat publicului dupa data depunerii cererii de inregistrare sau dupa data de prioritate a desenului;
-se utilizeaza un semn distinctiv intr-un desen ulterior si legislatia comunitara, sau legislatia statului in cauza, care contin reglementari referitoare la respectivul semn, ii confera titularului dreptul de a interzice utilizarea acestuia in cadrul unui desen sau model industrial;
-desenul constituie o utilizare neautorizata a unei opere protejate de legislatia in domeniul dreptului de autor, dintr-un stat membru;
-desenul constituie o utilizare abuziva a unor insemne, embleme, blazoane ce reprezinta un interes public.
Concluzii
In economia de piata contemporana, si in contextul acutizarii luptei de individualizare a produsului de orice gen pe care il promovam este de necontestat importanta punerii in valoare a resurselor de proprietate intelectuala de care dispunem.
Inregistrarea unui desen sau model industrial prezinta avantaje majore in constructia politicii de management si marketing al solictantului asigurand exclusivitatea pe piata si mijloace de legale de aparare impotriva fenomenului de contrafacere. In acest context, sistemul de inregistrare a desenelor si modelelor industriale prezinta numeroase avantaje:
-o singura cerere este valabila in toata Uniunea Europeana si are acelasi efect in toate statele membre;
-o singura cerere poate cuprinde mai multe desene sau modele, daca acestea fac parte din aceeasi gama de produse similare; (exceptie facand cele depuse electronic, in acest caz numarul fiind limitat la 99);
-desenele si modelele comunitare inregistrate sunt publicate la inregistrare, dar pot fi amanate si cu 30 luni de la completarea cererii de inregistrare, in acest fel prevenindu-se cunoasterea de catre competitie a desenelor inainte de a fi finalizate procedurile pentru punerea pe piata a produselor ce incorporeaza respectivele desene sau modele;
-titularul desenului sau modelului comunitar poate cesiona sau poate gaja dreptul sau;
-titularul desenului sau modelului comunitar poate acorda tertilor dreptul de utilizare a-l prin intermediul contractelor de licenta;
exista posibilitatea depunerii cererii pe cale electronica
Comentarii articol (0)