CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
avand in vedere Tratatul de instituire a Comunitatii Europene, in special articolul 308,
avand in vedere propunerea Comisiei [1],
avand in vedere avizul Parlamentului European [2],
avand in vedere avizul Comitetului Economic si Social [3],
intrucat:
(1) Un sistem unificat de obtinere a unui desen sau model industrial comunitar, care sa beneficieze de o protectie uniforma si care sa produca efecte uniforme pe intreg teritoriul Comunitatii, poate contribui la realizarea obiectivelor comunitare definite prin tratat.
(2) Numai tarile membre ale Benelux au introdus o legislatie uniforma pentru protectia desenelor sau a modelelor industriale. In celelalte state membre, protectia desenelor sau a modelelor industriale este reglementata de dreptul intern si este limitata la teritoriul statului membru in cauza. Prin urmare, desene sau modele identice pot sa beneficieze de protectie diferita in functie de statul membru si care sa acopere proprietari diferiti, ceea ce determina in mod inevitabil anumite conflicte in desfasurarea comertului intre statele membre.
(3) Diferentele considerabile existente intre legislatiile statelor membre care reglementeaza desenele sau modelele industriale constituie atat obstacole, cat si surse de denaturare a concurentei la nivel comunitar. Spre deosebire de comertul intern cu produse care incorporeaza un desen sau un model industrial si de concurenta la nivel intern dintre aceste produse, comertul si concurenta in Comunitate sunt impiedicate si denaturate de numarul important de cereri, birouri, proceduri, reglementari, drepturi exclusive limitate la o anumita tara, precum si de cheltuielile administrative cumulate care implica taxe si costuri foarte mari pentru solicitant. Directiva 98/71/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 13 octombrie 1998 privind protectia juridica a desenelor si modelelor industriale [4] contribuie la ameliorarea acestei situatii.
(4) Limitarea protectiei desenelor sau modelelor industriale la teritoriul diferitelor state membre, fie ca legislatiile acestora sunt sau nu apropiate, poate determina o fragmentare a pietei interne in cazul produselor care incorporeaza un desen sau un model industrial ce face obiectul unor drepturi interne detinute de persoane diferite, fapt care poate constitui un obstacol in calea liberei circulatii a marfurilor.
(5) In consecinta, este necesara crearea unui desen sau model industrial comunitar direct aplicabil in fiecare stat membru, deoarece numai astfel, prin prezentarea unei cereri unice in fata Oficiului de armonizare din cadrul pietei interne (marci, desene si modele industriale), dupa o procedura unica si in temeiul unei legislatii unice, se poate obtine protectia unui desen sau model industrial pe un teritoriu unic care sa cuprinda toate statele membre.
(6) Avand in vedere ca obiectivele actiunii preconizate, respectiv protejarea unui desen sau a unui model industrial pe un teritoriu unic care sa cuprinda toate statele membre, date fiind importanta si efectele crearii unui desen sau model industrial comunitar si a unei autoritati comunitare in materie, nu pot fi indeplinite intr-un mod satisfacator prin actiunea izolata a fiecarui stat membru, ci pot fi realizate mai bine prin actiune la nivel comunitar, Comunitatea poate lua masuri in temeiul principiului subsidiaritatii consacrat prin articolul 5 din tratat. Conform principiului proportionalitatii enuntat in articolul in cauza, prezentul regulament nu depaseste ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor mentionate.
(7) Protectia sporita a esteticii industriale incurajeaza autorii individuali sa contribuie la afirmarea superioritatii comunitare in domeniu, favorizand, in acelasi timp, inovatia si dezvoltarea de noi produse si investitiile in producerea acestora.
(8) Este, asadar, esential pentru economia comunitara sa se instituie un sistem de protectie a desenelor sau modelelor industriale mai accesibil si mai bine adaptat la necesitatile pietei interne.
(9) Dispozitiile materiale din prezentul regulament referitoare la legislatia privind desenele sau modelele industriale ar trebui aliniate la dispozitiile corespunzatoare din Directiva 98/71/CE.
(10) Acordarea protectiei pentru desene sau modele industriale ale unor caracteristici impuse exclusiv de o functie tehnica nu ar trebui sa perturbe inovatia tehnologica, intelegandu-se faptul ca protectia desenului sau modelului in cauza nu inseamna ca acesta trebuie sa prezinte un anumit caracter estetic. De asemenea, nu trebuie perturbata interoperabilitatea produselor de fabricatie diferita prin extinderea protectiei asupra unor desene sau modele industriale de componente mecanice. Asadar, caracteristicile unui desen sau model care sunt excluse de la protectie pentru aceste motive nu trebuie luate in considerare pentru a aprecia daca alte caracteristici ale desenului sau modelului in cauza indeplinesc conditiile pentru a obtine protectia.
Nota AvocatNet:
Numai legislatia europeana din editia printata a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene poate fi considerata autentica.
#PAGEBREAK#
(11) Cu toate acestea, componentele mecanice ale produselor modulare pot constitui un element important al caracteristicilor inovatoare ale respectivelor produse si un avantaj important pentru comercializarea acestora, astfel incat trebuie sa se prevada si pentru ele posibilitatea de a beneficia de sistemul de protectie in cauza.
(12) Protectia nu trebuie extinsa asupra pieselor care nu sunt vizibile la o utilizare normala a produsului si nici asupra caracteristicilor unei piese care nu sunt vizibile dupa montarea acesteia sau asupra caracteristicilor unor piese care, luate separat, nu indeplinesc cerintele de noutate si de caracter individual. Caracteristicile unui desen sau model care sunt excluse de la protectie pentru aceste motive nu trebuie luate in considerare, in consecinta, pentru a evalua daca alte caracteristici ale acelui desen sau model indeplinesc conditiile pentru a beneficia de protectie.
(13) Directiva 98/71/CE nu permite realizarea unei apropieri complete a legislatiilor statelor membre privind utilizarea desenelor sau modelelor industriale protejate in vederea repararii unui produs complex pentru a-i reda aspectul initial, daca desenul sau modelul se aplica unui produs sau este incorporat intr-un produs care constituie la randul sau o piesa dintr-un produs complex de al carui aspect depinde desenul sau modelul protejat. In cadrul procedurii de conciliere privind directiva in cauza, Comisia s-a angajat sa analizeze impactul dispozitiilor acestei directive la trei ani de la termenul limita pentru transpunerea sa, in special in sectoarele industriale cele mai afectate. In aceste conditii, pana la adoptarea de catre Consiliu a unei politici in domeniu pe baza unei propuneri a Comisiei, nu trebuie protejate ca desene sau modele industriale comunitare acele desene sau modele industriale aplicate unui produs sau care sunt incorporate intr-un produs care, la randul sau, constituie o piesa dintr-un produs complex de al carui aspect depinde desenul sau modelul, desenele sau modelele protejate in cauza fiind destinate repararii unui produs complex pentru a-i reda aspectul initial.
(14) Evaluarea caracterului individual al unui desen sau al unui model industrial presupune sa se stabileasca daca exista o diferenta clara intre impresia globala pe care acesta o produce asupra unui utilizator avizat care il priveste si impresia produsa asupra aceluiasi utilizator de totalitatea desenelor sau modelelor deja existente, tinandu-se seama de natura produsului caruia i se aplica sau in care este incorporat desenul sau modelul si mai ales de sectorul industrial caruia ii apartine si de gradul de libertate al autorului la elaborarea desenului sau a modelului.
(15) Desenul sau modelul industrial comunitar ar trebui sa raspunda, pe cat posibil, necesitatilor tuturor sectoarelor economice ale Comunitatii.
(16) Cateva dintre aceste sectoare produc cantitati mari de desene sau de modele industriale destinate unor produse care au adesea un ciclu de viata economica scurt, pentru care este avantajos sa se obtina protectia fara a mai trece prin toate formalitatile de inregistrare si pentru care durata protectiei nu este esentiala. Pe de alta parte, exista sectoare pentru care inregistrarea este avantajoasa prin gradul mai ridicat de certitudine juridica pe care il ofera, aceste sectoare solicitand protectia desenelor sau a modelelor industriale pe o durata mai lunga, corespunzatoare duratei de viata previzibile a produselor lor pe piata.
(17) Data fiind situatia mentionata, sunt necesare doua forme de protectie, respectiv una pe termen scurt, corespunzand desenului sau modelului industrial neinregistrat, respectiv una pe termen mai lung, corespunzand desenului sau modelului industrial inregistrat.
(18) Desenul sau modelul industrial comunitar inregistrat impune crearea si pastrarea unui registru in care se inscriu toate cererile care indeplinesc anumite conditii de forma si care au obtinut o data de depozit pentru cererea de inregistrare. In principiu, sistemul de inregistrare nu ar trebui sa se bazeze pe o examinare destinata sa stabileasca anterior inregistrarii daca desenul sau modelul indeplineste conditiile de obtinere a protectiei, astfel incat sa se reduca la minimum procedurile de inregistrare si alte demersuri pe care trebuie sa le intreprinda solicitantul.
(19) Pentru a fi valabil, un desen sau un model industrial comunitar ar trebui sa fie nou si sa aiba un caracter individual care sa-l diferentieze de alte desene sau modele industriale.
(20) De asemenea, este necesar ca autorul sau succesorul in drepturi ala acestuia sa aiba posibilitatea de a testa produsele in care urmeaza sa fie incorporat desenul sau modelul industrial si care urmeaza sa fie introduse pe piata, pentru a hotari daca protectia oferita de inregistrarea comunitara este oportuna. In acest sens, este necesar sa se prevada ca divulgarea desenului sau a modelului de catre autor sau de catre succesorul acestuia in drepturi sau divulgarea abuziva in cursul perioadei de douasprezece luni care preceda data de depunere a cererii de inregistrare nu trebuie sa impiedice evaluarea noutatii sau a caracterului individual al desenului sau modelului in cauza.
#PAGEBREAK#
(21) Natura exclusiva a dreptului conferit de desenul sau modelul industrial comunitar inregistrat reflecta dorinta de a-i asocia cel mai inalt grad de certitudine juridica posibil. In schimb, desenul sau modelul comunitar industrial neinregistrat nu trebuie sa confere decat dreptul de a impiedica copierea. Prin urmare, protectia nu se poate extinde asupra unor produse carora li se aplica desene sau modele rezultate la randul lor din desene sau modele industriale concepute independent de catre un al doilea autor. Dreptul in cauza trebuie sa se extinda, de asemenea, asupra comertului cu produse carora li se aplica desene sau modele industriale contrafacute.
(22) Masurile destinate sa garanteze exercitarea acestor drepturi tin de competenta legiuitorului national. In consecinta, este necesar sa se prevada anumite sanctiuni de baza uniforme in toate statele membre. Sanctiunile in cauza ar trebui sa permita stoparea actelor de contrafacere, indiferent de jurisdictia in cadrul careia este invocata executarea.
(23) Orice tert care poate dovedi ca a inceput sa utilizeze cu buna credinta, pe teritoriul Comunitatii, chiar si in scopuri comerciale – sau se pregateste in mod serios si efectiv pentru o asemenea utilizare –, un desen sau un model industrial cuprins in sfera de protectie a unui desen sau model industrial comunitar inregistrat si care nu este o copie a acestuia din urma poate beneficia de un drept de exploatare limitata a desenului sau modelului in cauza.
(24) Unul dintre obiectivele fundamentale ale prezentului regulament este ca procedura de inregistrare a unui desen sau model industrial comunitar sa implice un minim de cheltuieli si de dificultati din partea solicitantului, astfel incat respectiva procedura sa devina usor accesibila intreprinderilor mici si mijlocii si autorilor independenti.
(25) Pentru sectoarele economice care produc, pe perioade scurte de timp, un mare numar de desene sau de modele industriale cu ciclu de viata relativ scurt, dintre care numai un mic procent va fi comercializat in cele din urma, este mai avantajos sa se utilizeze desenul sau modelul comunitar industrial neinregistrat. Sectoarele in cauza au nevoie, de asemenea, sa poata recurge mai usor la desenele sau modelele industriale comunitare inregistrate. Aceasta necesitate poate fi, asadar, satisfacuta prin posibilitatea de a combina mai multe desene sau modele industriale intr-un depozit multiplu. Desenele sau modelele cuprinse intr-un depozit multiplu pot, cu toate acestea, sa fie tratate independent unele de celelalte in ceea ce priveste exercitarea drepturilor, licentele, drepturile reale, executarea silita, procedurile de insolventa, renuntarea, reinnoirea, cesiunea, amanarea publicarii sau declararea nulitatii.
(26) Publicarea normala, dupa inregistrare, a unui desen sau model industrial comunitar poate sa puna in pericol sau sa distruga, in anumite cazuri, succesul unei operatiuni comerciale care inglobeaza desenul sau modelul in cauza. In astfel de situatii, o solutie poate fi obtinerea amanarii publicarii pentru un termen rezonabil.
(27) Examinarea actiunilor privind valabilitatea unui desen sau model industrial comunitar inregistrat de catre o singura instanta poate insemna o economie de timp si de resurse financiare in raport cu procedurile care pot implica diferite instante nationale.
(28) In consecinta, este necesar sa se prevada garantii care sa includa dreptul la o cale de atac inaintea unei camere de recurs si, in ultima instanta, inaintea Curtii de Justitie. Aceasta solutie ar contribui la interpretarea uniforma a conditiilor de valabilitate a desenelor sau modelelor comunitare.
(29) Este esential ca exercitarea drepturilor conferite de un desen sau model industrial comunitar sa poata fi garantata in mod eficient pe intreg teritoriul Comunitatii.
(30) Sistemul de solutionare a litigiilor ar trebui sa evite pe cat posibil fenomenul de forum shopping. De aceea, este necesar sa se stabileasca norme foarte clare de drept international privat.
#PAGEBREAK#
(31) Prezentul regulament nu exclude aplicarea, in cazul desenelor sau modelelor industriale protejate de un desen sau model industrial comunitar, a reglementarilor privind proprietatea industriala sau a altor reglementari relevante ale statelor membre, precum cele referitoare la protectia dobandita prin inregistrare sau cele referitoare la desenele sau modelele industriale neinregistrate, la marci, la brevete si la alte modele de utilitate sau cele privind concurenta neloiala si raspunderea civila.
(32) In absenta unei armonizari complete a legislatiei privind dreptul de autor, se impune consacrarea principiului de cumul al protectiei specifice desenelor si modelelor industriale comunitare cu protectia oferita de dreptul de autor, lasand in acelasi timp statelor membre intreaga libertate de stabilire a intinderii protectiei oferite de dreptul de autor si a conditiilor de acordare a protectiei respective.
(33) Masurile necesare aducerii la indeplinire a prezentului regulament se adopta in conformitate cu Decizia 1999/468/CE a Consiliului din 28 iunie 1999 de stabilire a normelor de exercitare a competentelor de executare conferite Comisiei [5],
ADOPTA PREZENTUL REGULAMENT:
TITLUL I
DISPOZIȚII GENERALE
Articolul 1
Desenul sau modelul comunitar
(1) Desenele sau modelele industriale care indeplinesc conditiile enuntate in prezentul regulament sunt denumite in continuare "desene sau modele industriale comunitare".
(2) Un desen sau model industrial comunitar este protejat:
(a) drept "desen sau model industrial comunitar neinregistrat", daca este facut public conform procedurilor prevazute de prezentul regulament;
(b) drept "desen sau model industrial comunitar inregistrat", daca este inregistrat conform procedurilor prevazute de prezentul regulament.
(3) Desenul sau modelul industrial comunitar are un caracter unitar. Produce aceleasi efecte in intreaga Comunitate. Nu poate fi inregistrat, transferat, nu poate sa faca obiectul unei renuntari sau al unei decizii de anulare, iar utilizarea sa nu poate fi interzisa, decat pentru intreaga Comunitate. Principiul mentionat anterior se aplica, cu exceptia cazurilor in care prezentul regulament dispune altfel.
Articolul 2
Oficiul
Oficiul de armonizare in cadrul pietei interne (marci, desene si modele industriale), denumit in continuare "Oficiul", infiintat prin Regulamentul (CE) nr. 40/94 al Consiliului din 20 decembrie 1993 privind marca comunitara [6], denumit in continuare "regulamentul privind marca comunitara", indeplineste sarcinile atribuite de prezentul regulament.
TITLUL II
DREPTUL DESENELOR SI MODELELOR INDUSTRIALE
Sectiunea 1
Conditü de protectie
Articolul 3
Definitii
In intelesul prezentului regulament:
(a) "desen sau model industrial" inseamna aspectul exterior al unui produs sau al unei parti a acestuia, care ii confera, in special, caracteristicile liniilor, contururilor, culorilor, formei, texturii si/sau a materialelor si/sau a ornamentatiei produsului in sine;
(b) "produs" inseamna orice articol industrial sau artizanal, inclusiv, printre altele, piesele concepute spre a fi asamblate intr-un produs complex, ambalaj, forma de prezentare, simboluri grafice si caractere tipografice, cu exceptia programelor de calculator;
(c) "produs complex" inseamna un produs compus din mai multe piese ce pot fi inlocuite astfel incat sa permita dezasamblarea si reasamblarea produsului.
Articolul 4
Conditii de protectie
(1) Un desen sau un model industrial este protejat printr-un desen sau model industrial comunitar numai daca are caracter individual si de noutate.
(2) Un desen sau un model industrial aplicat unui produs sau incorporat intr-un produs care constituie o piesa a unui produs complex este considerat ca avand un caracter individual si de noutate numai daca:
(a) dupa incorporarea in produsul complex, piesa ramane vizibila la o utilizare normala a produsului si
(b) caracteristicile vizibile ale piesei indeplinesc, fiecare in parte, conditiile de noutate si de caracter individual.
(3) Prin "utilizare normala" in intelesul alineatului (2) litera (a) se intelege utilizarea produsului de catre utilizatorul final, cu exceptia operatiunilor de intretinere, service sau reparatii.
Articolul 5
Noutatea
(1) Se considera ca un desen sau model industrial reprezinta o noutate daca nici un desen sau model identic nu a fost facut public:
(a) in cazul unui desen sau model industrial comunitar neinregistrat, inainte de data la care desenul sau modelul pentru care se solicita protectie a fost facut public pentru prima data;
(b) in cazul unui desen sau model industrial comunitar inregistrat, inainte de data de depunere a cererii de inregistrare a desenului sau modelului pentru care se solicita protectie sau, daca se revendica o prioritate, inainte de data de prioritate.
(2) Desenele sau modelele sunt considerate identice daca caracteristicile lor difera intre ele numai la nivelul unor detalii nesemnificative.
#PAGEBREAK#
Articolul 6
Caracterul individual
(1) Se considera ca un desen sau un model industrial are caracter individual daca impresia globala pe care o produce asupra utilizatorului avizat difera de impresia produsa asupra unui asemenea utilizator de orice alt desen sau model care a fost facut public:
(a) in cazul unui desen sau model industrial comunitar neinregistrat, inainte de data la care desenul sau modelul pentru care se solicita protectie a fost facut public pentru prima data;
(b) in cazul unui desen sau model industrial comunitar inregistrat, inainte de data de depunere a cererii de inregistrare sau, daca se revendica o prioritate, inainte de data de prioritate.
(2) Pentru aprecierea caracterului individual trebuie sa se ia in considerare gradul de libertate a autorului in elaborarea desenului sau a modelului.
Articolul 7
Divulgare
(1) In sensul aplicarii dispozitiilor articolelor 5 si 6, se considera ca un desen sau un model industrial a fost divulgat publicului daca a fost publicat ca urmare a inregistrarii sau in alt mod, sau a fost expus, utilizat in comert sau facut public in orice alt mod, inainte de data prevazuta la articolul 5 alineatul (1) litera (a) si la articolul 6 alineatul (1) litera (a) sau articolul 5 alineatul (1) litera (b) si la articolul 6 alineatul (1) litera (b), dupa caz, cu exceptia situatiilor in care aceste actiuni nu ar fi putut deveni cunoscute, in cursul normal al afacerilor, grupurilor specializate din sectorul in cauza care functioneaza in Comunitate. Cu toate acestea, nu se considera divulgat publicului un desen sau un model care a fost divulgat numai unui tert, in conditii de confidentialitate explicite sau implicite.
(2) In sensul dispozitiilor articolelor 5 si 6, nu se ia in considerare divulgarea daca desenul sau modelul industrial pentru care se solicita protectia unui desen sau model industrial comunitar inregistrat a fost divulgat publicului:
(a) de catre autor sau succesorul acestuia in drepturi sau de catre un tert, ca urmare a unor informatii pe care le-a furnizat sau a unor acte indeplinite de autor sau succesorul acestuia in drepturi si
(b) pe parcursul perioadei de douasprezece luni premergatoare datei de depunere a cererii de inregistrare sau datei de prioritate, daca se revendica o prioritate.
(3) Alineatul (2) se aplica si in cazul in care desenul sau modelul a fost divulgat publicului in urma unui comportament abuziv fata de autor sau de succesorul acestuia in drepturi.
Articolul 8
Desene sau modele industriale impuse de functia lor tehnica si desene sau modele industriale de interconexiuni
(1) Un desen sau un model industrial comunitar nu confera drepturi asupra caracteristicilor aspectului unui produs care sunt impuse exclusiv de functia sa tehnica.
(2) Un desen sau un model industrial comunitar nu confera drepturi asupra caracteristicilor aspectului unui produs care trebuie sa fie reproduse obligatoriu in forma si dimensiunile lor exacte pentru ca produsul in care este incorporat sau caruia i se aplica desenul sau modelul sa poata fi racordat mecanic la un alt produs, sa poata fi plasat in interiorul sau in jurul unui alt produs sau pus in contact cu un alt produs, astfel incat fiecare dintre produse sa-si indeplineasca functia proprie.
(3) Prin derogare de la dispozitiile alineatului (2), un desen sau un model industrial comunitar confera drepturi asupra unui desen sau model care respecta conditiile stabilite in articolele 5 si 6 si care are drept obiectiv acela de a permite asamblarea sau conectarea multipla a unor produse interschimbabile in interiorul unui sistem modular.
Articolul 9
Desene sau modele industriale care contravin ordinii publice sau bunelor moravuri Un desen sau un model industrial comunitar nu confera drepturi daca desenul sau modelul contravine ordinii publice sau bunelor moravuri.
Sectiunea 2
Intinderea si durata protectiei
Articolul 10
Intinderea protectiei (1) Protectia conferita de desenul sau modelul industrial comunitar se intinde asupra oricarui desen sau model care nu produce asupra utilizatorului avizat o impresie vizuala globala diferita.
(2) Pentru stabilirea intinderii protectiei, trebuie sa se ia in considerare gradul de libertate pe care-l detine autorul in realizarea desenului sau a modelului.
Articolul 11
Durata protectiei pentru desenul sau modelul industrial comunitar neinregistrat (1) Un desen sau un model industrial care indeplineste conditiile enumerate in sectiunea 1 este protejat in calitate de desen sau model industrial comunitar neinregistrat pe parcursul unei perioade de trei ani de la data la care desenul sau modelul a fost divulgat publicului pentru prima data in cadrul Comunitatii.
(2) In sensul alineatului (1), se considera ca un desen sau un model industrial a fost divulgat publicului in cadrul Comunitatii daca a fost publicat, expus, utilizat in comert sau facut public in orice alt mod, in asa fel incat, in cursul normal al afacerilor, se poate presupune ca actiunea respectiva ar fi devenit cunoscuta grupurilor specializate din sectorul in cauza care functioneaza in Comunitate. Cu toate acestea, nu se considera divulgat publicului un desen sau un model care a fost divulgat numai unui tert, in conditii de confidentialitate explicite sau implicite.
Articolul 12
Durata protectiei pentru desenul sau modelul industrial comunitar inregistrat
Prin inregistrarea la Oficiu, un desen sau un model industrial care indeplineste conditiile enumerate in sectiunea 1 este protejat in calitate de desen sau model industrial comunitar inregistrat pe parcursul unei perioade de cinci ani incepand cu data la care a fost depusa cererea de inregistrare. Titularul dreptului poate obtine prorogarea duratei protectiei cu mai multe perioade de cate cinci ani, pana la maximum douazeci si cinci de ani de la data la care a fost depusa cererea.
Articolul 13
Reinnoire
(1) Inregistrarea desenului sau modelului industrial comunitar se reinnoieste la cererea titularului sau a oricarei alte persoane autorizate in mod expres de acesta, cu conditia sa se achite taxa de reinnoire.
(2) Inainte de expirarea inregistrarii, Oficiul il informeaza in timp util pe titularul desenului sau al modelului industrial comunitar inregistrat, precum si pe orice titular al unui drept inscris in registrul desenelor sau modelelor industriale comunitare, mentionat la articolul 72, denumit in continuare "registru", cu privire la expirarea inregistrarii pentru desenul sau modelul inregistrat in cauza. Absenta acestei informari nu atrage raspunderea Oficiului.
(3) Termenul de depunere a cererii de reinnoire si de achitare a taxei de reinnoire este de sase luni, expirand in ultima zi a lunii in decursul careia se incheie perioada de protectie. Daca se inregistreaza intarzieri, termenul de depunere a cererii si de achitare a taxei poate fi prelungit cu sase luni, incepand din a doua zi de la data mentionata la prima teza, sub rezerva achitarii unei taxe suplimentare in decursul acestui termen suplimentar.
(4) Reinnoirea produce efecte din ziua urmatoare datei la care expira inregistrarea. Aceasta se consemneaza in registru.
Sectiunea 3
Dreptul asupra desenului sau modelului industrial comunitar
Articolul 14
Dreptul asupra desenului sau modelului industrial comunitar
(1) Dreptul asupra desenului sau modelului industrial comunitar apartine autorului sau succesorului in drepturi al acestuia.
(2) Daca mai multe persoane au realizat un desen sau un model impreuna, dreptul asupra desenului sau modelului industrial comunitar le apartine in comun.
(3) Cu toate acestea, daca un desen sau un model este realizat de un salariat in cadrul atributiilor sale de serviciu sau la cererea expresa a angajatorului sau, dreptul asupra desenului sau modelului industrial apartine angajatorului, cu exceptia situatiilor in care exista dispozitii contrare sau conventie contrara in legislatia interna aplicabila.
Articolul 15
Revendicarea dreptului asupra unui desen sau a unui model industrial comunitar (1) Daca un desen sau un model industrial comunitar neinregistrat este divulgat sau revendicat de o persoana care nu este indreptatita in temeiul articolului 14 sau daca un desen sau un model comunitar inregistrat a fost depus sau inregistrat in numele unei astfel de persoane, persoana indreptatita in temeiul articolului mentionat, fara a aduce atingere oricaror altor drepturi sau actiuni, poate revendica sa fie recunoscuta drept titular legitim al desenului sau al modelului industrial comunitar in cauza.
(2) Daca o persoana are impreuna cu o alta dreptul asupra unui desen sau model industrial comunitar, aceasta poate revendica sa fie recunoscuta drept cotitular.
(3) Actiunile mentionate la alineatele (1) si (2) se prescriu intr-un termen de trei ani de la data publicarii in cazul unui desen sau al unui model industrial comunitar inregistrat, respectiv de la data divulgarii in cazul unui desen sau model industrial comunitar neinregistrat. Dispozitia nu se aplica daca persoana care nu are dreptul asupra desenului sau modelului industrial comunitar a actionat cu rea-credinta in momentul in care desenul sau modelul in cauza a fost depus sau divulgat ori incredintat.
(4) In cazul unui desen sau al unui model industrial comunitar inregistrat, in registru trebuie inscrise urmatoarele elemente:
(a) mentionarea faptului ca s-a introdus o actiune in justitie in temeiul alineatului (1);
(b) hotararea avand autoritate de lucru judecat privind actiunea in justitie sau orice alta masura care pune capat procedurii;
(c) orice modificare intervenita in dreptul de proprietate asupra desenului sau modelului comunitar inregistrat, ca efect al hotararii avand autoritate de lucru judecat.
#PAGEBREAK#
Articolul 16
Efectele hotararii judecatoresti in ceea ce priveste dreptul asupra desenului sau modelului industrial comunitar inregistrat
(1) Daca, urmare a unei actiuni in justitie formulate in temeiul articolului 15 alineatul (1), are loc o schimbare completa in dreptul de proprietate asupra unui desen sau a unui model industrial comunitar inregistrat, licentele si celelalte drepturi se sting prin transcrierea in registru a titularului dreptului de proprietate.
(2) Daca, inainte de transcrierea in registru a introducerii actiunii in justitie prevazute la articolul 15 alineatul (1), titularul desenului sau al modelului industrial comunitar inregistrat sau licentiatul a exploatat desenul sau modelul industrial in Comunitate sau se pregateste in mod serios si efectiv in acest sens, il poate exploata in continuare, cu conditia sa solicite, in termenul prevazut de regulamentul de punere in aplicare, o licenta neexclusiva noului titular inscris in registru. Licenta trebuie acordata pentru o perioada rezonabila si in conditii rezonabile.
(3) Dispozitiile alineatului (2) nu se aplica daca titularul desenului, al modelului industrial comunitar inregistrat sau al licentei a actionat cu rea-credinta in momentul initierii exploatarii respectivului desen, model sau licenta sau cand s-a pregatit pentru o astfel de utilizare.
Articolul 17
Prezumtia in favoarea titularului inregistrat
Persoana in numele careia este inregistrat desenul sau modelul industrial comunitar sau, inainte de inregistrare, persoana in numele careia a fost depusa cererea de inregistrare a desenului sau a modelului industrial comunitar este considerata a fi persoana care are capacitate procesuala in cadrul oricarei proceduri in fata Oficiului, precum si in orice alte proceduri.
Articolul 18
Dreptul autorului de a fi mentionat Similar solicitantulului sau titularului unui desen sau model industrial comunitar inregistrat, autorul are dreptul de a fi mentionat in aceasta calitate in fata Oficiului si in registru. Daca desenul sau modelul este rezultatul unei munci de echipa, mentionarea autorului poate fi inlocuita cu mentionarea echipei.
Sectiunea 4
Efecte ale desenului sau modelului industrial comunitar
Articolul 19
Drepturi conferite de desenul sau modelul industrial comunitar
(1) Desenul sau modelul industrial comunitar inregistrat confera titularului sau dreptul exclusiv de a-l utiliza si interzice oricarui tert utilizarea acestuia fara consimtamantul titularului. Prin utilizare, in intelesul prezentei dispozitii, se intelege, in special, fabricarea, ofertarea, introducerea pe piata, importul, exportul sau utilizarea propriu-zisa a unui produs in care a fost incorporat sau caruia i s-a aplicat desenul sau modelul in cauza, precum si depozitarea produsului respectiv in scopurile mentionate anterior.
(2) Cu toate acestea, desenul sau modelul industrial comunitar neinregistrat nu confera titularului sau dreptul de a interzice actele mentionate la alineatul (1) decat daca utilizarea contestata rezulta din copierea desenului sau a modelului protejat.
Utilizarea contestata nu este considerata ca provenind din copierea desenului sau a modelului protejat daca rezulta dintr-o munca de creatie independenta realizata de un autor despre care se poate afirma in mod justificat ca nu cunostea desenul sau modelul divulgat de titular.
(3) Dispozitiile alineatului (2) se aplica in egala masura unui desen sau unui model industrial comunitar inregistrat care face obiectul unei amanari a publicarii, cu conditia ca informatiile relevante inscrise in registru si in dosarul aferent sa nu fi fost divulgate publicului conform articolului 50 alineatul (4).
Articolul 20
Limitarea drepturilor conferite de un desen sau model industrial comunitar (1) Drepturile conferite de un desen sau model industrial comunitar nu se aplica in ceea ce priveste:
(a) actele indeplinite in scop personal si in scopuri necomerciale;
(b) actele indeplinite in scopuri experimentale;
(c) actele de reproducere in scopuri didactice sau bibliografice, cu conditia ca aceste acte sa fie compatibile cu practicile comerciale loiale, sa nu aduca atingere utilizarii normale a desenului sau a modelului si sa indice sursa.
(2) In plus, drepturile conferite de un desen sau de un model industrial comunitar nu se exercita in ceea ce priveste:
(a) echipamentele de la bordul navelor sau aeronavelor inmatriculate intr-o tara terta si care patrund temporar pe teritoriul Comunitatii;
(b) importul in Comunitate de piese demontate si accesorii, in vederea repararii vehiculelor in cauza;
(c) executarea de reparatii la vehiculele respective.
Articolul 21
Limitarea drepturilor Drepturile conferite de desenul sau de modelul industrial comunitar nu se aplica actelor care implica un produs in care a fost incorporat sau caruia i se aplica desenul sau modelul care intra in sfera de protectie a desenului sau modelului industrial comunitar, daca produsul a fost introdus pe piata pe teritoriul Comunitatii de catre sau cu consimtamantul titularului desenului sau al modelului industrial comunitar in cauza.
Articolul 22
Drepturile asupra desenului sau modelului industrial comunitar inregistrat intemeiate pe utilizarea anterioara
(1) Se poate prevala de un drept intemeiat pe utilizarea anterioara orice tert care poate demonstra ca, inainte de data de depunere a cererii sau, daca se revendica prioritatea, inainte de data de prioritate, incepuse sa utilizeze cu buna-credinta in Comunitate – sau se pregatea in mod serios in sensul unei astfel de utilizari – un desen sau un model industrial care intra in sfera de protectie a unui desen sau model industrial comunitar inregistrat si care nu constituie o copie a acestuia din urma.
(2) Dreptul intemeiat pe utilizarea anterioara il indreptateste pe tertul in cauza sa exploateze desenul sau modelul industrial in scopurile pentru care incepuse sa il utilizeze sau pentru care se pregatise in mod serios sa il utilizeze inainte de data depunerii cererii sau inainte de data de prioritate aferenta desenului sau modelului industrial comunitar inregistrat.
(3) Dreptul intemeiat pe utilizarea anterioara nu ofera posibilitatea de a acorda unui tert o licenta de exploatare a desenului sau modelului industrial in cauza.
(4) Daca tertul in cauza este o intreprindere, dreptul intemeiat pe utilizarea anterioara nu poate fi transferat decat impreuna cu acea parte din activitatea intreprinderii in cadrul careia s-a utilizat desenul sau modelul sau au avut loc pregatirile pentru o astfel de utilizare.
Articolul 23
Utilizarea de catre guvern
Orice dispozitie din legislatia unui stat membru prin care se autorizeaza utilizarea desenelor sau a modelelor nationale de catre guvern sau in numele acestuia se poate aplica desenelor sau modelelor comunitare, dar numai in masura in care respectiva utilizare este necesara in scopuri esentiale de aparare sau de securitate.
Sectiunea 5
Nulitate
Articolul 24
Declararea nulitatii
(1) Un desen sau un model industrial comunitar inregistrat este declarat nul in urma unei cereri inaintate Oficiului, in conformitate cu procedura prevazuta de titlurile VI si VII sau de catre o instanta competenta in materia desenelor si modelelor industriale comunitare, ca urmare a unei cereri reconventionale in cadrul unei actiuni in contrafacere.
(2) Nulitatea inregistrarii unui desen sau model industrial comunitar poate fi pronuntata chiar si dupa stingerea dreptului sau renuntarea la acesta.
(3) Un desen sau un model industrial comunitar neinregistrat este declarat nul de catre o instanta competenta in materia desenelor si modelelor comunitare, la cererea introdusa la instanta in cauza sau ca urmare a unei cereri reconventionale in cadrul unei actiuni in contrafacere.
Articolul 25
Cauze de nulitate
(1) Un desen sau un model industrial comunitar poate fi declarat nul numai daca:
(a) desenul sau modelul nu corespunde definitiei mentionate la articolul 3 litera (a);
(b) desenul sau modelul nu indeplineste conditiile stabilite de articolele 4 - 9;
(c) in temeiul unei hotarari judecatoresti, titularul nu are dreptul asupra desenului sau modelului industrial comunitar in intelesul articolului 14;
(d) desenul sau modelul industrial comunitar se afla in conflict cu un desen sau model anterior care a fost divulgat publicului dupa data depunerii cererii de inregistrare sau – in cazul in care s-a revendicat o prioritate – dupa data de prioritate a desenului sau modelului comunitar si care este protejat incepand cu o data anterioara prin inregistrarea unui desen sau model industrial comunitar sau prin cerere de inregistrare a unui astfel de desen sau model ori prin inregistrarea unui desen sau model intr-un stat membru sau printr-o cerere de obtinere a dreptului aferent;
(e) se utilizeaza un semn distinctiv intr-un desen sau model ulterior si legislatia comunitara sau legislatia statului membru in cauza care reglementeaza respectivul semn ii confera titularului dreptul de a interzice utilizarea in cauza;
(f) desenul sau modelul constituie o utilizare neautorizata a unei opere protejate de legislatia in domeniul dreptului de autor dintr-un stat membru;
(g) desenul sau modelul constituie o utilizare abuziva a unuia dintre elementele enumerate de articolul 6b din Conventia de la Paris pentru protectia proprietatii industriale (denumita in continuare "Conventia de la Paris") sau o utilizare abuziva a altor semne, embleme sau blazoane decat cele prevazute la articolul 6b mentionat anterior, acestea prezentand un interes public deosebit pentru un anumit stat membru.
(2) Cauza prevazuta la alineatul (1) litera (c) poate fi invocata numai de catre persoana care este titular al desenului sau modelului industrial comunitar in sensul articolului 14.
(3) Cauzele prevazute la alineatul (1) literele (d), (e) si (f) pot fi invocate numai de catre solicitantul sau titularul dreptului anterior.
(4) Cauza prevazuta la alineatul (1) litera (g) poate fi invocata numai de catre persoana sau institutia interesata de utilizarea in cauza.
(5) Alineatele (3) si (4) nu aduc atingere libertatii statelor membre de a prevedea ca pot fi, de asemenea, invocate din oficiu de catre autoritatea competenta a statului membru respectiv cauzele mentionate la alineatul (1) literele (d) si (g).
(6) Un desen sau un model industrial comunitar inregistrat care a fost anulat in conformitate cu alineatul (1) literele (b), (e), (f) sau (g) poate fi mentinut intr-o forma modificata daca, in aceasta forma, indeplineste criteriile de acordare a protectiei si daca se pastreaza astfel identitatea desenului sau a modelului. Prin "mentinerea intr-o forma modificata" se intelege inregistrarea insotita de o renuntare partiala din partea titularului desenului sau al modelului comunitar inregistrat ori inscrierea in registru a unei hotarari judecatoresti sau a unei decizii a Oficiului care pronunta nulitatea partiala a desenului sau a modelului comunitar inregistrat.
#PAGEBREAK#
Articolul 26
Efectele nulitatii
(1) Se considera ca desenul sau modelul industrial comunitar in cauza nu a avut, inca de la inceput, efectele prevazute de prezentul regulament, drept pentru care a fost declarat nul.
(2) Sub rezerva dispozitiilor de drept intern referitoare fie la actiunea in repararea prejudiciului cauzat de neglijenta sau de reaua-credinta a titularului desenului sau modelului comunitar, fie la imbogatirea fara justa cauza, efectul retroactiv al nulitatii desenului sau modelului industrial comunitar nu aduce atingere:
(a) hotararilor pronuntate in actiunile in contrafacere care au dobandit autoritate de lucru judecat si au fost executate inainte de pronuntarea hotararii de anulare;
(b) contractelor incheiate anterior pronuntarii hotararii de anulare, in masura in care au fost executate inainte de pronuntarea hotararii in cauza; cu toate acestea, in masura in care circumstantele justifica acest lucru, se poate solicita, din ratiuni de echitate, restituirea sumelor varsate in temeiul contractului.
TITLUL III
DESENELE SI MODELELE INDUSTRIALE COMUNITARE CA OBIECT AL DREPTULUI DE PROPRIETATE
Articolul 27
Asimilarea desenelor sau modelelor industriale comunitare desenelor sau modelelor industriale nationale (1) Cu exceptia dispozitiilor contrare prevazute de articolele 28, 29, 30, 31 si 32, desenul sau modelul industrial comunitar, in calitatea sa de obiect al dreptului de proprietate, este tratat, in totalitatea sa si pe intreg teritoriul Comunitatii, drept desen sau model industrial al statului membru pe teritoriul caruia:
(a) titularul are sediul sau domiciliul la data luata in considerare sau
(b) daca litera (a) nu se aplica, titularul are o unitate la data luata in considerare.
(2) Daca este vorba despre un desen sau un model industrial comunitar inregistrat, alineatul (1) se aplica pe baza inscrierilor din registru.
(3) In caz de cotitularitate, daca exista mai multi titulari care indeplinesc conditiile enuntate la alineatul (1), statul membru prevazut in prezentul alineat este determinat:
(a) luandu-se in considerare cotitularul desemnat de comun acord de catre titulari, daca este vorba despre un desen sau model industrial comunitar neinregistrat;
(b) luandu-se in considerare primul cotitular in ordinea inscrierii in registru, daca este vorba despre un desen sau model industrial comunitar inregistrat.
(4) Daca nu se pot aplica alineatele (1), (2) si (3), statul membru prevazut la alineatul (1) este cel pe teritoriul caruia isi are sediul Oficiul.
Articolul 28
Transferul desenului sau modelului industrial comunitar inregistrat
Transferul desenului sau modelului industrial comunitar inregistrat este supus urmatoarelor dispozitii:
(a) la cererea uneia dintre parti, transferul este inscris in registru si se publica;
(b) atat timp cat transferul nu a fost inca inscris in registru, succesorul in drepturi nu se poate prevala de drepturile care decurg din inregistrarea desenului sau modelului industrial comunitar;
(c) daca in relatiile cu Oficiul trebuie respectate anumite termene, succesorul in drepturi poate depune la Oficiu declaratiile prevazute in acest sens imediat ce Oficiul a primit cererea de inregistrare a transferului;
(d) toate documentele care, in temeiul articolului 66, trebuie notificate titularului desenului sau al modelului industrial comunitar inregistrat, sunt transmise de Oficiu catre persoana inregistrata ca titular sau, daca este cazul, catre reprezentantul acesteia.
Articolul 29
Drepturi reale asupra unui desen sau model industrial comunitar inregistrat
(1) Desenul sau modelul industrial comunitar inregistrat poate fi gajat sau poate face obiectul unor drepturi reale.
(2) La cererea uneia dintre parti, drepturile mentionate la alineatul (1) sunt inscrise in registru si se publica.
Articolul 30
Executare silita
(1) Desenul sau modelul industrial comunitar inregistrat poate face obiectul unor masuri de executare silita.
(2) In materia procedurii de executare silita a unui desen sau model industrial comunitar inregistrat, competenta exclusiva apartine instantelor si autoritatilor din statul membru determinat in conformitate cu articolul 27.
(3) La solicitarea uneia dintre parti, executarea silita se inscrie in registru si se publica.
#PAGEBREAK#
Articolul 31
Procedura de insolventa (1) Singura procedura de insolventa in care poate fi inclus un desen sau model industrial comunitar este cea deschisa in statul membru pe teritoriul caruia este situat centrul principal de interese al debitorului.
(2) In caz de coproprietate asupra unui desen sau model industrial comunitar, alineatul (1) se aplica pentru cota coproprietarului.
(3) Daca un desen sau model industrial comunitar este inclus intr-o procedura de insolventa, acest fapt trebuie inscris in registru si se publica in Buletinul desenelor sau modelelor industriale comunitare mentionat la articolul 73 alineatul (1), la cererea autoritatii nationale competente.
Articolul 32
Licente (1) Desenul sau modelul industrial comunitar poate face obiectul unor licente valabile pe o parte din sau pe intreg teritoriul Comunitatii. Licentele pot fi exclusive sau neexclusive.
(2) Fara a aduce atingere eventualelor actiuni intemeiate pe dreptul contractual, titularul poate invoca drepturile conferite de desenul sau modelul industrial comunitar impotriva unui licentiat care incalca una dintre clauzele contractului de licenta in ceea ce priveste durata acestuia, forma acoperita de desen sau model, gama de produse pentru care s-a acordat licenta si calitatea produselor fabricate de licentiat.
(3) Fara a aduce atingere prevederilor din contractul de licenta, licentiatul nu poate declansa o procedura referitoare la contrafacerea unui desen sau model industrial comunitar decat cu acordul titularului acestuia. Cu toate acestea, titularul unei licente exclusive poate initia o asemenea procedura daca, somat fiind, titularul desenului sau modelului industrial comunitar nu introduce el insusi o actiune in contrafacere in termenul adecvat.
(4) Pentru a obtine repararea prejudiciului suferit, orice licentiat are dreptul de a interveni in justitie in cadrul actiunii in contrafacere initiate de titularul desenului sau modelului industrial comunitar.
(5) La solicitarea uneia dintre parti, acordarea sau transferul unei licente asupra unui desen sau model industrial comunitar inregistrat se inscrie in registru si se publica.
Articolul 33
Opozabilitate fata de terti
(1) Opozabilitatea fata de terti a actelor juridice mentionate la articolele 28, 29, 30 si 32 este reglementata prin legislatia statului membru determinat in conformitate cu articolul 27.
(2) Pentru desenele sau modelele industriale comunitare inregistrate, actele juridice mentionate la articolul 28, 29 si 32 devin opozabile tertilor in toate statele membre numai dupa inscrierea in registru. Cu toate acestea, inainte de inscriere, un asemenea act este opozabil tertilor care au dobandit drepturi asupra desenului sau modelului comunitar inregistrat dupa data actului in cauza, dar care aveau cunostinta despre act in momentul dobandirii drepturilor.
(3) Alineatul (2) nu se aplica unei persoane care dobandeste desenul sau modelul comunitar inregistrat sau un drept asupra desenului sau modelului comunitar inregistrat prin transferul intregii intreprinderi sau prin alt tip de succesiune cu titlu universal.
(4) Pana la intrarea in vigoare in statele membre a unor dispozitii comune in materie de insolventa, opozabilitatea fata de terti este reglementata prin legislatia statului membru unde s-a deschis pentru prima data procedura in cauza, in conformitate cu dreptul intern sau cu reglementarile relevante in domeniu.
Articolul 34
Cererea de inregistrare a unui desen sau model industrial comunitar ca obiect al dreptului de proprietate
(1) Cererea de inregistrare a unui desen sau model industrial comunitar ca obiect al dreptului de proprietate este considerata, in totalitate si pentru intreg teritoriul Comunitatii, drept inregistrarea unui desen sau model industrial al statului membru determinat in conformitate cu articolul 27.
(2) Articolele 28, 29, 30, 31, 32 si 33 se aplica, mutatis mutandis, cererilor de inregistrare a desenelor sau modelelor industriale comunitare. Daca punerea in aplicare a uneia dintre aceste dispozitii este conditionata de inscrierea in registru, aceasta formalitate trebuie indeplinita cu ocazia inregistrarii desenului sau a modelului industrial comunitar.
#PAGEBREAK#
TITLUL IV
CEREREA DE INREGISTRARE A UNUI DESEN SAU MODEL INDUSTRIAL COMUNITAR
Sectiunea 1
Depunerea cererii si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca aceasta
Articolul 35
Depunerea si transmiterea cererii de inregistrare
(1) Cererea de inregistrare a unui desen sau model industrial comunitar se poate depune, la alegerea solicitantului:
(a) la Oficiu sau
(b) la serviciul central competent in domeniul proprietatii industriale al unui stat membru sau
(c) in tarile din Benelux, la Oficiul desenelor sau modelelor industriale din Benelux.
(2) Daca cererea a fost depusa la serviciul central competent in domeniul proprietatii industriale al unui stat membru sau la Oficiul desenelor sau modelelor industriale din Benelux, serviciul sau oficiul in cauza ia toate masurile necesare pentru a transmite Oficiului cererea in termen de doua saptamani de la depunerea acesteia. Exista posibilitatea ca solicitantului sa i se ceara o taxa, care nu depaseste costul administrativ al receptiei si transmiterii cererii.
(3) Imediat dupa primirea cererii transmise de serviciul central competent in domeniul proprietatii industriale al unui stat membru sau de Oficiul desenelor sau modelelor industriale din Benelux, Oficiul il informeaza pe solicitant cu privire la aceasta, mentionand data la care a primit cererea.
(4) Dupa zece ani de la intrarea in vigoare a prezentului regulament, Comisia redacteaza un raport privind functionarea sistemului de depunere a cererilor de inregistrare a desenelor sau modelelor industriale comunitare, insotit, daca este cazul, de propuneri de modificare a sistemului.
Articolul 36
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cererea
(1) Cererea de inregistrare a unui desen sau a unui model industrial comunitar trebuie sa contina:
(a) solicitarea de inregistrare,
(b) datele de identificare a solicitantului,
(c) o reprezentare a desenului sau a modelului care sa poata fi reprodusa. Cu toate acestea, daca cererea se refera la un desen si contine o solicitare de amanare a publicarii in temeiul articolului 50, reprezentarea desenului poate fi inlocuita cu un specimen.
(2) Cererea trebuie sa contina, de asemenea, indicarea produselor in care urmeaza sa se incorporeze desenul sau modelul in cauza sau carora li se va aplica respectivul desen sau model industrial.
(3) In plus, cererea poate sa contina:
(a) o descriere care sa explice reprezentarea sau specimenul;
(b) o cerere de amanare a publicarii inregistrarii in conformitate cu articolul 50;
(c) informatii care sa permita identificarea reprezentantului, daca solicitantul a desemnat un reprezentant;
(d) o clasificare pe clase a produselor care urmeaza sa incorporeze desenul sau modelul in cauza sau carora li se va aplica respectivul desen sau model;
(e) mentionarea autorului sau a echipei de autori sau o declaratie pe proprie raspundere a solicitantului care sa ateste ca autorul sau echipa de autori a (au) renuntat la dreptul de a fi mentionat (mentionati).
(4) Cererea implica plata taxei de inregistrare si a taxei de publicare. Daca s-a depus o cerere de amanare in conformitate cu articolul 3 litera (b), taxa de publicare este inlocuita de taxa de amanare a publicarii.
(5) Cererea trebuie sa indeplineasca, de asemenea, conditiile prevazute de regulamentul de punere in aplicare.
(6) Informatiile mentionate la alineatul (2) si la alineatul (3) literele (a) si (d) nu aduc atingere sferei de protectie a desenului sau a modelului in sine.
Articolul 37
Depozitul multiplu (1) Se pot include mai multe desene industriale sau modele industriale intr-un depozit multiplu de desene sau modele industriale comunitare. Cu exceptia ornamentelor, aceasta posibilitate poate fi folosita cu conditia ca produsele care urmeaza sa incorporeze desenele sau modelele sau carora li se vor aplica aceste desene industriale sau modele sa faca parte din aceeasi clasa a Clasificarii internationale a desenelor si modelelor industriale.
(2) Pe langa plata taxelor mentionate la articolul 36 alineatul (4), depozitul multiplu implica plata unei taxe suplimentare de inregistrare si a unei taxe suplimentare de publicare. Daca depozitul multiplu contine o cerere de amanare a publicarii, taxa suplimentara de publicare este inlocuita de taxa suplimentara de amanare a publicarii. Taxele suplimentare se calculeaza pe baza de procentaje din taxele de baza aplicabile fiecarui desen sau model suplimentar.
(3) Depozitul multiplu trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de regulamentul de punere in aplicare.
(4) In sensul prezentului regulament, fiecare dintre desenele sau modelele unui depozit multiplu sau o inregistrare multipla poate fi tratat(a) independent de celelalte. Un desen sau model industrial poate, independent de celelalte, sa fie pus in aplicare, sa faca obiectul unor licente, al unor drepturi reale, al unei executari silite, sa fie inclus intr-o procedura de insolventa, sa faca obiectul unei renuntari, al unei reinnoiri, al unei cesionari, al unei amanari a publicarii sau sa fie declarat nul. Depozitul multiplu sau inregistrarea multipla pot fi divizate in depozite separate sau in inregistrari separate numai in conditiile prevazute de regulamentul de punere in aplicare.
Articolul 38
Data de depunere (1) Data de depunere a cererii de inregistrare a unui desen sau model industrial comunitar este data la care documentele cuprinzand informatiile prevazute la articolul 36 alineatul (1) sunt depuse la Oficiu sau, daca cererea este depusa la oficiul central competent in domeniul proprietatii industriale al unui stat membru sau la Oficiul desenelor sau modelelor industriale din Benelux, data la care documentele in cauza sunt depuse la oficiul in cauza.
(2) Daca cererea este depusa la oficiul central competent in domeniul proprietatii industriale al unui stat membru sau la Oficiul desenelor sau modelelor industrial din Benelux si parvine Oficiului dupa mai mult de doua luni de la depunerea documentelor cuprinzand informatiile prevazute la articolul 36 alineatul (1), prin derogare de la dispozitiile alineatului (1), data de depunere a cererii este data la care Oficiul a primit documentele in cauza.
Articolul 39
Valoarea de depozit national a depozitului comunitar
Cererea de inregistrare a unui desen sau model industrial comunitar careia i-a fost atribuita o data de depunere are, in statele membre, valoarea de depozit national reglementar luand in considerare, daca este cazul, dreptul de prioritate invocat in sprijinul cererii in cauza.
#PAGEBREAK#
Articolul 40
Clasificare In sensul prezentului regulament, se aplica anexa la Aranjamentul de la Locarno privind clasificarea internationala a desenelor si modelelor industriale, semnat la 8 octombrie 1968.
Sectiunea 2
Prioritate
Articolul 41
Dreptul de prioritate
(1) Persoana care a depus in mod corespunzator o cerere de inregistrare a unui desen sau model industrial sau a unui model de utilitate pentru sau in unul dintre statele membre care este parte la Conventia de la Paris sau la Acordul de instituire a Organizatiei Mondiale a Comertului sau succesorul acesteia in drepturi beneficiaza, la depunerea cererii de inregistrare a unui desen sau model industrial comunitar pentru acelasi desen sau model ori pentru acelasi model de utilitate, de un drept de prioritate pentru o perioada de sase luni incepand cu data de depunere a primei cereri.
(2) Se recunoaste ca da nastere dreptului de prioritate orice depozit avand valoare de depozit national reglementar in temeiul dreptului intern al statului in cauza sau orice depozit realizat in temeiul acordurilor bilaterale sau multilaterale.
(3) Prin "depozit national reglementar" se intelege orice depozit considerat suficient pentru a stabili data la care a fost depusa cererea, indiferent de solutionarea acordata ulterior cererii in cauza.
(4) Pentru a stabili prioritatea, se considera drept prima cerere o cerere ulterioara de inregistrare a unui desen sau model industrial care a facut deja obiectul unei prime cereri anterioare in sau pentru acelasi stat, cu conditia ca, la data de depunere a cererii ulterioare, cererea anterioara sa fi fost retrasa, abandonata sau refuzata fara a fi fost supusa unei inspectii publice si fara a fi lasat sa subziste drepturi si cu conditia ca cererea respectiva sa nu fi constituit deja temei de revendicare a unui drept de prioritate. Astfel, cererea anterioara nu mai poate fi folosita pentru revendicarea dreptului de prioritate.
(5) Daca prima depunere de cerere s-a realizat intr-un stat care nu este parte la Conventia de la Paris sau la Acordul de instituire a Organizatiei Mondiale a Comertului, alineatele (1)-(4) se aplica numai daca statul in cauza, conform constatarilor publicate, acorda, pe baza unei depuneri de cerere la Oficiu, un drept de prioritate supus anumitor conditii si avand efecte echivalente celor prevazute in prezentul regulament.
Articolul 42
Revendicarea prioritatii Solicitantul inregistrarii unui desen sau model industrial comunitar care doreste sa se prevaleze de prioritatea unei cereri anterioare trebuie sa prezinte o declaratie de prioritate si o copie a cererii anterioare. Daca limba cererii anterioare nu este una dintre limbile de lucru ale Oficiului, acesta poate solicita o traducere a cererii anterioare intr-una dintre limbile sale de lucru.
Articolul 43
Efect al dreptului de prioritate
Efectul dreptului de prioritate consta in aceea ca data de prioritate este considerata a fi data de depunere a cererii de inregistrare a unui desen sau model industrial comunitar in intelesul articolelor 5, 6, 7 si 22, al articolului 25 alineatul (1) litera (d) si al articolului 50 alineatul (1).
Articolul 44
Prioritate de expunere (1) Daca solicitantul unui desen sau al unui model industrial comunitar inregistrat a divulgat produsele in care a fost incorporat desenul sau modelul sau carora li s-a aplicat desenul sau modelul respectiv in cadrul expozitiilor internationale oficiale sau recunoscute in mod oficial in sensul Conventiei privind expozitiile internationale semnate la Paris la 22 noiembrie 1928, poate sa se prevaleze de dreptul de prioritate in sensul articolului 43 incepand cu data primei divulgari a produselor, cu conditia sa depuna cererea in termen de sase luni de la data primei divulgari a produselor respective.
(2) Orice solicitant care doreste sa se prevaleze de prioritate conform alineatului (1) trebuie, in conditiile stabilite de regulamentul de punere in aplicare, sa faca dovada ca a prezentat in cadrul expozitiei produsele care au incorporat desenul sau modelul ori carora li s-a aplicat desenul sau modelul respectiv.
(3) O prioritate de expunere acordata intr-un stat membru sau intr-o tara terta nu proroga termenul de valabilitate al prioritatii prevazut la articolul 41.
#PAGEBREAK#
TITLUL V
PROCEDURA DE INREGISTRARE
Articolul 45
Examinarea conformitatii cererii cu conditiile de forma privind depozitul
(1) Oficiul examineaza respectarea de catre cerere a conditiilor necesare pentru acordarea unei date depozitului, in conformitate cu articolul 36 alineatul (1).
(2) Oficiul examineaza daca:
(a) cererea indeplineste celelalte conditii prevazute la articolul 36 alineatele (2), (3), (4) si (5) si, in cazul unui depozit multiplu, conditiile prevazute la articolul 37 alineatele (1) si (2);
(b) cererea indeplineste conditiile de forma stabilite de regulamentul de punere in aplicare in vederea aplicarii dispozitiilor articolelor 36 si 37;
(c) sunt indeplinite conditiile mentionate la articolul 77 alineatul (2);
(d) sunt indeplinite cerintele referitoare la revendicarea unei prioritati, in cazul in care o prioritate este revendicata.
(3) Regulamentul de punere in aplicare stabileste normele de examinare a conformitatii cererii cu conditiile de forma privind depozitul.
Articolul 46
Nereguli care pot fi remediate
(1) Daca Oficiul constata, in cadrul examinarii prevazute la articolul 45, nereguli care pot fi remediate, acesta invita solicitantul sa le remedieze in termenul prevazut.
(2) Daca neregulile se refera la conditiile mentionate la articolul 36 alineatul (1) si daca solicitantul se conformeaza invitatiei Oficiului in termenul prevazut, acesta din urma acorda ca data a depozitului data la care neregulile constatate au fost remediate. Daca remedierea neregulilor nu se realizeaza in termenul prevazut, cererea nu este tratata drept cerere de inregistrare a unui desen sau a unui model comunitar.
(3) Daca neregulile se refera la conditiile mentionate la articolul 45 alineatul (2) literele (a), (b) si (c), inclusiv plata taxelor, si daca solicitantul se conformeaza invitatiei Oficiului in termenul prevazut, acesta din urma acorda ca data a depozitului data initiala de depunere a cererii. Daca remedierea neregulilor constatate sau a neefectuarii platii nu se realizeaza in termenul prevazut, Oficiul respinge cererea.
(4) Daca neregulile se refera la conditiile mentionate la articolul 45 alineatul (2) litera (d) si solicitantul nu le remediaza in termenul prevazut, se pierde dreptul de prioritate asupra cererii.
Articolul 47
Motive de respingere a cererilor de inregistrare
(1) Daca Oficiul constata, in cadrul examinarii prevazute la articolul 45, ca desenul sau modelul industrial care face obiectul unei cereri de protectie:
(a) nu se incadreaza in definitia mentionata la articolul 3 litera (a) sau
(b) contravine ordinii publice sau bunelor moravuri, Oficiul respinge cererea.
(2) Cererea nu poate fi respinsa inainte ca solicitantului sa i se fi acordat posibilitatea de a-si retrage sau modifica cererea sau de a-si prezenta observatiile.
Articolul 48
Inregistrare
Daca cererea indeplineste conditiile pe care trebuie sa le respecte o cerere de inregistrare a unui desen sau model industrial comunitar si in masura in care cererea in cauza nu a fost respinsa in temeiul articolului 47, Oficiul inscrie cererea in registrul desenelor sau modelelor comunitare, ca desen sau model industrial comunitar inregistrat. Inscrierea in registru poarta data de depunere a cererii mentionata la articolul 38.
Articolul 49
Publicare
In urma inregistrarii, Oficiul publica desenul sau modelul industrial comunitar in Buletinul desenelor sau modelelor comunitare, in conformitate cu articolul 73 alineatul (1). Regulamentul de punere in aplicare mentioneaza elementele care trebuie sa faca obiectul publicarii.
Articolul 50
Amanarea publicarii (1) Solicitantul unui desen sau model industrial comunitar inregistrat poate solicita, in momentul depunerii cererii, amanarea publicarii desenului sau modelului industrial comunitar inregistrat pe o perioada de treizeci de luni de la data depunerii cererii sau, daca s-a revendicat o prioritate, de la data de prioritate.
(2) In urma cererii in cauza, daca se indeplinesc conditiile mentionate la articolul 48, desenul sau modelul industrial comunitar inregistrat este inscris in registru, fara ca reprezentarea desenului sau a modelului ori dosarul referitor la cerere sa poata fi consultate de public, sub rezerva aplicarii dispozitiilor articolului 74 alineatul (2).
(3) Oficiul publica in Buletinul desenelor sau modelelor industriale comunitare o mentiune privind amanarea publicarii desenului sau a modelului industrial comunitar inregistrat. Mentiunea respectiva este insotita de informatii care permit identificarea titularului desenului sau al modelului industrial comunitar inregistrat, data de depunere a cererii si orice alte informatii prevazute de regulamentul de punere in aplicare.
(4) La expirarea perioadei de amanare sau, la cererea titularului, la orice data anterioara, Oficiul deschide spre consultare publica toate inscrierile in registru, precum si dosarul privind cererea de inregistrare, si publica desenul sau modelul comunitar inregistrat in Buletinul desenelor sau modelelor industriale comunitare, cu conditia ca, in termenul prevazut de regulamentul de punere in aplicare:
(a) sa se fi achitat taxa de publicare si, in cazul unei cereri multiple, taxa de publicare suplimentara;
(b) daca se face uz de posibilitatea oferita de articolul 36 alineatul (1) litera (c), titularul sa fi depus la Oficiu reprezentarea desenului.
Daca titularul nu se conformeaza dispozitiilor mentionate anterior, se considera ca desenul sau modelul industrial comunitar inregistrat nu a avut inca de la inceput efectele mentionate in prezentul regulament.
(5) In cazul unui depozit multiplu, este suficient ca dispozitiile alineatului (4) sa se aplice numai unora dintre desenele sau modelele care fac obiectul depozitului multiplu.
(6) Introducerea unei actiuni in justitie in temeiul desenului sau modelului industrial comunitar inregistrat pe parcursul perioadei de amanare a publicarii este conditionata de necesitatea ca informatiile cuprinse in registru si in dosarul referitor la cerere sa fie comunicate persoanei impotriva careia s-a intentat actiunea.
#PAGEBREAK#
TITLUL VI
RENUNTARE SI NULITATEA DESENULUI SAU MODELULUI INDUSTRIAL COMUNITAR
Articolul 51
Renuntare
(1) Renuntarea la desenul sau modelul comunitar industrial inregistrat se notifica in scris de catre titular Oficiului. Renuntarea produce efecte numai dupa inscrierea sa in registru.
(2) In cazul renuntarii la un desen sau model industrial comunitar a carui publicare a fost amanata, se considera ca desenul sau modelul comunitar in cauza nu a avut inca de la inceput efectele mentionate de prezentul regulament.
(3) Un desen sau model industrial comunitar inregistrat poate face obiectul unei renuntari partiale, cu conditia ca forma modificata a respectivului desen sau model sa indeplineasca criteriile de acordare a protectiei si sa se pastreze identitatea desenului sau modelului.
(4) Renuntarea poate fi inscrisa in registru numai cu consimtamantul titularului unui drept inscris in registrul desenelor sau modelelor comunitare. Daca exista o licenta inscrisa in registru, renuntarea poate fi inscrisa numai dupa ce titularul desenului sau al modelului comunitar inregistrat demonstreaza ca a informat licentiatul cu privire la intentia sa de renuntare. Inscrierea in registru se face la expirarea termenului prevazut de regulamentul de punere in aplicare.
(5) Daca s-a intentat o actiune in revendicarea dreptului asupra unui desen sau model industrial comunitar inregistrat, in conformitate cu articolul 14, in fata unei instante competente in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare, Oficiul efectueaza inscrierea in registru a renuntarii numai cu consimtamantul solicitantului.
Articolul 52
Cerere de declarare a nulitatii
(1) Sub rezerva aplicarii dispozitiilor articolului 25 alineatele (2), (3), (4) si (5), orice persoana fizica sau juridica, precum si orice autoritate publica autorizata in acest sens, poate prezenta Oficiului o cerere de declarare a nulitatii unui desen sau model industrial comunitar inregistrat.
(2) Cererea trebuie prezentata in scris si motivata. Cererea se considera ca fiind introdusa numai dupa achitarea taxei aferente cererii de declarare a nulitatii.
(3) Cererea de declarare a nulitatii este inadmisibila daca o instanta competenta in materia desenelor sau modelelor industriale comunitare a pronuntat deja o hotarare in ceea ce priveste o cerere avand acelasi obiect si aceeasi cauza si intre aceleasi parti, daca hotararea respectiva a dobandit autoritate de lucru judecat.
Articolul 53
Examinarea cererii
(1) Daca Oficiul considera ca o anumita cerere in declararea nulitatii este admisibila, acesta examineaza daca cauzele de nulitate mentionate la articolul 25 se opun mentinerii desenului sau modelului industrial comunitar inregistrat.
(2) In cursul examinarii cererii, efectuate in conformitate cu regulamentul de punere in aplicare, Oficiul invita partile, ori de cate ori este necesar, sa-si prezinte, in termenul alocat, observatiile referitoare la comunicarile prezentate de celelalte parti sau de Oficiu.
(3) Hotararea prin care se pronunta nulitatea desenului sau modelului industrial comunitar inregistrat este inscrisa in registrul desenelor sau modelelor industriale comunitare din momentul in care este definitiva.
Articolul 54
Participarea la procedura a presupusului vinovat de contrafacere
(1) Daca s-a depus o cerere de declarare a nulitatii pentru un desen sau model industrial comunitar inregistrat si Oficiul nu a luat inca o hotarare definitiva, orice tert care face dovada ca a fost declansata impotriva sa o procedura in contrafacere fondata pe acelasi desen sau model industrial comunitar poate participa la procedura in nulitate, cu conditia sa prezinte cererea de declarare a nulitatii in termen de trei luni de la data la care a fost introdusa actiunea in contrafacere.
Prezenta dispozitie se aplica oricarui tert care face dovada ca, dupa ce titularul desenului sau modelului comunitar i-a cerut sa inceteze presupusa contrafacere a desenului sau modelului in cauza, a introdus impotriva titularului o actiune vizand constatarea judiciara a faptului ca acesta nu este autor al contrafacerii.
(2) Cererea de interventie in justitie trebuie prezentata in scris si motivata. Aceasta produce efecte numai dupa achitarea taxei prevazute la articolul 52 alineatul (2). In continuare, sub rezerva exceptiilor prevazute de regulamentul de punere in aplicare, cererea este tratata drept cerere de declarare a nulitatii.
TITLUL VII
ACTIUNI
Articolul 55
Hotarari care pot fi supuse unei cai de atac
(1) Deciziile examinatorilor, cele ale diviziei administrative a marcilor, desenelor si modelelor industriale si a aspectelor juridice, precum si cele ale diviziilor de anulare pot fi supuse unei cai de atac. Calea de atac are efect suspensiv.
(2) O hotarare care nu pune capat unei proceduri in privinta uneia dintre parti nu poate fi supusa unei cai de atac decat dupa hotararea finala, cu exceptia cazului in care hotararea respectiva prevede posibilitatea unei cai de atac independente.
Articolul 56
Persoane indreptatite sa introduca o cale de atac si sa se constituie parti in instanta
Orice parte la procedura care a avut drept rezultat o hotarare poate introduce o cale de atac impotriva respectivei hotarari, atat timp cat aceasta din urma nu a fost pronuntata in favoarea sa. Celelalte parti la procedura respectiva sunt, de drept, parti la procedura caii de atac.
Articolul 57
Termen si forma Calea de atac trebuie formulata in scris la Oficiu in termen de doua luni de la data notificarii hotararii. Calea de atac se considera ca fiind inaintata numai dupa achitarea taxei pentru calea de atac. In termen de patru luni de la data notificarii hotararii, trebuie depus un memoriu in care sa se expuna motivele de atac.
Articolul 58
Reexaminare preliminara
(1) Daca organul a carui hotarare este atacata considera calea de atac admisibila si intemeiata, trebuie sa revina asupra hotararii. Prezenta dispozitie nu se aplica daca procedura opune persoana care a introdus calea de atac unei alte parti.
(2) Daca nu se revine asupra hotararii in termen de o luna de la data primirii memoriului in care sunt expuse motivele de atac, aceasta trebuie deferita imediat camerei de recurs, fara aviz asupra fondului.
Articolul 59
Examinarea caii de atac
(1) Daca calea de atac este admisibila, camera de recurs cerceteaza daca se poate pronunta asupra acesteia.
(2) In cursul examinarii caii de atac, camera de recurs invita partile, ori de cate ori este necesar, sa-si prezinte, in termenul alocat, observatiile referitoare la comunicarile prezentate de celelalte parti sau de instanta.
Articolul 60
Hotarare privind calea de atac
(1) In urma examenului de fond asupra caii de atac, camera de recurs se pronunta asupra acesteia. Aceasta poate fie sa exercite competentele organului care a pronuntat hotararea atacata, fie sa retrimita cauza spre solutionare organului in cauza.
(2) In cazul in care camera de recurs retrimite cauza spre solutionare organului care a pronuntat hotararea atacata, acest organ este obligat sa tina seama de considerentele si de dispozitivul hotararii pronuntate de camera de recurs, cu conditia ca imprejurarile cauzei sa fi ramas aceleasi.
(3) Hotararile camerelor de recurs produc efecte numai de la data expirarii termenului mentionat la articolul 61 alineatul (5) sau, daca in acest termen a fost inaintata o actiune in fata Curtii de Justitie, de la data respingerii caii de atac in cauza.
#PAGEBREAK#
Articolul 61
Actiune in fata Curtii de Justitie (1) Hotararile camerelor de recurs prin care se pronunta asupra unei cai de atac pot face obiectul unei actiuni in fata Curtii de Justitie.
(2) Actiunea se inainteaza pe motive de necompetenta, incalcarea unor norme fundamentale de procedura, nerespectarea tratatului, nerespectarea dispozitiilor prezentului regulament sau a oricarei norme de drept privind aplicarea acestuia sau abuzul de putere.
(3) Curtea de Justitie are competenta atat de a anula, cat si de a modifica hotararea atacata.
(4) Calea de atac este deschisa oricarei parti la procedura inaintea camerei de recurs, in masura in care hotararea nu a fost pronuntata in favoarea sa.
(5) Actiunea se introduce in fata Curtii de Justitie in termen de doua luni de la data notificarii hotararii camerei de recurs.
(6) Oficiul are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru executarea hotararii Curtii de Justitie.
TITLUL VIII
PROCEDURA IN FATA OFICIULUI
Sectiunea 1
Dispozitii generale
Articolul 62
Motivarea hotararilor Hotararile Oficiului sunt motivate. Ele nu se pot intemeia decat pe motive sau pe dovezi fata de care partile au avut posibilitatea de a formula observatii.
Articolul 63
Examinarea din oficiu a faptelor (1) In cursul procedurii, Oficiul procedeaza la examinarea din oficiu a faptelor. Cu toate acestea, in cazul unei actiuni in nulitate, examinarea este limitata la motivele invocate si la cererile introduse de parti.
(2) Oficiul poate sa nu ia in considerare faptele pe care partile nu le-au invocat sau dovezile pe care nu le-au furnizat la timp.
Articolul 64
Procedura orala (1) Oficiul recurge la procedura orala fie din oficiu, fie la cererea uneia dintre partile la procedura, daca considera ca acest lucru este util.
(2) Procedura orala, inclusiv pronuntarea hotararii, sunt publice, cu exceptia cazului in care exista o hotarare contrara a instantei sesizate, caz in care publicitatea ar putea prezenta, in special pentru o parte la procedura, inconveniente grave si nejustificate.
Articolul 65
Probatiune (1) In cadrul oricarei proceduri in fata Oficiului, se pot administra, in special, urmatoarele mijloace de proba:
(a) ascultarea partilor;
(b) solicitarea de informatii;
(c) prezentarea de documente si de mijloace de proba;
(d) ascultarea martorilor;
(e) expertiza;
(f) declaratii scrise date sub juramant sau in mod solemn sau cu efect echivalent conform legislatiei statului in care sunt facute.
(2) Departamentul competent al Oficiului poate desemna un membru al acestuia in vederea administrarii mijloacelor de proba.
(3) Daca Oficiul considera necesar ca o parte, un martor sau un expert sa depuna marturie orala, acesta citeaza persoana in cauza sa se infatiseze inaintea sa.
(4) Partile sunt informate in legatura cu ascultarea unui martor sau a unui expert in fata Oficiului. Acestea au dreptul de a fi prezente si de a pune intrebari martorului sau expertului.
Articolul 66
Notificare
Oficiul notifica din oficiu persoanelor interesate toate hotararile si invitatiile de a se infatisa inaintea sa, precum si comunicarile care determina curgerea unui termen sau a caror notificare este prevazuta de alte dispozitii ale prezentului regulament sau ale regulamentului de punere in aplicare sau este dispusa de presedintele Oficiului.
Articolul 67
Restitutio in integrum (1) Solicitantul sau titularul unui desen sau model industrial comunitar inregistrat sau orice alta parte la o procedura in fata Oficiului care, desi a dat dovada de intreaga prudenta impusa de circumstante, nu a fost in masura sa respecte un termen prevazut de Oficiu, este repus in drepturi, la cerere, daca obstructionarea mentionata a avut drept consecinta directa, in temeiul prezentului regulament, pierderea unui drept sau pierderea unei cai de atac.
(2) Cererea mentionata trebuie prezentata in scris in termen de doua luni de la incetarea obstructionarii. In acelasi termen trebuie indeplinit actul nerealizat. Cererea nu este admisibila decat pe parcursul unui termen de un an de la data expirarii termenului nerespectat. In caz de neprezentare a cererii de reinnoire a inregistrarii sau de neplata a taxei de reinnoire, termenul suplimentar de sase luni prevazut la articolul 13 alineatul (3) teza a doua se deduce din perioada de un an.
(3) Cererea trebuie motivata si sa indice toate faptele si motivele de fapt invocate in sprijinul sau. Se considera ca cererea a fost receptionata numai dupa achitarea taxei de restitutio in integrum.
(4) Departamentul care are competenta de a statua in ceea ce priveste actul neindeplinit se pronunta asupra cererii.
(5) Dispozitiile prezentului articol nu se aplica termenelor prevazute la alineatul (2) si la articolul 41 alineatul (1).
(6) In cazul in care solicitantul sau titularul unui desen sau model industrial comunitar inregistrat este repus in drepturi, acesta nu-si poate invoca drepturile impotriva unui tert care, de buna credinta, pe parcursul perioadei cuprinse intre pierderea drepturilor asupra cererii sau asupra inregistrarii desenului sau a modelului comunitar si publicarea mentiunii privind repunerea in drepturi, a comercializat produse care incorporeaza sau carora li s-a aplicat un desen sau model industrial care intra in sfera de protectie a unui desen sau model industrial comunitar inregistrat.
(7) Tertul care poate sa se prevaleze de dispozitiile alineatului (6) poate formula terta opozitie impotriva hotararii de repunere in drepturi a solicitantului sau a titularului unui desen sau model industrial comunitar inregistrat, in termen de doua luni de la data publicarii mentiunii de repunere in drepturi.
(8) Nici o dispozitie din prezentul articol nu aduce atingere dreptului unui stat membru de a acorda restitutio in integrum in ceea ce priveste termenele prevazute de prezentul regulament si care trebuie sa fie respectate in fata autoritatilor statului in cauza.
Articolul 68
Trimitere la principiile generale
In absenta unor dispozitii de procedura in prezentul regulament, in regulamentul de punere in aplicare, in regulamentul privind taxele sau in regulamentul de procedura al camerelor de recurs, Oficiul ia in considerare principiile admise in general in domeniu in statele membre.
Articolul 69
Incetarea obligatiilor financiare
(1) Dreptul Oficiului de a solicita achitarea taxelor se prescrie in patru ani incepand cu ultima zi a anului calendaristic in cursul caruia taxa a devenit exigibila.
(2) Drepturile impotriva Oficiului in ceea ce priveste restituirea taxelor sau sumele percepute excedentar de catre acesta cu ocazia achitarii taxelor se prescriu in patru ani incepand cu ultima zi a anului calendaristic in cursul caruia au luat nastere drepturile.
(3) Termenul prevazut la alineatele (1) si (2) este intrerupt, in cazul mentionat la alineatul (1), de o invitatie de a achita taxa si, in cazul mentionat la alineatul (2), de o solicitare scrisa de a invoca dreptul in cauza. Termenul mentionat reincepe sa curga de la data intreruperii. Expira la sfarsitul unei perioade de sase ani calculata incepand cu sfarsitul anului calendaristic in cursul caruia a inceput sa fie calculat initial, cu exceptia cazului in care intre timp a fost initiata o actiune in justitie in vederea valorificarii dreptului in cauza. In acest caz, termenul expira cel mai devreme la incheierea unei perioade de un an incepand cu data la care hotararea a dobandit autoritate de lucru judecat.
#PAGEBREAK#
Sectiunea 2
Cheltuieli
Articolul 70
Repartizarea cheltuielilor
(1) Partea care pierde intr-o actiune in nulitate pentru un desen sau model industrial comunitar inregistrat sau intr-o cale de atac suporta taxele pretinse de cealalta parte, precum si propriile sale cheltuieli, indispensabile pentru desfasurarea procedurilor, inclusiv cheltuielile de deplasare, de sedere si remuneratia unui agent, consilier sau avocat, in limita tarifelor stabilite pentru fiecare categorie de cheltuieli, in conditiile prevazute de regulamentul de punere in aplicare.
(2) Cu toate acestea, in masura in care partile cad in pretentii in privinta unuia sau mai multor capete de cerere sau in masura in care echitatea impune acest lucru, divizia de anulare sau camera de recurs decide o repartizare diferita a cheltuielilor.
(3) Partea care pune capat unei proceduri prin renuntarea la un desen sau model industrial comunitar inregistrat, fie pentru ca nu-si reinnoieste inregistrarea, fie pentru ca isi retrage cererea in nulitate sau calea de atac, suporta taxele si cheltuielile care revin celeilalte parti, in conditiile prevazute la alineatele (1) si (2).
(4) Daca nu se pronunta o hotarare intr-o anumita cauza, divizia de anulare sau camera de recurs au competenta de a decide modul de repartizare a cheltuielilor.
(5) Daca partile stabilesc, in fata diviziei de anulare sau a camerei de recurs, o repartizare a cheltuielilor diferita de cea care ar rezulta din aplicarea alineatelor (1), (2), (3) si (4), instanta in cauza ia act de acest acord.
(6) La cerere, grefa diviziei de anulare sau a camerei de recurs stabileste valoarea cheltuielilor care trebuie rambursate in temeiul alineatelor (1), (2), (3), (4) si (5). In urma unei cereri prezentate in termenul prevazut de regulamentul de punere in aplicare, aceasta valoare poate fi revizuita printr-o hotarare a diviziei de anulare sau a camerei de recurs.
Articolul 71
Executarea hotararilor de stabilire a valorii cheltuielilor (1) Orice hotarare definitiva a Oficiului care stabileste valoarea cheltuielilor constituie titlu executoriu.
(2) Executarea silita este reglementata de normele de procedura civila aflate in vigoare in statul membru pe teritoriul caruia s-a desfasurat. Hotararea este investita cu formula executorie de catre autoritatea nationala desemnata in acest sens de guvernul fiecarui stat membru, lucru care trebuie adus la cunostinta Oficiului si a Curtii de Justitie, fara sa fie necesar alt control in afara celui de verificare a autenticitatii titlului.
(3) Dupa indeplinirea acestor formalitati la cererea partii interesate, aceasta poate continua executarea silita prin sesizarea directa a organismului competent, in conformitate cu legislatia interna.
(4) Executarea silita nu poate fi suspendata decat in temeiul unei decizii a Curtii de Justitie. Cu toate acestea, controlul regularitatii masurilor de executare este de competenta instantelor statului membru in cauza.
Sectiunea 3
Informarea publicului si a autoritatilor statelor membre
Articolul 72
Registrul desenelor sau modelelor industriale comunitare
Oficiul tine un registru, denumit Registrul desenelor sau modelelor industriale comunitare, in care apar mentiunile a caror inscriere este prevazuta de prezentul regulament sau de regulamentul de punere in aplicare. Registrul este deschis consultarii publice, sub rezerva aplicarii dispozitiilor articolului 50 alineatul (2).
Articolul 73
Publicatii periodice (1) Oficiul publica periodic un Buletin al desenelor sau modelelor industriale comunitare, care contine articolele deschise consultarii publice din registrul desenelor sau modelelor industriale comunitare, precum si toate celelalte mentiuni a caror publicare este prevazuta de prezentul regulament sau de regulamentul de punere in aplicare.
(2) Comunicarile si informatiile de ordin general emise de presedintele Oficiului, precum si orice alte informatii referitoare la prezentul regulament si la aplicarea sa, se publica in Jurnalul Oficial al Oficiului.
Articolul 74
Consultarea publica (1) Dosarele referitoare la cereri de inregistrare a unor desene sau modele industriale comunitare care nu au fost inca publicate, precum si dosarele referitoare la desene sau la modele comunitare inregistrate care au facut obiectul unei masuri de amanare a publicarii in conformitate cu articolul 50 sau care, in timpul aplicarii respectivei decizii, au facut obiectul unei renuntari inainte sau la expirarea termenului de amanare, pot fi deschise spre consultare publica numai cu acordul solicitantului sau titularului desenului sau al modelului comunitar inregistrat.
(2) Orice persoana care justifica un interes legitim poate consulta un dosar fara consimtamantul solicitantului sau al titularului desenului sau modelului comunitar inregistrat, inainte de publicarea acestuia sau dupa renuntarea la acesta in cazul prevazut la alineatul (1).
Prezenta dispozitie se aplica in special in cazul in care persoana interesata dovedeste ca solicitantul sau titularul desenului sau al modelului comunitar inregistrat a intreprins demersurile necesare pentru a se prevala, impotriva sa, de drepturile conferite de desenul sau de modelul comunitar inregistrat.
(3) Dupa publicarea desenului sau a modelului comunitar inregistrat, dosarul este deschis consultarii publice, la cerere.
(4) Cu toate acestea, daca dosarul este deschis consultarii publice in conformitate cu alineatul (2) sau (3), anumite elemente din dosar pot fi excluse de la consultare, in conformitate cu regulamentul de punere in aplicare.
Articolul 75
Cooperare administrativa
Cu exceptia unor dispozitii contrare din prezentul regulament sau prevazute prin legislatiile interne, Oficiul si instantele sau alte autoritati competente ale statelor membre isi ofera asistenta reciproca, la cerere, facand schimb de informatii sau permitand celeilalte parti accesul la dosarele proprii.
Daca Oficiul permite accesul la dosarele sale instantelor, ministerelor publice sau altor servicii centrale din domeniul proprietatii industriale, accesul in cauza nu este supus restrictiilor prevazute la articolul 74.
Articolul 76
Schimb de publicatii
(1) Oficiul si serviciile centrale din domeniul proprietatii industriale ale statelor membre isi expediaza reciproc, la cerere si gratuit, pentru propriul uz, unul sau mai multe exemplare din publicatiile proprii respective.
(2) Oficiul poate incheia acorduri privind schimbul sau expedierea publicatiilor.
#PAGEBREAK#
Sectiunea 4
Reprezentare
Articolul 77
Principii generale referitoare la reprezentare
(1) Sub rezerva aplicarii dispozitiilor alineatului (2), nimeni nu este obligat sa fie reprezentat in fata Oficiului.
(2) Fara a aduce atingere alineatului (3) al doilea paragraf, persoanele fizice sau juridice care nu au nici domiciliul, nici sediul si nici unitatea industriala sau comerciala efectiva si functionala in Comunitate trebuie sa fie reprezentate in fata Oficiului, in conformitate cu articolul 78 alineatul (1), in orice procedura desfasurata inaintea Oficiului si instituita de prezentul regulament, cu exceptia procedurii de depunere a unei cereri de inregistrare a unui desen sau model industrial comunitar. Regulamentul de punere in aplicare poate prevedea si alte exceptii in acest sens.
(3) Persoanele fizice sau juridice care au domiciliul, sediul sau o unitate industriala sau comerciala efectiva si functionala in Comunitate pot fi reprezentate in fata Oficiului de un angajat al lor, care trebuie sa depuna la Oficiu o procura semnata ce urmeaza sa fie inclusa in dosar si pentru care regulamentul de punere in aplicare stabileste modalitatile.
Angajatul unei persoane juridice prevazute de prezentul alineat poate actiona si in numele altor persoane juridice legate din punct de vedere economic de respectiva persoana, chiar daca aceste alte persoane juridice nu au nici domiciliul, nici sediul principal, nici vreo unitate industriala sau comerciala efectiva si functionala in Comunitate.
Articolul 78
Reprezentare profesionala
(1) Reprezentarea persoanelor fizice sau juridice in cadrul procedurilor introduse in fata Oficiului in conformitate cu prezentul regulament poate fi realizata numai:
(a) de un avocat care are dreptul sa profeseze pe teritoriul unuia dintre statele membre si care are domiciliul profesional in Comunitate, daca poate actiona in statul membru in cauza in calitate de mandatar in domeniul proprietatii industriale;
(b) de orice mandatar autorizat inscris pe lista prevazuta la articolul 89 alineatul (1) litera (b) din regulamentul privind marca comunitara;
(c) de orice persoana inscrisa pe lista specifica a mandatarilor autorizati in domeniul desenelor sau modelelor prevazuta la alineatul (4).
(2) Persoanele prevazute la alineatul (1) litera (c) sunt imputernicite sa reprezinte tertii exclusiv in cadrul procedurilor in materia desenelor sau modelelor industriale cu privire la care este sesizat Oficiul.
(3) Regulamentul de punere in aplicare prevede daca si in ce conditii reprezentantii sunt obligati sa depuna la Oficiu o procura semnata care sa fie inclusa in dosar.
(4) Poate sa fie inscrisa pe lista specifica a mandatarilor autorizati in domeniul desenelor sau modelelor industriale orice persoana fizica:
(a) avand cetatenia unuia dintre statele membre;
(b) avand domiciliul profesional sau locul de munca in Comunitate;
(c) imputernicita sa reprezinte persoane fizice sau juridice in domeniul desenelor sau modelelor industriale, in fata serviciului central al proprietatii industriale al unui stat membru sau in fata Oficiului desenelor si modelelor industriale din Benelux. In cazul in care, in statul in cauza, imputernicirea de a reprezenta persoane fizice sau juridice in domeniul desenelor sau al modelelor industriale nu este conditionata de detinerea unei calificari profesionale speciale, persoanele care solicita sa fie inscrise pe lista trebuie sa aiba o experienta de cel putin cinci ani in materie de desene sau modele cu serviciul central al proprietatii industriale al statului in cauza. Cu toate acestea, sunt exceptate de la prezenta conditie de exercitare a profesiei persoanele a caror calificare profesionala, pentru a asigura, in materia desenelor si modelelor industriale, reprezentarea persoanelor fizice sau juridice in fata serviciului central al proprietatii industriale dintr-unul dintre statele membre, este recunoscuta oficial in conformitate cu reglementarile statului in cauza.
(5) Inscrierea pe lista prevazuta la alineatul (4) se efectueaza la cerere, insotita de o atestare si furnizata de oficiul central al proprietatii industriale al statului membru in cauza, in care se precizeaza, de asemenea, indeplinirea conditiilor mentionate de alineatul in cauza.
(6) Presedintele Oficiului poate acorda o derogare:
(a) de la cerinta prevazuta la alineatul (4) litera (a), in anumite circumstante speciale;
(b) de la cerinta prevazuta la alineatul (4) litera (c) teza a doua, daca solicitantul face dovada ca a dobandit calificarea necesara intr-un alt mod.
(7) Regulamentul de punere in aplicare defineste conditiile in care o persoana poate fi radiata de pe lista.
#PAGEBREAK#
TITLUL IX
COMPETENTA SI PROCEDURA IN CEEA CE PRIVESTE ACTIUNILE IN JUSTITIE IN DOMENIUL DESENELOR SI MODELELOR INDUSTRIALE COMUNITARE
Sectiunea 1
Competenta judiciara si executarea hotararilor
Articolul 79
Aplicarea conventiei de executare (1) Daca prezentul regulament nu prevede altfel, dispozitiile Conventiei privind competenta judiciara si executarea hotararilor in materie civila si comerciala, semnata la Bruxelles la 27 septembrie 1968 [7], denumita in continuare "conventia de executare", se aplica procedurilor privind desene sau modele industriale comunitare si cereri de inregistrare a unor desene sau modele comunitare, precum si procedurilor referitoare la actiuni intentate pe baza unor desene sau modele industriale comunitare si pe baza unor desene sau modele industriale nationale care beneficiaza de un cumul de protectie.
(2) Dispozitiile conventiei de executare, aplicabile in temeiul alineatului (1), isi produc efectele in privinta unui stat membru numai in textul conventiei aflate in vigoare pentru respectivul stat membru la un moment dat.
(3) In ceea ce priveste procedurile ce rezulta din actiunile si cererile prevazute la articolul 81:
(a) nu se aplica articolele 2 si 4, articolul 5 punctele (1), (3), (4) si (5), articolul 16 punctul (4), precum si articolul 24 din conventia de executare;
(b) articolele 17 si 18 din conventia de executare se aplica in limitele prevazute la articolul 82 alineatul (4) din prezentul regulament;
(c) dispozitiile titlului II din conventia de executare aplicabile persoanelor cu domiciliul intr-un stat membru se aplica si persoanelor care nu au domiciliul intr-un stat membru, dar care au o unitate in acel stat.
(4) Dispozitiile conventiei de executare nu produc efecte fata de un stat membru in care conventia respectiva nu se aplica inca. Pana la intrarea in vigoare a conventiei in cauza, procedurile mentionate la alineatul (1) din prezentul articol sunt reglementate in statul membru respectiv prin orice conventie bilaterala sau multilaterala care ii reglementeaza relatiile cu un alt stat membru interesat sau, in lipsa unei asemenea conventii, de legislatia sa interna in materie de competenta judiciara, recunoastere si executare a hotararilor.
Sectiunea 2
Litigii privind contrafacerea si nulitatea desenelor sau modelelor industriale comunitare
Articolul 80
Instante competente in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare (1) Statele membre desemneaza, pe teritoriul lor, un numar pe cat de limitat posibil de instante nationale de primul si al doilea grad de jurisdictie (instante competente in domeniul desenelor si modelelor comunitare) care au sarcina de a indeplini functiile atribuite prin prezentul regulament.
(2) Fiecare stat membru comunica Comisiei, pana la 6 martie 2005, o lista a instantelor competente in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare, continand o mentiune privind denumirea si competenta teritoriala a acestora.
(3) Statul membru in cauza comunica imediat Comisiei orice schimbare survenita dupa comunicarea mentionata la alineatul (2) si referitoare la numarul, denumirea sau competenta teritoriala a instantelor in cauza.
(4) Comisia notifica statelor membre informatiile mentionate la alineatele (2) si (3) si le publica in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene.
(5) Atat timp cat un stat membru nu a procedat la comunicarea prevazuta la alineatul (2), orice procedura care rezulta dintr-o actiune mentionata la articolul 81 si in privinta careia instantele statului respectiv au competenta de a aplica dispozitiile articolului 82 este adusa in fata acelei instante a statului respectiv care ar avea competenta teritoriala si de atribuire daca ar fi vorba de o procedura referitoare la inregistrarea unui desen sau model industrial al statului in cauza.
Articolul 81
Competenta in domeniul contrafacerii si nulitatii Instantele competente in domeniul desenelor si modelelor industriale comunitare au competenta exclusiva:
(a) in materia actiunilor in contrafacere si – in cazul in care este prevazuta in dreptul intern – in materia actiunilor privind posibila contrafacere a unui desen sau model industrial comunitar;
(b) in domeniul actiunilor in constatarea inexistentei unei contrafaceri, daca sunt prevazute in dreptul intern;
(c) in domeniul actiunilor in nulitatea unui desen sau model industrial comunitar neinregistrat;
(d) in domeniul cererilor reconventionale in nulitatea unui desen sau model industrial comunitar prezentate in cadrul actiunilor mentionate la litera (a).
Articolul 82
Competenta internationala (1) Sub rezerva dispozitiilor prezentului regulament, precum si a dispozitiilor conventiei de executare aplicabile in temeiul articolului 79, procedurile care rezulta din actiunile si cererile prevazute la articolul 81 sunt aduse in fata instantelor statului membru pe teritoriul caruia are domiciliul paratul sau, in cazul in care acesta nu are domiciliul intr-unul dintre statele membre, in fata instantelor oricarui stat membru in care are o unitate.
(2) In cazul in care paratul nu are nici domiciliul, nici unitate pe teritoriul unui stat membru, procedurile in cauza sunt aduse in fata instantelor statului membru pe teritoriul caruia este domiciliat reclamantul sau, in cazul in care acesta nu are domiciliul intr-unul dintre statele membre, in fata instantelor oricarui stat membru in care are o unitate.
(3) Daca nici paratul, nici reclamantul nu au astfel domiciliul sau o astfel de unitate, procedurile in cauza sunt aduse in fata instantelor statului membru pe teritoriul caruia se afla sediul Oficiului.
(4) Fara a aduce atingere dispozitiilor alineatelor (1), (2) si (3):
(a) in cazul in care partile convin ca este de competenta unei alte instante competente in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare, se aplica dispozitiile articolului 17 din conventia de executare;
(b) in cazul in care paratul compare in fata unei alte instante competente in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare, se aplica dispozitiile articolului 18 din conventia de executare.
(5) Procedurile ce rezulta din actiunile si cererile prevazute la articolul 81 literele (a) si (d) pot fi aduse, de asemenea, in fata instantelor statului membru pe teritoriul caruia a fost savarsita fapta de contrafacere sau a fost semnalat pericolul de contrafacere.
Articolul 83
Intinderea competentei in materie de contrafacere
(1) O instanta competenta in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare a carei competenta se intemeiaza pe articolul 82 alineatul (1), (2), (3) sau (4) are competenta de a hotari in privinta faptelor de contrafacere comise sau asupra pericolelor de contrafacere existente pe teritoriul oricarui stat membru.
(2) O instanta competenta in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare si a carei competenta se intemeiaza pe articolul 82 alineatul (5) are competenta de a hotari numai in privinta faptelor de contrafacere comise sau asupra pericolelor de contrafacere existente pe teritoriul statului membru in care este situata instanta respectiva.
Articolul 84
Actiunea sau cererea reconventionala in nulitate privind un desen sau model industrial comunitar
(1) Actiunea sau cererea reconventionala in nulitate privind un desen sau model industrial comunitar nu poate fi intemeiata decat pe cauzele de nulitate enumerate la articolul 25.
(2) In cazurile mentionate la articolul 25 alineatele (2), (3), (4) si (5), actiunea sau cererea reconventionala poate fi introdusa numai de catre persoana imputernicita in temeiul respectivelor dispozitii.
(3) In cazul in care cererea reconventionala se introduce intr-un litigiu in care titularul desenului sau al modelului comunitar nu este inca parte, acesta este informat cu privire la situatia respectiva si poate interveni in litigiu in conformitate cu conditiile prevazute de legislatia statului membru in care are sediul instanta in cauza.
(4) Nu se poate contesta valabilitatea unui desen sau model industrial comunitar printr-o actiune in constatarea inexistentei contrafacerii.
Articolul 85
Prezumtia de valabilitate – apararea pe fond
(1) In procedurile rezultate din actiuni in contrafacere sau din actiuni privind posibila contrafacere a unui desen sau model industrial comunitar inregistrat, instantele competente in domeniul desenelor sau modelelor comunitare considera desenul sau modelul comunitar in cauza valabil. Valabilitatea nu poate fi contestata decat printr-o cerere reconventionala in nulitate. Cu toate acestea, este admisibila exceptia de nulitate privind desenul sau modelul comunitar ridicata pe o alta cale decat prin cerere reconventionala daca paratul sustine ca desenul sau modelul comunitar ar putea fi declarat nul in temeiul unui drept national anterior al paratului in sensul articolului 25 alineatul (1) litera (d).
(2) In procedurile rezultate din actiuni in contrafacere sau din actiuni privind posibila contrafacere a unui desen sau model industrial comunitar neinregistrat, instantele competente in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare considera desenul sau modelul comunitar in cauza valabil daca titularul desenului sau al modelului face dovada indeplinirii conditiilor prevazute la articolul 11 si daca indica prin ce anume desenul sau modelul sau prezinta un caracter individual. Cu toate acestea, paratul poate sa conteste valabilitatea pe cale de exceptie sau printr-o cerere reconventionala in nulitate.
#PAGEBREAK#
Articolul 86
Hotarari in materie de nulitate
(1) In cazul in care valabilitatea unui desen sau model industrial comunitar a fost contestata printr-o cerere reconventionala intr-o procedura in fata unei instante competente in domeniul desenelor sau modelelor comunitare:
(a) daca instanta considera ca una dintre cauzele de nulitate mentionate la articolul 25 se opune mentinerii desenului sau a modelului comunitar, aceasta declara nulitatea desenului sau a modelului comunitar;
(b) daca instanta considera ca nici una dintre cauzele de nulitate mentionate la articolul 25 nu se opune mentinerii desenului sau a modelului comunitar, aceasta respinge cererea reconventionala.
(2) Instanta competenta in domeniul desenelor sau modelelor comunitare sesizata prin cerere reconventionala in nulitatea unui desen sau model industrial comunitar inregistrat comunica Oficiului data la care a fost introdusa cererea. Oficiul inscrie acest fapt in registrul desenelor sau modelelor comunitare.
(3) Instanta competenta in domeniul desenelor sau modelelor comunitare sesizata prin cerere reconventionala in nulitatea unui desen sau model industrial comunitar inregistrat poate, la cererea titularului desenului sau modelului comunitar inregistrat si dupa audierea celorlalte parti, sa suspende procedura si sa ceara paratului sa prezinte Oficiului o cerere in nulitate intr-un termen stabilit de instanta. Daca nu se prezinta cererea respectiva in termenul stabilit, procedura se continua, iar cererea reconventionala este considerata retrasa. Se aplica dispozitiile articolului 91 alineatul (3).
(4) In cazul in care o instanta competenta in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare a pronuntat o hotarare care a dobandit autoritate de lucru judecat asupra unei cereri reconventionale in nulitatea unui desen sau model industrial comunitar inregistrat, Oficiul trebuie sa primeasca o copie a hotararii in cauza. Oricare parte poate solicita informatii in privinta acestei comunicari. Oficiul inscrie in registrul desenelor sau modelelor comunitare o mentiune privind hotararea, in conditiile prevazute de regulamentul de punere in aplicare.
(5) Nu se poate introduce nici o cerere reconventionala in nulitatea unui desen sau model industrial comunitar inregistrat daca Oficiul a pronuntat deja o hotarare care a dobandit autoritate de lucru judecat intr-un litigiu intre aceleasi parti, avand acelasi obiect si aceeasi cauza.
Articolul 87
Efecte ale hotararii in privinta nulitatii In cazul in care hotararea unei instante competente in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare prin care se pronunta nulitatea unui desen sau model industrial comunitar dobandeste autoritate de lucru judecat, aceasta produce in continuare, in toate statele membre, efectele enumerate la articolul 26.
Articolul 88
Legislatie aplicabila (1) Instantele competente in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare aplica dispozitiile prezentului regulament.
(2) Pentru toate aspectele care nu intra in domeniul de aplicare al prezentului regulament, instanta competenta in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare aplica dreptul sau intern, inclusiv dreptul international privat.
(3) Cu exceptia cazurilor in care prezentul regulament prevede altfel, instanta competenta in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare aplica normele de procedura aplicabile aceluiasi tip de proceduri referitoare la o inregistrare a unui desen sau model in statul membru pe teritoriul caruia este situata instanta respectiva.
Articolul 89
Sanctiuni in cadrul actiunii in contrafacere
(1) In cazul in care, intr-o actiune in contrafacere sau actiune privind riscul de contrafacere, o instanta competenta in domeniul desenelor sau modelelor comunitare constata ca paratul a contrafacut sau exista riscul sa contrafaca un desen sau un model comunitar, aceasta dispune, cu exceptia cazului in care exista anumite motive speciale care o determina sa nu actioneze astfel:
(a) printr-o ordonanta prin care i se interzice paratului sa-si continue actele de contrafacere sau actele care prezinta riscul de contrafacere;
(b) printr-o ordonanta de sechestrare a produselor contrafacerii;
(c) printr-o ordonanta de sechestrare a materialelor si instrumentelor care au servit, in special, la crearea sau la producerea marfurilor contrafacute, daca proprietarul acestora cunostea scopul in care erau utilizate materialele sau instrumentele in cauza sau daca scopul respectiv era flagrant in circumstantele respective;
(d) prin orice ordonanta care impune alte sanctiuni recomandate in cazul in speta si prevazute de legea – inclusiv de dreptul international privat – statului membru in care au fost savarsite actele de contrafacere sau care prezinta riscul de contrafacere.
(2) Instanta competenta in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare ia masurile adecvate pentru garantarea respectarii ordonantelor mentionate la alineatul (1), in conformitate cu dreptul intern.
Articolul 90
Masuri provizorii si conservatorii
(1) Pot fi solicitate autoritatilor judiciare, in ceea ce priveste un anumit desen sau model industrial comunitar, masurile provizorii si conservatorii prevazute de legea unui stat membru in ceea ce priveste desenele sau modelele industriale nationale, si chiar si instantelor competente in domeniul desenelor sau modelelor comunitare din statul respectiv, chiar daca, in temeiul prezentului regulament, o instanta din domeniul desenelor sau modelelor comunitare din alt stat membru este competenta pentru a cunoaste fondul.
(2) In procedurile privind masuri provizorii si conservatorii este admisibila exceptia de nulitate a unui desen sau model industrial comunitar ridicata de parat pe alta cale decat pe cale de cerere reconventionala. Articolul 85 alineatul (2) se aplica mutatis mutandis.
(3) O instanta competenta in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare a carei competenta se intemeiaza pe articolul 82 alineatul (1), (2), (3) sau (4) poate dispune masuri provizorii sau conservatorii care, sub rezerva oricarei proceduri impuse in scopul recunoasterii si executarii conform titlului III din conventia de executare, sunt aplicabile pe teritoriul oricarui stat membru. Aceasta competenta este exclusiva.
Articolul 91
Norme speciale in materie de conexitate
(1) Cu exceptia cazului in care nu exista motive speciale pentru a continua o anumita procedura, o instanta competenta in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare sesizata printr-o actiune mentionata la articolul 81, cu exceptia unei actiuni in constatarea inexistentei contrafacerii, suspenda pronuntarea din proprie initiativa, dupa audierea partilor sau la cererea uneia dintre parti si dupa audierea celorlalte parti, in cazul in care valabilitatea desenului sau a modelului comunitar este deja contestata printr-o cerere reconventionala in fata unei alte instante competente in domeniul desenelor sau al modelelor industriale comunitare sau daca s-a depus la Oficiu o cerere in nulitate in cazul unui desen sau model industrial comunitar inregistrat.
(2) Cu exceptia cazului in care nu exista motive speciale pentru a continua o anumita procedura, Oficiul sesizat printr-o cerere in nulitatea unui desen sau un model comunitar inregistrat suspenda pronuntarea din proprie initiativa, dupa audierea partilor sau la cererea uneia dintre parti si dupa audierea celorlalte parti, in cazul in care valabilitatea desenului sau a modelului comunitar este deja contestata printr-o cerere reconventionala in fata unei alte instante competente in domeniul desenelor sau al modelelor comunitare. Cu toate acestea, daca una dintre partile la procedura desfasurata in fata instantei competente in domeniul desenelor sau modelelor comunitare solicita acest lucru, instanta poate, dupa audierea partilor la procedura respectiva, sa suspende pronuntarea. In acest caz, Oficiul continua procedura pendinte in fata sa.
(3) Instanta competenta in domeniul desenelor sau al modelelor industriale comunitare care suspenda pronuntarea poate dispune luarea unor masuri provizorii sau conservatorii pe durata suspendarii.
Articolul 92
Competenta instantelor de al doilea grad de jurisdictie competente in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare – Recurs in anulare (1) Hotararile instantelor de prim grad de jurisdictie competente in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare, pronuntate in procedurile ce rezulta din actiunile si cererile prevazute la articolul 81, pot fi atacate cu recurs in fata instantelor de al doilea grad de jurisdictie competente in domeniul desenelor sau modelelor comunitare.
(2) Conditiile in care se poate intenta recurs in fata unei instante de al doilea grad de jurisdictie competente in domeniul desenelor sau modelelor comunitare sunt stabilite de legislatia interna a statului membru pe teritoriul caruia este situata instanta respectiva.
(3) Hotararilor instantelor de al doilea grad de jurisdictie competente in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare li se aplica dispozitiile interne privind recursul in anulare.
#PAGEBREAK#
Sectiunea 3
Alte litigii privind desenele sau modelele industriale comunitare
Articolul 93
Dispozitii suplimentare privind competenta instantelor nationale, altele decat cele competente in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare (1) In statul membru ale carui instante sunt competente in conformitate cu articolul 79 alineatul (1) sau (4), actiunile in materia desenelor sau modelelor industriale comunitare, altele decat cele mentionate la articolul 81 sunt aduse in fata instantelor care au avea competenta teritoriala si de atribuire in cazul in care ar fi vorba despre actiuni privind inregistrarile nationale de desene sau modele industriale in statul in cauza.
(2) In cazul in care, in temeiul articolului 79 alineatele (1) si (4) si in temeiul alineatului (1) din prezentul articol, nici o instanta nu este competenta pentru a cunoaste o actiune privind un desen sau model industrial comunitar, alta decat cele mentionate la articolul 81, actiunea in cauza poate fi adusa in fata instantelor statului membru pe teritoriul caruia se afla sediul Oficiului.
Articolul 94
Obligatia instantei nationale
Instanta nationala sesizata printr-o actiune privind un desen sau model industrial comunitar – alta decat actiunile mentionate la articolul 81 – trebuie sa considere respectivul desen sau model industrial comunitar valabil. Cu toate acestea, articolul 85 alineatul (2) si articolul 90 alineatul (2) se aplica mutatis mutandis.
TITLUL X
EFECTE ASUPRA LEGISLAȚIEI STATELOR MEMBRE
Articolul 95
Actiuni intentate in paralel pe baza desenelor sau modelelor industriale comunitare si pe baza inregistrarilor nationale de desene sau modele industriale
(1) Daca se intenteaza actiuni in contrafacere sau privind riscul de contrafacere pentru aceleasi fapte si intre aceleasi parti in fata instantelor unor state membre diferite sesizate una pe baza unui desen sau model industrial comunitar, iar cealalta pe baza unei inregistrari nationale a unui desen sau model industrial care creeaza dreptul la un cumul de protectie, instanta sesizata a doua trebuie, chiar din oficiu, sa-si decline competenta in favoarea instantei celei dintai sesizate. Instanta care ar trebui sa-si decline competenta poate suspenda pronuntarea daca se contesta competenta celeilalte instante.
(2) Instanta competenta in domeniul desenelor sau modelelor industriale comunitare sesizata printr-o actiune in contrafacere sau privind riscul de contrafacere pe baza unui desen sau model industrial comunitar respinge actiunea daca s-a pronuntat, pentru aceleasi fapte, o hotarare definitiva asupra fondului, intre aceleasi parti, pe baza unei inregistrari nationale a unui desen sau model industrial care da nastere dreptului la un cumul de protectie.
(3) Instanta sesizata printr-o actiune in contrafacere sau privind riscul de contrafacere pe baza inregistrarii nationale a unui desen sau model industrial respinge actiunea daca s-a pronuntat, pentru aceleasi fapte, o hotarare definitiva asupra fondului, intre aceleasi parti, pe baza unui desen sau model industrial comunitar care da nastere dreptului la un cumul de protectie.
(4) Alineatele (1), (2) si (3) nu se aplica masurilor provizorii si conservatorii.
Articolul 96
Relatia cu celelalte forme de protectie prevazute de legislatiile interne
(1) Prezentul regulament se aplica fara a aduce atingere dispozitiilor de drept, comunitare sau ale statului membru in cauza, aplicabile desenelor sau modelelor industriale neinregistrate, marcilor si altor semne distinctive, brevetelor si modelelor de utilitate, caracterelor tipografice, raspunderii civile si concurentei neloiale.
(2) Un desen sau model protejat de un desen sau model industrial comunitar beneficiaza si de protectia acordata de legislatia statelor membre privind dreptul de autor, incepand cu data la care a fost creat sau stabilit intr-o forma oarecare. Fiecare stat membru stabileste intinderea si conditiile in care se poate obtine protectia in cauza, inclusiv gradul de originalitate necesar.
TITLUL XI
DISPOZITII SUPLIMENTARE PRIVIND OFICIUL
Sectiunea 1
Dispozitii generale
Articolul 97
Dispozitie generala
Cu exceptia unor dispozitii contrare prevazute de prezentul titlu, titlul XII din regulamentul privind marca comunitara se aplica Oficiului in ceea ce priveste sarcinile care ii sunt incredintate in temeiul prezentului regulament.
Articolul 98
Limba de procedura (1) Cererea de inregistrare a unui desen sau model industrial comunitar se redacteaza intr-una dintre limbile oficiale ale Comunitatii.
(2) Solicitantul trebuie sa indice o a doua limba, dintre limbile Oficiului, care sa fie acceptata pentru utilizarea ca limba alternativa de procedura in fata Oficiului.
In cazul in care cererea a fost redactata intr-o limba care nu este o limba a Oficiului, acesta asigura efectuarea traducerii cererii in limba alternativa indicata de solicitant.
(3) Daca titularul unei cereri de inregistrare a unui desen sau model industrial comunitar este singura parte la procedurile in fata Oficiului, limba de procedura este limba utilizata pentru depunerea cererii de inregistrare. Daca cererea s-a facut intr-o alta limba decat limbile Oficiului, acesta poate trimite comunicari scrise solicitantului in a doua limba indicata de acesta in cerere.
(4) In cazul procedurilor in nulitate, limba de procedura este limba utilizata la depunerea cererii de inregistrare, daca aceasta este o limba a Oficiului. Daca cererea a fost depusa intr-o alta limba decat limbile Oficiului, limba de procedura este a doua limba indicata in cerere.
Cererea in nulitate se depune in limba de procedura.
In cazul in care nu se utilizeaza limba de procedura pentru depunere, titularul desenului sau modelului comunitar poate prezenta observatii in limba cererii. Oficiul asigura efectuarea traducerii acestor observatii in limba de procedura.
Regulamentul de punere in aplicare poate prevedea ca cheltuielile de traducere care revin Oficiului nu pot, in afara unei derogari acordate de Oficiu si justificate de complexitatea cauzei, sa depaseasca o suma stabilita pentru fiecare tip de procedura, in functie de dimensiunea medie a declaratiilor primite de Oficiu. Cheltuielile care depasesc suma in cauza pot fi puse in sarcina partii care pierde, conform articolului 70.
(5) Partile la procedura in nulitate pot conveni ca limba de procedura sa fie o alta limba oficiala a Comunitatii.
#PAGEBREAK#
Articolul 99
Publicare si registru (1) Toate informatiile a caror publicare este prevazuta de prezentul regulament sau de regulamentul de punere in aplicare se publica in toate limbile oficiale ale Comunitatii.
(2) Toate inscrierile in registrul desenelor sau modelelor comunitare se efectueaza in toate limbile oficiale ale Comunitatii.
(3) In caz de dubiu, se considera ca fiind autentic textul redactat in limba Oficiului in care s-a depus cererea de desen sau de model comunitar. Daca cererea a fost depusa intr-o limba oficiala a Comunitatii, alta decat una dintre limbile Oficiului, se considera ca fiind autentic textul redactat in cea de-a doua limba indicata de solicitant.
Articolul 100
Competentele suplimentare ale presedintelui
Pe langa functiile si competentele conferite presedintelui Oficiului de articolul 119 din regulamentul privind marca comunitara, presedintele poate supune Comisiei orice proiect de modificare a prezentului regulament, a regulamentului de punere in aplicare, a regulamentului privind taxele sau a oricarei alte norme, daca respectiva norma se aplica desenelor sau modelelor industriale comunitare inregistrate, dupa ce s-a consultat consiliul de administratie si, in ceea ce priveste regulamentul privind taxele, comitetul bugetar.
Articolul 101
Competentele suplimentare ale consiliului de administratie
Pe langa competentele care ii sunt acordate de articolul 121 si urmatoarele din regulamentul privind marca comunitara sau de alte dispozitii din prezentul regulament, consiliul de administratie:
(a) stabileste data de la care se pot depune cererile de inregistrare a desenelor sau modelelor comunitare, in conformitate cu articolul 111 alineatul (2);
(b) este consultat inainte de adoptarea directivelor privind examinarea conditiilor formale, examinarea motivelor de refuzare a inregistrarii si actiunile in nulitate care se desfasoara in fata Oficiului, precum si in celelalte cazuri prevazute de prezentul regulament.
Sectiunea 2
Proceduri
Articolul 102
Competenta
Au competenta de a lua orice hotarare in cadrul procedurilor prevazute de prezentul regulament:
(a) examinatorii;
(b) divizia administrativa a marcilor, desenelor si modelelor industriale si aspectelor juridice;
(c) diviziile de anulare;
(d) camerele de recurs.
Articolul 103
Examinatorii
Examinatorul are competenta de a lua, in numele Oficiului, orice decizie privind cererile de inregistrare a unui desen sau model industrial comunitar.
Articolul 104
Divizia administrativa a marcilor, desenelor si modelelor industriale si aspectelor juridice
(1) Divizia administrativa a marcilor si aspectelor juridice prevazuta de articolul 128 din regulamentul privind marca comunitara devine divizia administrativa a marcilor, desenelor si modelelor industriale si aspectelor juridice.
(2) Pe langa competentele care ii sunt conferite de regulamentul privind marca comunitara, divizia are competenta de a lua orice decizie necesara in temeiul prezentului regulament si care nu intra in competenta unui examinator sau a unei divizii de anulare. Divizia are, in special, competenta de a lua orice decizie referitoare la inscrierea in registrul desenelor sau modelelor industriale comunitare.
Articolul 105
Diviziile de anulare
(1) Divizia de anulare are competenta de a lua orice decizie referitoare la cererile in nulitate privind un desen sau un model industrial comunitar inregistrat.
(2) Divizia de anulare este compusa din trei membri. Cel putin un membru al sau este jurist.
Articolul 106
Camerele de recurs
Pe langa competentele care le sunt conferite de articolul 131 din regulamentul privind marca comunitara, camerele de recurs instituite de acelasi regulament au competenta de a statua asupra actiunilor intentate impotriva unor hotarari privind desenele sau modelele industriale comunitare pronuntate de examinatori, de diviziile de anulare si de divizia administrativa a marcilor, desenelor si modelelor industriale si aspectelor juridice.
#PAGEBREAK#
TITLUL XII
DISPOZITII FINALE
Articolul 107
Regulamentul de punere in aplicare (1) Normele de aplicare a prezentului regulament sunt stabilite intr-un regulament de punere in aplicare.
(2) In conformitate cu normele de aplicare stabilite de regulamentul de punere in aplicare si de un regulament privind taxele, pe langa taxele prevazute deja de prezentul regulament, sunt exigibile taxe in urmatoarele situatii:
(a) plata cu intarziere a taxei de inregistrare;
(b) plata cu intarziere a taxei de publicare;
(c) plata cu intarziere a taxei de amanare a publicarii;
(d) plata cu intarziere a taxelor suplimentare pentru depozitul multiplu;
(e) eliberarea unei copii a certificatului de inregistrare;
(f) inregistrarea transferului unui desen sau model industrial comunitar inregistrat;
(g) inregistrarea unei licente sau a unui alt drept asupra unui desen sau model industrial comunitar inregistrat;
(h) radierea inregistrarii unei licente sau a unui alt drept;
(i) eliberarea unui extras din registru;
(j) consultarea dosarelor;
(k) eliberarea de copii ale documentelor depuse;
(l) comunicarea de informatii continute intr-un dosar;
(m) reexaminarea stabilirii cheltuielilor de procedura care trebuie rambursate;
(n) eliberarea de copii legalizate dupa o cerere.
(3) Regulamentul de punere in aplicare si regulamentul privind taxele se adopta si se modifica in conformitate cu procedura prevazuta la articolul 109 alineatul (2).
Articolul 108
Regulamentele de procedura ale camerelor de recurs
Normele de procedura ale camerelor de recurs se aplica actiunilor cu care sunt sesizate respectivele instante in temeiul prezentului regulament, fara a aduce atingere nici unei modificari necesare sau nici unei dispozitii suplimentare si se adopta in conformitate cu procedura prevazuta la articolul 109 alineatul (2).
Articolul 109
Comitetul
(1) Comisia este asistata de un comitet.
(2) In situatiile in care se face trimitere la prezentul alineat se aplica articolele 5 si 7 din Decizia 1999/468/CE.
Perioada prevazuta la articolul 5 alineatul (6) din Decizia 1999/468/CE se stabileste la trei luni.
(3) Comitetul isi stabileste regulamentul de procedura.
Articolul 110
Dispozitie tranzitorie (1) Pana la data intrarii in vigoare a modificarilor aduse prezentului regulament, la propunerea Comisiei in acest sens, nu se acorda protectie sub titlul de desen sau model industrial comunitar pentru un desen sau model care constituie o piesa dintr-un produs complex, piesa utilizata in sensul articolului 19 alineatul (1) pentru a permite repararea acestui produs complex cu scopul de a-i reda aspectul initial.
(2) Propunerea Comisiei mentionata la alineatul (1) este prezentata impreuna cu modificarile pe care Comisia le inainteaza referitor la acelasi subiect in conformitate cu articolul 18 din Directiva 98/71/CE si tine seama de aceste modificari.
Articolul 111
Intrarea in vigoare
(1) Prezentul regulament intra in vigoare in a saizecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene.
(2) Cererile de inregistrare a desenelor si modelelor comunitare pot fi depuse la Oficiu incepand cu data stabilita de consiliul de administratie, la recomandarea presedintelui Oficiului.
(3) Cererile de inregistrare a desenelor sau modelelor comunitare depuse in cele trei luni care preced data mentionata la alineatul (2) se considera a fi prezentate la data respectiva.
Prezentul regulament este obligatoriu in toate elementele sale si se aplica direct in toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles, 12 decembrie 2001.
Pentru Consiliu
Presedintele
M. Aelvoet
[1] JO C 29, 31.1.1994, p. 20 si JO C 248, 29.8.2000, p. 3.
[2] JO C 67, 1.3.2001, p. 318.
[3] JO C 110, 2.5.1995 si JO C 75, 15.3.2000, p. 35.
[4] JO L 289, 28.10.1998, p. 28.
[5] JO L 184, 17.7.1999, p. 23.
[6] JO L 11, 14.1.1994, p. 1, astfel cum a fost modificat ultima data prin Regulamentul (CE) nr. 3288/94 (JO L 349, 31.12.1994, p. 83).
[7] JO L 299, 31.12.1972, p. 32, astfel cum a fost modificata prin conventiile de aderare la respectiva conventie a statelor aderente la Comunitatile Europene.
Comentarii articol (0)