ACCES GRATUIT
Neconstitutionalitatea obligatiei de vanzare a locuintelor construite din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat
Legea nr. 85/1992 privind vanzarea de locuinte si spatii cu alta destinatie construite din fondurile statului si din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat impune obligatia vanzarii locuintelor construite din fondurile unitatilor economice sau bugetare de stat, pana la data intrarii in vigoare a legii, catre titularii contractelor de inchiriere. De asemenea, legea stabileste criteriile pentru determinarea pretului de vanzare.
Articolul continuă mai jos
Prof. univ. dr. Corneliu-Liviu Popescu
Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti
In jurisprudenta sa, Curtea Constitutionala a statuat conformitatea acestor texte cu dispozitiile constitutionale. Initial, instanta de contencios constitutional s-a referit la faptul ca proprietarii acestor locuinte sunt societati comerciale cu capital de stat, foste unitati socialiste, care nu pot dobandi un drept de proprietate absolut, iar chiriasii au contribuit, in vechiul sistem politic, la realizarea acestor bunuri, astfel incat ne gasim in prezenta unei norme de justitie sociala.
Ulterior, cand exceptiile de neconstitutionalitate au fost ridicate de societati comerciale privatizate, jurisdictia constitutionala si-a mentinut pozitia in sensul constitutionalitatii textelor legale criticate, aratand ca acestea instituie o obligatie in rem. In egala masura, Curtea Constitutionala a afirmat ca vanzarea locuintelor la preturi de protectie sociala da expresie principiului constitutional al dreptului la un nivel de trai decent.
In opinia noastra, aceasta jurisprudenta constitutionala este inacceptabila. Pe de o parte, este discriminatoriu sa se aprecieze ca, pentru anumiti titulari, dreptul de proprietate ar fi de „rangul doi“, adica nu ar fi un drept absolut. Pe de alta parte, rationamentul instantei de control de constitutionalitate este profund viciat – se afirma ca legea instituie o obligatie in rem (ceea ce este adevarat), de aici tragandu-se concluzia ca textul care impune aceasta obligatie este constitutional! Or, in realitate, un
text de lege nu este constitutional „in sine”, prin sensul pe care il are, ci exclusiv prin raportare la normele si principiile constitutionale, ceea ce nu s-a mai realizat. In sfarsit, Curtea Constitutionala omite faptul ca obligatia de a asigura un nivel de trai decent si de a realiza protectia sociala revine statului, iar nu unor subiecte de drept privat.
Noi apreciem ca textele legale care impun proprietarilor acestor locuinte obligatia de a le vinde chiriasilor, la un pret mult inferior valorii reale de circulatie, sunt evident neconstitutionale, in principal intrucat ne aflam in prezenta unei deposedari silite de proprietate care nu se incadreaza in ipotezele expres si limitativ permise de Constitutie, iar privarea de proprietate fara o indemnizatie in principiu la valoarea reala de circulatie a bunului stabileste o sarcina speciala si exorbitanta pentru proprietar, rupand justul echilibru care trebuie mentinut intre dreptul individual si interesul general, cu violarea art. 1 din Protocolul aditional nr. 1 la Conventia europeana a drepturilor omului.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)