Curtea Europeana a Depturilor Omului (CEDO) va solutiona joi patru cauze impotriva Romaniei. Intr-una dintre cauze, reclamantul acuza lipsa de independenta a procurorilor, conform unui comunicat al Consiliului Europei.
Cauza Forum Maritime S.A. impotriva Romaniei (nr. 63610/00 si 38692/05)
Reclamantii sunt Forum Maritime S.A, compania inregistrata in Panama, cu sedii in Piraeus (Grecia ) si Panama, si cetateanul grec Stelios Katounis. Stelios Katounis, decedat in ianuarie 2002, a fost actionar al companiei Forum Maritime S.A.
Bazandu-se pe articolul 6 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, Forum Maritime S.A considera ca i-au fost incalcate drepturile in cazul procedurilor civile, penale si comerciale deschise de companie pentru a recupera aproximativ 18 milioane de euro.
Concret, compania acuza faptul ca nu s-a putut bucura de bunurile sale, ca nu a beneficiat de un proces echitabil si ca accesul la justititie i-a fost ingradit. Mai mult, Forum Maritime S.A acuza lipsa de independenta a procurorilor in cadrul procedurilor penale si durata execesiv de lunga a procedurilor pe cale comerciala.
Cauza Piata Bazar Dorobanti S.R.L. impotriva Romaniei (nr. 37513/03)
Reclamantul, Piata Bazar Dorobanti SRL, este o societate comerciala privata, fondata in 1991, cu sediul central in Bucuresti. Societatea comerciala reclama incalcarea articolului 6 din Conventiea Europeana a Drepturilor Omului, referitor la dreptul la un proces echitabil, si incalcarea dreptului privind protejarea proprietatii, prevazut de articolul 1 din Protocolul aditional nr. 1 la Conventie. Piata Bazar Dorobanti SRL acuza procedurile prin care i-a fost interzisa desfasurarea activitatii in Piata Dorobanti.
Nastase-Silivestru impotriva Romaniei (nr. 74785/01)
Reclamanta, Georgeta Nastase-Silivestru, este cetatean roman, nascut in 1953. Suspectata de frauda, reclamanta a fost arestata preventiv pentru 24 de ore, apoi masura arestarii a fost prelungita cu 30 de zile.
Aceasta reclama incalcarea articolului 5 alineatul 3, referitor la dreptul la libertate si siguranta, care prevede ca orice persoana arestata sau detinuta „ trebuie adusa de indata inaintea unui judecator sau altui magistrat imputernicit prin lege cu exercitarea atributiilor judiciare si are dreptul de a fi judecata in termen rezonabil sau eliberata in cursul procedurii. Punerea in libertate poate fi subordonata unei garantii care sa asigure prezentarea persoanei in cauza la audiere”.
In plus, bazandu-se pe articolul 8 din Conventie, privind dreptul la respectarea vietii private si de familie, Georgeta Nastase-Silivestru acuza faptul ca i-a fost violata corespondenta in perioada detentiei.
Cauza Anghel impotriva Romaniei (nr. 28183/03)
Reclamantii, Petre si Maria Anghel, sunt cetateni romani, nascuti in 1936 si respectiv 1939. Acestia reclama incalcarea articolului 6 din Conventie, privind dreptul la un proces echitabil, in cazul unei amenzi aplicate lui Petre Anghel.
Comentarii articol (0)