avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Se poate adresa CEDO?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Se poate adresa CEDO?

In cazurile in care, o autoritate abilitata incalca un drept unei persoane juridice, si in urma unei proceduri judiciare (control judiciar asupra actului acuzator), ai castig de cauza in fata instantei de fond, insa in fata instantei de recurs nu ti se recunoaste dreptul legal pretins, poti sa faci plangere la CEDO?
Cel mai recent răspuns: rarespopa , utilizator 03:57, 4 Octombrie 2011
Sigur ca va puteti adresa ,numai ca aceasta cerere trebuie sa fie admisibila.
Multumesc de raspuns. Nu eram sigur daca CEDO analizeaza si astfel de plangeri, privind persoanele juridice (SC SA etc.); cazul pe care trebuie sa-l prezint este foarte simplu pentru Judecatorii de la CEDO. Si dece . ? O societate depune cerere pentru preschimbarea Acordului de Functionare cu 'Autorizatie" din 28 iulie 2009 , insa domniiile de la Primarie nu elibereaza autorizatia pana cand nu da o amenda si apoi adoua zi elibereaza autorizatia de functionare. Dar P-v de constatare il inchee de fapt in birou. Infine SC comerciala la momentul incheierii p-v era in legalitate cu acordul de functionare care era perfect valabil cu toate vizele la zi, taxele achitate cat si impozitul forfetar. In prima instanta a fost desfintat p-v dar instanta de recurs caseaza S.C. a primei instante si incalca un drept societati "dreptul la un proces echitabil", condamnand o persoana juridica fara a avea vreo vina in sarcina sa, deasemeni "agentul constatator" nu a produs [probe din care sa rezulte vina incriminata societatii contraveniente.Vom incerca, si pe aceasta cale, pentru ca societatea in cauza nu se poate face vinovata si de ce;? pentru ca La departamentul primariei s-a inregistrat cererea respectiva de jumatate de an dar nesolutionarea cererii in timp util revine tocmai acuzatorilor,
O duminica placuta si Wek-eend placut tuturor
Dreptul de a sesiza C.E.D.O. cu o cerere care are ca obiect încălcarea drepturilor garantate de Convenţie şi de Protocoalele adiţionale, potrivit art.33 şi 34 din Convenţie, îl au :
- orice stat-parte;
- orice persoană fizică, ONG-uri sau grup de particulari.

De asemenea, persoanele juridice de drept public care nu exercită prerogative de putere publică, având o autonomie completă faţă de stat pot sesiza Curtea .
Va multumesc D-le consilier "freeelis" pentru raspunsul dat. Oricum raspunsul D-voastra poate folosi la foarte multi utilizatori de pe forum.=D>
Toate bune si frumoase insa nu vad cum a fost incalcat dreptul la un proces echitabil. Faptul ca instanta de recurs a casat sentinta instantei de fond nu reprezinta neaparat o incalcare a art. 6 din Conventie (CEDO).
Pe de alta parte nu agentul constatator trebuie sa produca probe, deoarece procesul verbal de constatare a contraventiei se bucura de prezumtia de legalitate. Nu contest, in realitate, s-ar putea sa aveti dreptate, sa fie un abuz, insa judecatorul judeca pe ceea ce are la dosar.
Oricum Curtea (CEDO) s-a decalarat de nenumarate ori necompetenta sa judece cauza pe fondul ei. Art. 6 din Conventie nu se refera la corectitudinea solutiei adoptate de instantele nationale ci la corectitudinea desfasurarii procesului. CEDO nu cenzureaza solutiile instantelor nationale ci verifica doar daca acestea si-au desfasurat activitatea conform Conventiei.

Alte discuții în legătură

Lipsa foto intro plangere contraventionala ContSters40598 ContSters40598 Am contestat un p-v de contraventie intocmit de Politia rutiera. Prin actiunea introductiva de instanta am cerut ca mijloc de proba si inregistrarile facute ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna asta? am pierdut procesul sau nu ? IdaTuning IdaTuning asta scrie pe internet despre cazul meu >>>>>>>>>>avand nevoie de timp pentru deliberare - amanat pronunţarea la data de 26.11.2009 Respinge ca neîntemeiată ... (vezi toată discuția)
Spete cedo care sa " rastoarne " prezumtia de legalitate si temeinicie a procesului verbal karie_tm karie_tm Exista cauze ( decizii ) care sa \" rastoarne \" prezumtia de legalitate si temeinicie a procesului verbal ? Politia locala in recurs invoca cauza Salabiaku vs ... (vezi toată discuția)