Am contestat un p-v de contraventie intocmit de Politia rutiera.
Prin actiunea introductiva de instanta am cerut ca mijloc de proba si inregistrarile facute de aparatul radar (video, foto, orice imagine).
Prin Intampinare acestia spun ca nu pot pune la dispozitia instantei fotografii cu abaterea constatata deoarece caseta video a fost refolosita!!!!!
Deci nu au nicio proba in afara constatarilor facute prin acel p/v, pe care am refuzat sa-l semnez.
Ce sa raspund acum instantei ?..caci inteleg ca nu au cum proba vinovatia mea! (am depasit viteza regulamentara...dar nu au nicio proba in acest sens!)
Faptul ca nu exista nici un mijloc de proba care sa dovedeasca vinovatia dvs. este un argument ca ...nu ati depasit viteza. Instanta nu poate sa se pronunte fara o dovada.Puterea afirmatiei politiei in acest caz trebuie sa fie aceiasi cu a dvs. Dovada se face cu mijloace tehnice omologate. Atentie insa pe viitor sa respectati regulile de circulatie. Este in primul rand interesul dvs.
vai dl. avocat, dar aveti rol de preventie pt. justitiabil?
@mihnea:
uite o motivare:
Consider ca procesul verbal este în mod nelegal întocmit pentru următoarele motive :
Procesul verbal nu indică niciun mijloc de proba care să confirme situaţia de fapt reţinută în cuprinsul său. Deşi legislaţia internă, respectiv O.G. 2/2001, nu prevede obligaţia pentru agentul constatator de a indica probe în dovedirea faptei, practica Curţii Europene a Drepturilor Omului este constantă în a considera contravenţiile din dreptul intern român ca fiind „infracţiuni”. În aceste condiţii, proba celor imputate se face după regulile din procedura penală, cel acuzat (respectiv contravenientul) beneficiind de prezumţia de nevinovăţie, prezumţie care poate fi răsturnată doar prin administrarea de probe clare şi concludente.
În acest sens s-a pronunţat şi Curtea Europeană în cauza Anghel contra România, motivându-se ca procedura în materie contravenţională este asimilată procedurii penale, iar stabilirea vinovăţiei doar pe baza afirmaţiilor agentului constatator cuprinse în procesul verbal, încalcă dreptul la un proces echitabil, drept fundamental cuprins în art. 6-1 din Convenţie.(România este parte la CEDO, astfel că, potrivit art. 11 şi art. 20 din Constituţie, aceste dispoziţii ale Conventiei fac parte din dreptul intern .)