Initiativa legislativa apartine Guvernului, este sustinuta de fractiunea parlamentara a Partidului Comunistilor si criticata dur de catre partidele parlamentare de opozitie.
Initiativa legislativa care prevede ca persoanele cu cetatenie dubla sau multipla vor avea restrictii la functiile publice va fi discutata in Parlament, in primele sedinte de la inceputul sesiunii de toamna-iarna, care va incepe joi.
Proiectul legii a fost inclus de catre Biroul permanent al Parlamentului pe agenda de lucru a Legislativului.
Potrivit proiectului de lege pentru modificarea si completarea unor acte legislative propus de Ministerul Justitiei, presedintele tarii, deputatii, membrii Guvernului, membrii Curtii de Conturi, judecatorii, avocatii parlamentari, membrii Consiliului de administratie a Bancii Nationale a Moldovei, membrii Comisiei Electorale Centrale, personalul Serviciului de Protectie si Paza de Stat, angajatii Serviciului de Informatii si Securitate, ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, vamesii, diplomatii, procurorii nu vor putea detine aceste functii daca nu vor avea "exclusiv cetatenia Republicii Moldova".
Criticile opozitiei
Proiectul a fost avizat inca in luna mai de catre cabinetul de ministri, dar nu fusese inclus pe agenda Parlamentului in sesiunea de primavara-vara.
Intr-un interviu la BBC din luna mai, Nicolae Esanu dadea asigurari ca proiectul de lege nu limiteaza dreptul nimanui la o functie publica, ci "solicita doar depunerea unei cereri de renuntare la cetatenia unui stat strain".
"E o solutie foarte simpla: in masura in care vrei sa-ti servesti propriul popor si propria tara eu nu cred ca trebuie sa gândesti ca ar fi bine sa mai ai in buzunar un pasaport care-ti va aduce anumite avantaje," declara in mai Nicolae Esanu.
"Persoana care ocupa anumite pozitii sensibile pentru stat trebuie sa fie responsabila politic si juridic doar in fata acestui stat, fara a partaja aceasta raspundere intre Republica Moldova si un alt stat", a mai spus Nicolae Esanu.
Pe de alta parte, presedintele PPCD, Iurie Rosca afirma ca proiectul de lege "trebuie privit cu multa atentie deoarece el nu este doar unul punitiv, ci si restrictiv".
In acelasi timp, domnul Rosca nu vede cum aceasta lege poate fi pusa in practica.
"Daca un cetatean al Republicii Moldova ar fi identificat, ca sa spun asa, deputat, ministru, procuror sau judecator ca ar detine cetatenia României, a Bulgariei, a Rusiei sau a Ucrainei ce s-ar intâmpla? L-am lipsi de mandat sau l-am izgoni din functie?", se intreaba Iurie Rosca.
"Si cine va fi autoritatea care se va ocupa de vânarea de vrajitoare? Serviciul Special din Republica Moldova, Guvernul? Este o norma inaplicabila."
"Cât priveste functionarii publici si alte categorii de functionari exista Codul Muncii care reglementeaza raporturile intre angajator si angajat, motiv pentur care aceasta norma iarasi nu poate fi aplicata."
"Si sper din toata inima ca colegii nostri din majoritatea parlamentara sa accepte argumentele noastre si sa decline initiativa Guvernului”, spune Iurie Rosca
Proiectul de lege nu prevede infiintarea unei institutii de control care i-ar verifica pe cei care vor detine functii publice daca au sau nu multiple cetatenii. Potrivit ministrului Nicolae Esanu, acest lucru este lasat la discretia si onestitatea functionarului.
Liderul AMN, Serafim Urecheanu a declarat recent pentru cotidianul Flux, ca "initiativa (n.r. legislativa) contravine normelor constitutionale".
Domnul Urecheanu spera ca partidul de guvernamânt sa-si dea seama ca „acest proiect de lege, care divizeaza in doua societatea, nu va fi acceptat de catre majoritatea parlamentara.”
Initiativa a mai fost criticata de catre Centrul pentru Drepturile Omului din Republica Moldova.
Comentarii articol (0)