Propunerile cabinetului de ministri urmeaza sa fie dezbatute in Parlament pentru a fi valabile.
Dar pana atunci, analistii spun ca aceste modificari legislative ar contraveni ideii de integrare europeana a Republicii Moldova.
Potrivit proiectului de lege pentru modificarea si completarea unor acte legislative propus de Ministerul Justitiei, presedintele tarii, deputatii, membrii Guvernului, membrii Curtii de Conturi, judecatorii, avocatii parlamentari, membrii Consiliului de administratie a Bancii Nationale a Moldovei, membrii Comisiei Electorale Centrale, personalul Serviciului de Protectie si Paza de Stat, angajatii Serviciului de Informatii si Securitate, ai Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, vamesii, diplomatii, procurorii nu vor putea detine aceste functii daca nu vor avea „exclusiv cetatenia Republicii Moldova”.
Ministrul adjunct al justitiei, Nicolae Esanu, a motivat proiectul spunand ca „persoana care ocupa anumite pozitii sensibile pentru stat trebuie sa fie responsabila politic si juridic doar in fata acestui stat, fara a partaja aceasta raspundere intre Republica Moldova si un alt stat.”
Dar Igor Botan, director de la Asociatia pentru o Democratie Participativa, afirma ca adoptarea unui astfel de proiect de lege ar duce la tergiversarea solutionarii conflictului nistrean.
Aceste propuneri de amendamente ar impiedica- in opinia lui Igor Botan- accesul cetatenilor Republicii Moldova din stanga Nistrului, care detin si cetatenia Federatiei Ruse si a Ucrainei, la functiile publice.
In acelasi timp, mai spune analistul politic, relatiile cu Uniunea Europeana ar putea sa se inrautateasca.
„Republica Moldova, propunandu-si sa adere cel putin la nivel de retorica la Uniunea Europeana, trebuie sa ia in calcul ca este o greseala, de exemplu, sa-i descurajezi pe cetatenii care au cetatenie a statelor Uniunii Europene de a activa in institutiile publice. Este vorba despre aproximativ 100.000 de cetateni moldoveni care detin cetatenie romana si cateva mii, nici nu se stie exact, de cetateni care detin cetatenia Bulgariei.”
Ministrul adjunct al justitiei, Nicolae Esanu, a dat insa asigurari ca proiectul de lege propus de Ministerul Justitiei nu limiteaza dreptul nimanui la o functie publica, ci „solicita doar depunerea unei cereri de renuntare la cetatenia unui stat strain”.
„E o solutie foarte simpla...In masura in care vrei sa-ti servesti propriul popor si propria tara eu nu cred ca trebuie sa gandesti ca ar fi bine sa mai ai in buzunar un pasaport care-ti va aduce anumite avantaje.”
Proiectul de lege nu prevede infiintarea unei institutii de control care i-ar verifica pe cei care vor detine functii publice daca au sau nu multiple cetatenii.
Dupa cum a declarat la BBC ministrul adjunct al justitiei, Nicolae Esanu, acest lucru este lasat la discretia si onestitatea functionarului.
Comentarii articol (0)