ACCES GRATUIT
Daniel Voicu: Nu doresc schimbari de legi, ci aplicarea lor coerenta
Daniel Voicu este senior partner si unul dintre fondatorii Casei de avocatura Voicu&Filipescu. Dupa absolvirea Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, a beneficiat de o bursa la Asser College (Olanda) si a devenit membru al Baroului Bucuresti si al Asociatiei Internationale a Barourilor. Daniel Voicu are o bogata experienta in domeniul achizitiilor, fuziunilor si privatizarilor.
Articolul continuă mai jos
Care este domeniul de activitate cu privire in care ati spune ca v-ati specializat?
Profesez din anul 1993 cand am absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti. In Romania este dificil sa devii un liber profesionist specializat pe un domeniu unic, dar cu siguranta am profesat doar in domeniul dreptului afacerilor. Dar ca sa fiu foarte exact, eu personal am mai multa experienta in tranzactii legate de fuziuni si achizitii si imobiliare.
Cum vedeti concurenta pe aceasta nisa de clientela?
Avocatura este o profesie liberala, unde concurenta are o traditie veche cu reguli de piata adevarat functionale. Concurenta este strans legata de evolutia celorlalte piete romanesti. Daca in anii 1995-2000 concurenta era dominata de cele cateva firme straine de avocatura, in ultima vreme sunt tot mai multi avocati romani foarte capabili ce pot furniza servicii de top.
Ce cursuri de pregatire profesionala ati urmat?
In afara de studiile universitare am beneficiat de o bursa la Asser College (Haga, Olanda) si am inceput un MBA la Codecs.
Care sunt aspectele cele mai riscante (vorbim de bani) si epuizante (vorbim de efort) ale activitatii dumneavoastra profesionale?
In prezent conduc, alaturi de asociatul meu, Mugur Filipescu, o firma de avocatura de 50 de oameni. Suntem singurii avocati romani care au cumparat biroul unei firme americane (Arent Fox) in 2001, avand atunci 15 avocati, si pe care am dezvoltat-o la ce este acum, o firma de top cu o cifra de faceri depasind 3 milioane euro pe an si un coeficient de profitabilitate de invidiat. Toate aceastea presupun un risc financiar si eforturi mari.
Daca maine ar trebui sa va specializati intr-o alta ramura din domeniul dumneavoastra, in ideea ca ar completa activitatea pe care o realizati acum, care ar fi acea ramura de drept?
Nu atat o noua ramura de drept as aborda, ci una complementara pozitiei si activitatii mele prezente, adica marketing sau management. De aici cred ca as putea aduce valoare afacerii noastre.
O lege pe care ati dori sa o inventati. Argumentati.
Ca avocati intr-o tara de tranzitie, intr-o perioada prea lunga de tranzitie cu multe modificari legislative ne-am obisnuit cu rapida evolutie a legilor. Nu doresc schimbari de legi, ci aplicarea lor coerenta. Avocatii buni aduc valoare atunci cand sunt creativi intr-un spatiu limitat de manevra a legilor. Daca legea se tot schimba, nu exista timp suficient de asezare a resorturilor interne ale legii, iar avocatii, la instructiunile clientilor, nu se avanta pe terenuri miscatoare.
Ce va face pe dumneavoastra un bun consultant?
Intelegerea nevoilor clientului meu, a partii “adverse” si abordarea castig-castig in rezolvarea problemelor.
Un sfat pentru tinerii consultanti (avocati, consilieri).
Cunoaste legea, cunoaste-ti clientul, cunoaste-ti partenerii clientului tau.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)