ACCES GRATUIT
Hotararea CEDO in cauza Larco impotriva Romaniei
La data de 11 octombrie 2007, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat hotararea in cauza Larco impotriva Romaniei, constatand incalcarea articolului 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care garanteaza dreptul la un proces echitabil.
Articolul continuă mai jos
In fapt, reclamantii, o persoana fizica si trei persoane juridice, au sesizat instantele judecatoresti interne cu actiuni in repararea prejudiciilor materiale si morale suferite ca urmare a faptului ca executarea silita a unei hotarari judecatoresti prin care se dispunea evacuarea lor din apartamentul in care isi aveau domiciliul, respectiv sediul social, fusese continuata desi, prin hotarare judecatoreasca, obtinusera suspendarea acesteia. Reclamantii au formulat cerere de scutire de obligatia platii taxei de timbru, argumentand-o prin venitul lunar redus al reclamantului persoana fizica si prin faptul ca reclamantele persoanele juridice nu exercitau nici un fel de activitate. Ministerul Finantelor Publice a respins cererea reclamantilor, motivand ca nu exista cadrul legal pentru acordarea unei astfel de scutiri. Drept urmare, instantele interne au anulat actiunile reclamantilor pentru neplata taxei de timbru.
Curtea Europeana a constatat ca valoarea totala a taxelor de timbru pentru actiunile introduse de reclamanti era de 90.700 EUR, in conditiile in care venitul lunar al reclamantului era unul foarte redus iar reclamantele nu desfasurau nicio activitate. Instanta europeana a retinut, de asemenea, ca Ministerul Finantelor Publice a respins cererea formulata de reclamanti, ca decizia de respingere nu putea, potrivit prevederilor legale aplicabile la acel moment, sa fie contestata in fata instantelor judecatoresti. Prin urmare, CEDO a constatat incalcarea dreptului de acces la instanta al reclamantilor, drept protejat de articolul 6 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului.
Avand in vedere aceasta constatare, CEDO a stabilit ca nu se mai impune examinarea capetelor de cerere intemeiate pe articolul 1 al Primului Protocol Aditional la Conventie, precum si pe articolele 8, 10 si 17 din Conventie.
Sub aspectul satisfactiei echitabile, instanta europeana a obligat Statul roman la plata catre reclamanti a sumei de 2000 EUR, cu titlu de despagubiri pentru daune morale.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)