ACCES GRATUIT
Arestul la domiciul si acordul de recunoastere a vinovatiei, in dezbatere la Tribunalul Bucuresti
Membrii Comisiei de elaborare a noului Cod de procedura penala si experti internationali au dezbatut sapatamana trecuta, pe 11 si 12 octombrie, problematica arestului la domiciliu si acordul de recunoastere a vinovatiei, in cadrul unui seminar international organizat de Ministerul Justitiei.
Articolul continuă mai jos
Seminarul, organizat impreuna cu Academia de Drept European de la Trier, a avut ca tema „Reforma Codului de Procedura Penala” si a reunit experti internationali in domeniul dreptului penal cu membri ai comisiei care elaboreaza proiectul Noului Cod de Procedura Penala.
Dezbaterile au vizat gasirea celor mai potrivite solutii de reglementare in legea romana a doua noi institutii: acordul de recunoastere a vinovatiei si arestul la domiciliu.
Acordul de recunoastere a vinovatiei
Acordul de recunoastere a vinovatiei este o procedura care presupune, pentru infractiunile de gravitate medie si mica, realizarea unui acord intre procuror si inculpat, in sensul recunoasterii de catre cel acuzat a infractiunii ce i se retine in sarcina.
Acest acord va fi supus unui control strict din partea judecatorului in ceea ce priveste exprimarea libera (neviciata) de catre inculpat a pozitiei de recunoastere a faptei si echitatea unei astfel de proceduri. Introducerea acestei institutii va fi dublata de reglementarea unei cauze legale de reducere a pedepsei, a mentionat Ministerul Justitiei.
Arestul la domiciliu, noutate in legislatia procesuala penala romaneasca
In noul Cod de Procedura Penala se propune reglementarea unei noi masuri preventive, respectiv arestul la domiciliu, prin care se vor largi posibilitatile de individualizare a masurilor preventive.
Ministerul Justitiei a precizat ca se va respecta principiul proportionalitatii oricarei masuri preventive cu gravitatea acuzatiei aduse unei persoane, respectiv cu cel al necesitatii unei astfel de masuri pentru realizarea scopului legitim urmarit prin dispunerea sa, exprimate in mod constant in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Mai mult, noul Cod de Procedura Penala va mentine toate solutiile bune din actualul cod, insa vor fi introduse o serie de solutii noi care se concentreaza pe facilitarea unui proces de decizie rapid si eficient intr-o cauza penala
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)