La inceputul fiecarui an, firmele de avocatura din Statele Unite ale Americii stabilesc daca se vor acorda sau nu mariri de salarii. Primul factor de care se tine cont in aceasta decizie o reprezinta situatia economica din acel moment. Cum ar spune americanii "a long run to a hot economy" creeaza nevoia de noi si noi asociati, insa si cresterea salariilor.
Mariri peste mariri si bonusuri subiective
Salariile stabilite de unele case de avocatura pentru anul 2007 au fost de 145000 de dolari. Adica salariul marit cu 25 000 de dolari, insa au existat firme care care au stabilit salariul la 160 de mii, plus alte bonusuri.
Pentru avocatii definitivi care au experienta de maximum un an, unele case de avocatura din State au oferit bonusuri de la 32 de mii de dolari, dar care au ajuns si pana la 50 de mii de dolari.
Casele de avocatura occidentale ofera diferite tipuri de bonusuri, in functie de asociat si in functie de criteriile interne ale firmei stabilite la inceputul ficarui an.
Sunt firme care au un model de bonusuri prestablit, in sensul ca le acorda asociatilor aceleasi bonusuri, fara a tine cont de diferentele de vechime sau de proiectele in care avocatii sunt implicati.
Insa exista si un alt tip de bunusuri, considerate subiective. Bonusurile subiective pot tine cont de: implicarea in activitati non-guvernamentale, in diferite proiecte sociale si in activitati pro bono.
Tinerii avocati din Romania - intre pretentie si specializare
AvocatNet: care ar fi salariul pe care si-l doreste un tanar avocat?
Andreea Preotesoiu, avocat: as spune ca pe piata avocaturii de la noi, un tanar avocat trebuie sa fie destul de constient de faptul ca, cel putin pe perioada stagiaturii, nu se poate astepta la prea mult 1000-1500 ron si se poate spune despre el ca e norocos. Dupa ce termina stagiul insa....mia de ron se poate transforma macar intr-o mie de euro si asta pentru inceput. Bineinteles daca are si norocul si pregatirea necesara sa faca parte dintr-o societate cu clientela puternica, eventual cu un nume bine ancorat in piata.
De ce tine cont un tanar avocat atunci cand isi negociaza salariul?
Andreea Preotesoiu: Daca a facut un pic de research inainte, dincolo de cortine, poate a avut sansa de a afla pretul pietei si se poate tine strans pe langa acesta cand negociaza.
Poate ca la negociere ar putea intreba si care e algoritmul de crestere in societatea respectiva, sa stie daca sa se astepte sau nu in viitorul apropiat la eventuale mariri de salariu. Ar trebui sa se intereseze si daca salariul creste in societatea respectiva numai odata cu inaintarea in vechime, sau daca poate primi si bonusuri pt implicare deosebita in proiecte
Forumul AvocatNet a gazduit din februarie 2007 pana in septembrie o discutie
privind avocatii stagiari si modalitatile de plata a acestora.
Angajatorul - bonusuri mai putine, fair play mai mult
Au tinerii avocati pretentii atunci cand vin la angajare?
Alin Popescu, avocat: Da, unii dintre ei au pretentii financiare foarte mari, nejustificate pentru nivelul de pregatire pe care il are un tanar absolvent de facultate. Sunt insa, din ce in ce mai multi absolventi care isi inteleg statutul si accepta un salariul de intrare pentru o perioada bine definita, timp in care isi pot dezvolta calitatile profesionale si de comunicare si pot ajuta cu adevarat organizatia in care lucreaza.
Cat de relevante sunt cerintele banesti ale tinerilor avocati atunci cand vor sa se angajeze ?
Alin Popescu: Intrebarea ar trebui formulata cumva altfel. Cred ca sunt irelevante, dar nu asa se pune problema pentru ca intotdeauna, angajatorul decide pe cine accepta in organizatia sa si pe cine nu. Iar cerintele banesti nu pot decat sa formeze un impuls de a accepta sau a refuza persoana in cauza. Insa, mai important decat banii este modul in care tanarul intelege sa isi vanda imaginea. In cazul unui avocat, faptul ca isi conditioneaza prezenta intr-o organizatie de o anumita suma de bani poate sa fie un avantaj sau un dezavantaj, deopotriva. Daca ceri bani multi, trebuie sa joci tare si sa oferi in schimb experienta si calitate in ceea ce faci. In acel caz, ridici foarte mult stacheta asteptarilor celorlalti de la persoana ta si ai "sansa" sa fii tratat ca unul care nu are nicio scuza atunci cand greseste. Daca are stomac, absolventul poate sa puna astfel problema. Daca stie ca, deocamdata cel putin, nu este persoana de fier care nu aude si nu ia de bun ce aude in jur, atunci poate ar fi bine sa isi pregateasca o strategie bazata pe ideea de "fair play": accept un salariu de .... (cu alte cuvinte, accepti propunerea angajatorului sau un salariu apropiat de aceasta), dar daca in urmatoarele 6 luni/un an angajatorul este multumit de serviciile mele, as prefera sa imi creasca salariul la ...". Poate merge .
Cum ati vedea un sistem de recompensare a avocatilor?
Alin Popescu: Recompensele sunt intotdeauna conditionate de rezultate. Si in avocatura, ca si in alte domenii de activitate, rezultatele sunt de mai multe feluri: clienti multumiti, cazuri castigate, clienti adusi in companie, etc. In plus, in cazul avocatilor poate fi un sistem de recompensare plata taxelor la barou, nejustificat de mari, pe care probabil ca toata lumea ar vrea sa i le plateasca altcineva.
In profesia aceasta insa, avocatii parteneri, "angajatorii", nu isi pun prea des problema de bonus la nivel de dezvoltare personala pentru colaboratorii si angajatii lor. Poate ar fi bine sa se preocupe mai mult de un bonus in relaxare sau destresarea oamenilor cu care lucreaza.
Daca avocatii cu cativa ani de experienta primesc bonusuri foarte mari, care ar fi consecintele acestui fapt la nivel general in profesia de avocat?
Alin Popescu:Mi-e greu sa raspund la aceasta intrebare, pentru ca nu cunosc in amanunt situatia avocatilor din Romania. In general insa, in Romania nu se practica la un nivel foarte extins ideea de bonus pe care clientul il acorda avocatului. Incetatenirea unui astfel de sistem ar avea probabil efecte benefice pentru societatile de avocatura, dar destul de neutre pentru fiecare avocat in parte. In fond, cu cat firma castiga mai bine, si avocatii colaboratori/asociati/parteneri pot castiga, la randul lor, mai bine. Dar asta nu e regula, din cate imi dau eu seama.
Avocatii americani - mai mult bani, dar numai daca indeplinesti cerintele
In Statele Unite, marirea salariilor si acordarea de bonusuri a avocatilor au facut ca si cerintele celor noi sositi sa creasca. De aceea unele dintre firme au hotarat sa nu mai acorde cerintele propuse la inceputul anului si sa mai astepte o perioada de timp. De asemenea, angajatorii au inceput sa aiba pretentii mai mari pentru noii veniti, pentru a fi siguri ca asteptarile nu le vor fi inselate si ca merita investitia intr-un avocat tanar.
In 2004, tinerii avocati care lucrau pentru marile companii castigau in media 120 de mii de dolari, iar cei care lucrau pentru institutii publice castigau aproximativ 70 de mii de dolari. Dincolo de aceste venituri, ca bonusuri le mai erau oferite diferite cursuri, traininguri. Alte bonusuri le erau oferite sub forma de carti si work shop-uri care sa le aduca un background solid pentru viitoarele proiecte in care urmau sa fie implicati.
AvocatNet va invita sa comentati.
Cum ati vedea un sistem de acordare a bonusurilor pentru avocati?
Ce parere aveti de salarizarea avocatilor stagiari?
Comentarii articol (3)