Ce cauta de fapt headhunterii atunci cand o firma de avocatura ii contacteaza? De obicei raspunsul oferit de recruteri suna astfel: Un headhunter va cauta nu doar un profesionist bun, ci unul de succes. El este interesat ca persoana pe care o va propune companiei pentru pozitia libera sa impresioneze, iar angajatorul sa nu aiba dubii atunci cand semneaza contractul de angajare.
Nicoleta Diaconu, assistant consultant in cadrul unei firme de recrutare considera ca headhunting-ul nu presupune neaparat un salariu mai mare, dar ca headhunting-ul ofera posibilitatea de a te dezvolta profesional.
Care sunt cerintele firmelor de avocatura care apeleaza la headhunting?
Nicoleta Diaconu: De cele mai multe ori, vor avocati cu mare experienta (6-7 ani); insa, acestia sunt foarte greu de gasit, fiind stabilizati profesional si dorind sa se axeze pe viata personala; insa, se cer si avocati mai tineri (1-2 ani experienta) pentru a fi modelati mai usor.
Care ar fi avantajele pe care le poate avea un avocat atunci cand obtine un post prin intermediul headhunting-ului?
Nicoleta Diaconu: Avantajele avocatului ar fi ca poate avea oportunitatea de a se dezvolta profesional si de a lucra intr-un cabinet prestigios (firmele de headhunting sunt mult mai scumpe decat cele de recrutare).
Ati putea oferi cateva sfaturi pentru un avocat care urmeaza sa fie contactat de un headhunter?
Nicoleta Diaconu: Sa fie deschis, sa aiba rabdare de a asculta oferta propusa si de a nu spune de prima data “Nu sunt interesat”.
A face lucrurile diferit: recrutarea fara un recruter
In Statele Unite headhunting-ul, chiar si pentru avocati, este un lucru obisnuit. Lucrurile au mers chiar mai departe pentru ca exista case de avocatura care nu mai apeleaza la o firma de headhunting. Astfel de firme prefera sa aiba propriul angajat care sa se ocupe de headhunting.
Iata un exemplu de recrutare, putin mai nonconformist, insa utilizat de firmele de avocatura : intr-un aeroport, un pasager vorbeste la telefonul mobil. Un oarecare domn, pe nume Fernandez, il recunoaste pe pasager drept avocat si imediat intra in discutie cu acesta. Urcati in acelasi avion, Fernandez incepe procesul de convingere a avocatului sa isi pararseasca locul de munca pentru o alta firma. Domnul Fernandez este headhunter pentru o firma de avocatura, il cunoaste pe acest avocat, ii stie experienta si ii propune un jou job intr-o alta firma. Este inceputul unei negocieri pentru un post mai bun pentru tanarul avocat.
Ce ar trebui sa stie un avocat care vrea sa fie contactat de un headhunter
Un avocat ar trebui sa inceapa sa se faca cunoscut, in cuvinte de specialitate s-ar numi "evaluarea si sporirea gradului de vizibilitate" in domeniul in care lucreaza. Vizibilitatea in cadrul porfesiunei presupune interactiunea, incepand cu sefii, subordonatii, partenerii de afaceri, clientii si asociatii pana la aparitiile in presa.
Specialistii in HR precizeaza ca este important ca un avocat sa raspunda solicitarilor cunoscutilor, un canal care poate fi utilizat pentru oferirea raspunsurilor este site-ul cabinetului de avocatura sau siteul personal.
Un avocat ar trebui sa participe la conferinte si seminarii si sa se gandeasca la posibilitatea de a aparea in diferitele publicatii specializate in domeniul legislativ.
Costuri ridicate pentru firma - standarde ridicate pentru avocat
Cand o firma de avocatura angajeaza un headhunter, exista costuri aditionale pentru care asteapta recompense. Altfel spus, atunci cand se alege un headhunter este de asteptat ca viitorul angajat sa fie cel mai bun pentru postul propus, pentru ca un headhunter implica unele costuri, care pot fi ridicate pentru firma. De aceea este bine de stiut ca un avocat care intra in vizorul unui headhunter trebuie sa fie pregatit sa faca fata cerintelor postului si sa aiba experienta necesara pentru postul oferit.
Avocatnet va invita sa raspundeti la intrebarile:
a. Daca ati fi o firma de avocatura cat de increzatori ati fi specialistii in headhunting?
b. Ce sanse au tinerii avocati ca sa fie contactati de un headhunter?
Comentarii articol (15)