Ministerul Justitiei va fi autoritatea responsabila cu asistenta victimelor infractiunilor, stabileste o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 211/2004 privind unele masuri pentru asigurarea protectiei victimelor infractiunilor, aprobata in sedinta de miercuri.
In aceasta calitate, Ministerul Justitiei va avea urmatoarele atributii:
- primirea cererilor de compensatie financiara din partea cetatenilor romani sau a persoanelor care locuiesc legal pe teritoriul Romaniei si care au fost victime ale unor infractiuni pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene;
- transmiterea acestor cereri catre autoritatea de decizie a statului pe al carui teritoriu a fost comisa infractiunea;
- furnizarea de informatii persoanelor care sunt cetateni romani sau care locuiesc in mod legal pe teritoriul Romaniei si care au fost victime ale unor infractiuni intentionate comise cu violenta pe teritoriul unui alt stat membru UE privind posibilitatea de a cere o compensatie financiara din partea statului pe teritoriul caruia a fost comisa infractiunea;
- furnizarea formularelor de cerere necesare, precum si a informatiilor si indicatiilor solicitate despre modul de completare a formularului de cerere si despre documentele justificative necesare;
- sprijinirea autoritatii de decizie a statului pe al carui teritoriu a fost comisa infractiunea pentru audierea directa prin videoconferinta sau prin telefon a victimei, martorului, expertului sau oricarei alte persoane aflate pe teritoriul Romaniei care pot oferi informatii relevante;
- transmiterea unui proces-verbal al audierii catre autoritatea de decizie a statului pe al carui teritoriu a fost comisa infractiunea, in cazul in care se solicita acest lucru.
In procesul de aliniere a legislatiei romanesti la standardele europene, actul normativ transpune Directiva Comisiei Europene 2004/80/CE privind despagubirea victimelor infractiunilor, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene nr. L 261/06.08.2004.
Ordonanta de Urgenta reglementeaza modalitatea de obtinere de compensatii financiare de catre persoanele care au fost victime ale unor infractiuni comise pe teritoriul altui stat decat cel de resedinta. Pana in prezent, victimele infractiunilor trebuiau sa urmeze procedura standard, procedura care implica deplasarea persoanelor pe teritoriul statului pe teritoriul caruia a fost comisa infractiunea, ceea ce presupunea eforturi considerabile din partea acestor persoane.
Prin Ordonanta de Urgenta se instituie o procedura speciala pentru depunerea si transmiterea cererilor de compensatie financiara pentru cazurile cand o persoana este victima unei infractiuni intentionate comise cu violenta pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene.
Pentru implementarea directivei europene, la nivelul Tribunalului Bucuresti, va fi constituita o Comisie avand competenta de a solutiona cererile de compensatie financiara cu caracter transfrontalier.
Comisia pentru acordarea de compensatii financiare victimelor infractiunilor din cadrul Tribunalului Bucuresti va fi formata din minim 3 judecatori, desemnati in conditiile Legii nr. 211/2004, avand in vedere numarul crescut de cereri pe care acestia le vor solutiona.
Ordonanta de Urgenta va conduce la facilitarea accesului cetatenilor romani, victime ale infractiunilor, la compensatie financiara din partea statului Uniunii Europene pe teritoriul caruia a fost savarsita infractiunea.
Comentarii articol (0)