Intre 2003 si 2007 a lucrat in birourile din Praga si Bucuresti ale unei firme internationale cu o practica puternica de real estate in regiune. Perry a asistat clienti in tranzactii de dezvoltari imobiliare, achizitii si finantari de real estate in toata regiunea: Romania, Ucraina, Polonia, Cehia, Slovacia, Turcia, Ungaria si Rusia. Perry vorbeste fluent limbile engleza (limba nativa), franceza, italiana si spaniola.
Cristina Murariu: Domnule Perry Zizzi, de ce ati ales sa fiti un specialist in domeniul real estate?
Perry Zizzi: Am ales sa ma specializez pe domeniul real estate, pentru ca acesta cuprinde numeroase elemente interesante, precum finantari, achizitii, leasing, asigurari. Intr-un cuvant, practica de real estate este foarte diversa si stimulanta intelectual.
Cum vedeti domeniul real estate in Romania?
Consider ca domeniul real estate este in continuare foarte dinamic in Romania. Desi randamentele au inceput treptat sa scada, nivelul dezvoltarilor imobiliare ramane inca scazut in comparatie cu alte state ale Uniunii Europene. Cred asadar ca va urma o perioada de dezvoltare constanta in toate sectoarele imobiliare: retail, proiecte rezidentiale, spatii de depozitare, cladiri de birouri, infrastructura. Este foarte interesant ca trendul de dezvoltare continua, in ciuda recentei crize de credite de pe piata internationala, care nu a afectat Romania deocamdata.
Care sunt principalele provocari pentru un avocat specializat in real estate?
O provocare importanta care apare in Romania in domeniul real estate este sa reusesti sa raspunzi asteptarilor clientilor, in conditiile unor situatii juridice de multe ori neclare ale proprietatilor vizate de ei. Pot exista uneori practici neconsecvente ale oficiilor cadastrale, municipalitatilor si ale altor autoritati, care conduc la dificultati legate de tranzactii.
Ce parere aveti despre investitorii din acest domeniu, in Romania? Cat de interesati sunt strainii sa faca investitii in Romania?
Investitorii sunt entuziasmati de posibilitatile de a investi in real estate in Romania in arii diverse precum: cladiri de birouri, retail, spatii de depozitare, proiectele rezidentiale fiind cele mai cautate. Dar sunt si investitori care cumpara pamant pentru agricultura, vanatoare sau proiecte legate de energia regenerabila.
Care sunt principalele diferente legate de acest domeniu intre Romania si alte tari din Uniunea Europeana?
Retrocedarea ramane mai problematica in Romania, decat probabil in alte tari din Uniunea Europeana. Intr-adevar, se intampla rar sa fii implicat intr-o chestiune imobiliara in Romania, fara sa apara o problema legata de retrocedare. Ca atare, este crucial pentru investitori sa fie consiliati de avocati cu experienta, chiar si pentru achizitii care pot parea relativ simple.
De asemenea, in zonele rurale din Romania sunt in general probleme mai mari legate de suprapuneri cadastrale, decat in alte tari din Uniunea Europeana, iar o analiza competenta a acestei situatii ar fi necesara.
Ce puteti spune despre legile din Romania referitoare la domeniul real estate? Ati dori sa schimbati o lege?
In prezent legile privind retrocedarea sunt relativ confuze, nu foarte bine redactate si de multe ori au prevederi conflictuale. Instantele permit de asemenea ca cererile de retrocedare sa fie bazate pe Codul Civil, ceea ce adauga un plus de nesiguranta titlului de proprietate. In plus, reticenta unor arhive in a colabora privind furnizarea de documente necesare pentru probarea cererii de retrocedare, a condus la depasirea termenelor limita pentru introducererea cererilor sau apelului, ceea ce nu ajuta la normalizarea situatiei.
Parlamentul trebuie sa actioneze pentru a da consecventa si finalitate problemei retrocedarii. Acesta ar fi un capitol in reforma juridica post-revolutionara si ar duce la eliminarea unor impedimente in calea incheierii unor tranzactii. In primul rand, toate proprietatile imobiliare care au fost luate abuziv, ar trebui sa fi disponibile pentru retrocedare ( asta inseamna ca nu ar trebui sa fie nicio limitare pentru cererile de retrocedare a pamantului agricol). In al doilea rand, unde statul inca ocupa o proprietate, reclamantii ar trebui sa poata depune o cerere de retrocedare si sa obtina proprietatea inapoi, chiar daca termenele anterioare pentru depunerea cererii au fost depasite. In al treilea rand, legile trebuie modificate pentru a permite accesul reclamantilor la arhive si pentru a introduce amenzi pentru angajatii arhivelor care intarzie sa raspunda solicitarilor de informatii.
Din experienta dumneavoastra, oferiti cateva sfaturi tinerilor avocati care doresc sa se specializez in real estate.
Este important pentru tinerii avocati sa inteleaga riscurile unei tranzactii si sa stie cum sa-si ghideze clientul pentru a evalua acele riscuri. De asemenea, trebuie sa inteleaga mediul de afaceri, sa fie rezonabili si sa nu fie un "deal-killer".
Care sunt expectatiile legate de viitorii clienti? Dar cele referitoare la colegii de la Badea Clifford Chance?
Astept cu interes sa consiliez un numar important de clienti ai Badea Clifford Chance, pe care i-am intalnit si in tranzactiile anteriore, de partea cealalta a mesei in cadrul negocierilor. Ii cunosteam dinainte pe o parte din noii colegi si am un mare respect pentru pregatirea si capacitatile lor profesionale.
Comentarii articol (0)