Buna ziua, în urma divorțul s-a dispus plata pensie alimentare 33% din venitul minim pe economie, precizez ca în timpul și după definitivarea divorțul tatăl a fost privat de libertate, în momentul de față este eliberat condiționat din august 2019, el nu și-a achitat obligațiile față de copii timp de 3 ani,mai precizez faptul ca după eliberarea conditionata a părăsit tara angajându-se într-o tara din UE, cum îl pot executa pentru plata pensie? Mulțumesc!
trebuie sa obtineti de la instanta care a pronuntat hotararea judecatoreasca un certificat in baza Regulamentului European pentru a fi folosit in tara in care lucreaza tatal. Cu acest certificat va trebui sa contactati un executor judecatoresc sau un avocat din tara UE in care se afla pentru a se executa hotararaea prin plata pensiei de intretinere restanta.
In cazul in care unul dintre parinti nu isi executa obligatia de intretinere legala si isi are rezidenta in alta tara, celalalt parinte (in calitate de reprezentant legal al minorului) poate transmite cererea de obținere a pensiei de întreținere, în baza Regulamentului (CE) nr. 4/2009, Convenției de la Haga din 2007 sau Convenției de la New York din 1956, prin intermediul Ministerului român al Justiției dacă debitorul locuiește într-un din statele membre ale UE, contractante la Convenția de la Haga din 2007 sau la Convenția de la New York din 1956.
Totodata in tara noastra a fost adoptată Legea nr. 36/2012 privind unele măsuri necesare pentru aplicarea unor regulamente și decizii ale Consiliului Uniunii Europene, precum și instrumente de drept internațional privat în domeniul obligațiilor de întreținere.
Ministerul Justiției a fost desemnat autoritatea centrală română transmițătoare care transmite cererile prevăzute la art. 53 și 56 din Regulament.
În calitate de autoritate centrală română, Ministerul Justiţiei cooperează cu autorităţile centrale din statele membre ale Uniunii Europene sau cu cele internaţionale şi colaborează cu instanţele judecătoreşti, executorii judecătoreşti, avocaţii, notarii, mediatorii, precum şi cu orice alte instituţii şi autorităţi române cu atribuţii în domeniul de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 4/2009 şi a Convenţiei de la Haga din 2007. După primirea cererilor, Ministerul Justiției le trimite, spre competentă soluționare, autorității sau instituției care deține datele cu caracter personal, baroului competent teritorial, Camerei Executorilor Judecătorești sau, după caz, instanței judecătorești competente.
O hotarare privind intretinerea pronuntata intr-un stat membru care are obligatii in temeiul Protocolului de la Haga din 2007 este recunoscuta intr-un alt stat membru fara a fi necesar sa se recurga la nicio procedura si fara a fi posibila contestarea recunoasterii sale ( se elimina procedura de exequator pt acest tip de hotarari).
O hotarare executorie in statul membru de origine este executorie in alt stat membru fara a fi necesara incuviintarea executarii. Procedura concreta de executare a hotararii judecatoresti este reglementata de legea de executare a statului membru.
Asadar ca pas de pornire legalizati hotararea privind obligarea tatalui la plata ensiei de intretinere, solicitati totodata Anexa I de la instanta care a pronuntat-o - cea privind Extrasul de hotarare in natura obligatiilor de intretinere care nu este supusa unei proceduri de recunoastere si de incuviintare a executarii. Solicitati acest extras in romana si in germana.. Apoi luati legatura cu Ministerul Justitiei si demarati demersiurile legale pt executarea debitorului aflat in strainatate.
Dureaza mult cu Ministerul Justitei. Partile au posibilitatea sa se adreseze direct instantelor din tarile membre. E mai costisitor dar mult mai eficace!