Bună ziua, doamna avocat, este cunoscuta adresa tatălui băiatului. Am tradus hotărârea, am legalizat-o și amai apostilat-o. Am făcut un memoriu și către Ministerul Justiţiei. Acum sunt în perioada de așteptare a unui răspuns din partea Ministerului Justiţiei. Sper ca am procedat bine. Ar trebui sa solicit ajutor unei Judecătorii din Germania de la locul domiciliului tatălui fiului meu? Va rog mult, ajutați-mă!
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:
Buna seara,
O executare transfrontaliera nu poate avea loc.
Hotararea tradusa si legalizata este recunoscuta in statul german.
Asadar , executarea silita poate fi realizata prin autoritatile din GERMANIA.
Puteti uza si de procedura ce s-ar derula prin intermediul MINISTERULUI JUSTITIEI,daca stiti unde domicilieaza debitorul.
Obținerea pensiei de întreținere în străinătate | Legea 36/2012
(1) Ministerul Justiției este autoritatea centrală solicitantă transmițătoare care efectuează controlul de regularitate internațională, conform art. 58 alin. (1) și (2), și transmite în statele membre ale Uniunii Europene cererile prevăzute la art. 53 și 56 din Regulamentul (CE) nr. 4/2009, însoțite de documentele justificative necesare, prevăzute în conținutul formularelor prevăzute în anexele nr. V-VII la Regulamentul (CE) nr. 4/2009.
(2) La primirea documentelor justificative necesare de la creditor sau debitor și după controlul de regularitate internațională, Ministerul Justiției completează Partea A din următoarele categorii de cereri în aplicarea Regulamentului (CE) nr. 4/2009:
a) cererea de măsuri specifice formulată în temeiul art. 53, prevăzută în anexa nr. V la Regulamentul (CE) nr. 4/2009;
b) cererea de recunoaștere, de încuviințare a executării sau de executare a unei hotărâri judecătorești în materie de obligații de întreținere, formulată în temeiul art. 56 alin. (1) lit. (a) și (b) și alin. (2) lit. (a), prevăzută în anexa nr. VI la Regulamentul (CE) nr. 4/2009;
c) cererea în vederea obținerii sau modificării unei hotărâri judecătorești în materie de obligații de întreținere, formulată în temeiul art. 56 alin. (1) lit. (c)-(f) și alin. (2) lit. (b) și (c), prevăzută în anexa nr. VII la Regulamentul (CE) nr. 4/2009.
(3) La primirea documentelor justificative necesare și după controlul de regularitate internațională, Ministerul Justiției poate asista creditorul sau debitorul să completeze Partea B din următoarele categorii de cereri în aplicarea Regulamentului (CE) nr. 4/2009:
a) cererea de recunoaștere, de încuviințare a executării sau de executare a unei hotărâri judecătorești în materie de obligații de întreținere, formulată în temeiul art. 56 și 57, prevăzută în anexa nr. VI la Regulamentul (CE) nr. 4/2009;
b) cererea în vederea obținerii sau modificării unei hotărâri judecătorești în materie de obligații de întreținere, formulată în temeiul art. 56 și 57, prevăzută în anexa nr. VII la Regulamentul (CE) nr. 4/2009.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) nu exclud posibilitatea ca partea interesată să se adreseze direct autorităților străine competente din statele membre ale Uniunii Europene.
In ceea ce priveste documentele necesare demararii procedurii de executare a hotararii judecatoresti obtinute in Romania intr-un stat membru al Uniunii Europene, acestea sunt:
– hotararea judecatoreasca – copie legalizata;
– extrasul din hotararea judecatoreasca ce urmeaza a fi executata in statul membru – imbraca forma unui formular si este eliberat de catre instanta de judecata care a pronuntat hotararea;
– un inscris/document care stabileste situatia restantelor si indica data la care a fost efectuat calculul;
– traducerea extrasului/formularului in limba oficiala a statutului membru unde urmeaza a se face executarea (daca este cazul).