Am o hotarare judecatoreasca pentru pensie de intretinere, insa nu stiu cum va fi pusa in executare avand in vedere ca tatal baiatului lucreaza si domiciliaza in Spania. Am sunat la Ambasada Spaniei si imi spun ca nu ma pot ajuta.
O hotărâre privind obligaţiile de întreţinere pronunţată într-o țară UE este recunoscută într-o altă țară UE, fără a fi necesar să se recurgă la o procedură specifică.
Marea majoritate a țărilor UE şi-au asumat obligaţii în temeiul Protocolului de la Haga din 23 noiembrie 2007 privind legea aplicabilă obligaţiilor de întreţinere.
Atunci când o hotărâre a fost pronunţată într-un stat care are obligaţii în temeiul Protocolului de la Haga din 2007, recunoaşterea sa nu poate fi contestată.
Asadar, daca sunt intrunite conditiile enuntate mai sus, hotararea judecatoreasca obtinuta in Romania poate fi pusa in executare direct in statul membru unde locuieste parintele debitor al pensiei de intretinere,fara nicio alta formalitate prealabila.
In ceea ce priveste documentele necesare demararii procedurii de executare a hotararii judecatoresti obtinute in Romania intr-un stat membru al Uniunii Europene, acestea sunt:
– hotararea judecatoreasca – copie legalizata;
– extrasul din hotararea judecatoreasca ce urmeaza a fi executata in statul membru – imbraca forma unui formular si este eliberat de catre instanta de judecata care a pronuntat hotararea;
– un inscris/document care stabileste situatia restantelor si indica data la care a fost efectuat calculul;
– traducerea extrasului/formularului in limba oficiala a statutului membru unde urmeaza a se face executarea (daca este cazul).
Toate aceste documente se transmit autoritatii/organului din statul membru UE investit cu atributii in vederea punerii in executare a hotararii judecatoresti obtinute in Romania (difera in functie de statul membru unde urmeaza a se executa hotararea judecatoreasca).
Regulamentul CE nr. 4/2009 al Consiliului din 18 decembrie 2008 privind competenţa, legea aplicabilă, recunoaşterea şi executarea hotărârilor şi cooperarea în materie de obligaţii de întreţinere guverneaza acest materie.
danocs
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Cautati pe net, Legea 36/2012 privind unele masuri necesare pentru aplicarea unor regulamente si decizii ale Consiliului Uniunii Europene, precum si instrumente de drept international privat in domeniul obligatiilor de intretinere. Aceasta lege prevede ca orice cerere de obtinere a pensiei de intretinere din UE, daca hotararea judecatoreasca este definitiva si irevocabila, este scutita de orice taxa. Chiar si legalizarea hotararii judecatoresti este scutita de taxa de timbru.
Trebuie sa obtineti de la Ministerul Justitiei, Directia de Drept International si Cooperare Judiciara; Serviciul cooperare judiciară internaţională în materie civilă şi comercială,
- 1. Anexa I – Extras dintr-o hotărâre în materie de obligaţii de întreţinere care nu este supusă unei proceduri de recunoaştere şi încuviinţare a executării – original.
- 2. Anexa VI Formular de cerere de recunoaştere, de încuviinţare a executării sau executare a unei hotărâri în materie de obligaţii de întreţinere – Partea B.- original
Pe langa aceste documente, dosarul de depus la Ministerul Justitiei mai trebuie sa contina:
- Copie a legalizată in limba romana a Sentintei Civile (In baza legii 36/2012 art.22, copia se elibereaza de instanta gratuit)
- Document centralizator care stabilește valoarea restanțelor și indică data la care a fost efectuat calculul.
- Indicatia locului de munca a celui care trebuie sa plateasca pensia, si/sau date personale de identificare.