avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se pune în executare o hotărâre privind ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se pune în executare o hotărâre privind modificarea pensiei de întreținere a minorului când tatăl locuiește într-o țară UE?

Situatia este urmatoarea: In urma hotararii definitive si irevocabile s-a decis majorarea pensiei de intretinere minor. Tatal locuieste intr-o tara UE iar mama in Romania.
1. Care sunt pasii de urmat astfel incat sa se poata realiza executarea hotararii in tara de sedere a tatalui, dupa ce a fost ridicata de la Tribunal Decizia ?
2. Judecatorul a stabilit cuantumul pensiei in lei iar tatal incaseaza salariul in Euro. Este necesar un document in care sa se precizeze expres necesitatea calculului valorii la cursul de schimb sau se subintelege? Instanta nu a facut mentiuni, a scris doar suma in lei.
Multumiri!
Ultima modificare: Luni, 10 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: annahm11 , utilizator 17:28, 29 Decembrie 2018
Buna seara,
Dupa ce legalizati sentinta va sfatuiesc sa va adresati atat societatii in care lucreaza cel ce datoreaza acea pensie cat si ambasadei tatrii in care-si are domiciliul.
Va vor indruma ei cum sa va adresati unui executor judecatoresc din acea tara, eventual prin Ministerul Justitiei din acea tara.
Cu privire la suma, la momentul depunerii in cont a sumelor datorate, automat la depunere in cont se stabileste valoarea de conversie.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti de ce sa va adresati nici societatii angajatoare, nici ambasadei si nici ministerului justitiei din acea tara, doar veti pierde timp.

[ link extern ]
O hotărâre privind pensia de întreținere, pronunțată și declarată executorie într-o țară din UE, va fi executorie în orice alt stat membru.

Veti putea recupera pensia prin ministerul nostru de justitie
[ link extern ]



"a) Daca parintele locuieste intr-un stat membru UE, procedura este guvernata de prevederile Regulamentului 4/2009 al Consiliului Uniunii Europene din data de 18.12.2008 privind obligatia de intretinere. Regulamentul, deci implicit procedura prevazuta de acesta, se aplica intre toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii.

Potrivit acestui Regulament, hotararea pronuntata intr-un stat membru este recunoscuta in celalalt stat membru, fara a fi necesar sa se parcurga nicio procedura in acest sens (ne referim aici la faptul ca nu este necesara recunoasterea hotararii obtinuta in Romania in statul membru in care urmeaza a fi executata hotararea). De asemenea, daca hotararea este executorie in statul membru respectiv (Romania in cazul nostru), ea este executorie in oricare alt stat membru, fara a fi necesara parcurgerea unei proceduri speciale in acest sens. Fiind vorba de o hotarare judecatoreasca executorie de drept, inseamna ca autoritatea investita cu executarea hotararii in statul membru in care urmeaza a se face executarea pensiei de intretinere are competenta de a adopta orice masuri asiguratorii prevazute de legea statului membru de executare.

Altfel spus, daca sunt intrunite conditiile enuntate mai sus, hotararea judecatoreasca obtinuta in Romania poate fi pusa in executare direct in statul membru unde locuieste parintele debitor al pensiei de intretinere, fara nicio alta formalitate prealabila.

In ceea ce priveste documentele necesare demararii procedurii de executare a hotararii judecatoresti obtinute in Romania intr-un stat membru al Uniunii Europene, acestea sunt:

– hotararea judecatoreasca – copie legalizata;

– extrasul din hotararea judecatoreasca ce urmeaza a fi executata in statul membru – imbraca forma unui formular si este eliberat de catre instanta de judecata care a pronuntat hotararea;

– un inscris/document care stabileste situatia restantelor si indica data la care a fost efectuat calculul;

– traducerea extrasului/formularului in limba oficiala a statutului membru unde urmeaza a se face executarea (daca este cazul).

Toate aceste documente se transmit autoritatii/organului din statul membru UE investit cu atributii in vederea punerii in executare a hotararii judecatoresti obtinute in Romania"
[ link extern ] /

Autoritatea centrală a României, Ministerul Justiţiei,
Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară,
Bucureşti; Email: ddit@just.ro; dreptinternational@
just.ro; Fax: 0372041079; site Internet: www.just.ro,
“Ministerul Justiției,” “Informații publice,” “Informaţii
utile.”




[ link extern ]
Buna seara. Depinde in ce tara este. Ambasada nu are niciun rol in aceste cauze. In mod normal punerea in executer se face diferit de la o tara la alta. Sentinta trebuie tradusa legalizata apostilata pentru a fi eficace pe teritoriul tarii respective, abia dupa aceea se poate incepe procedura de executare care, repet este diferita de la tara la tara. Ar fi util sa ne spuneti in ce tara se afla tatal.
Imi para rau Colega sa te contrarzic. In Italia fara procedura de recunoastere a sentintei respective nu se pune in executare nici o sentinta. Se ia act ca este executiva si dupa recunoastere devine eficace. Ofiterul judiciar (executorul ) se afla pe langa tribunalul de care apartine paratul si intreprinde toate demersurile necesare, dupa recunoastere, evident, cu costurile aferente.
Aveți grijă sa nu treacă termenul de prescripție de 3 ani din România, socotit de la data când sa dat sentința la judecătorie. După 3 ani nu este executorie nici în România deci nici in Europa. Vezi art.26 din Regulamentul CE 4/2009
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2018
cuziamusia, utilizator

Alte discuții în legătură

Am o hotărâre judecătorească pentru pensie de întreținere, însă tatăl minorului lucrează și domiciliază în spania. cum poate fi pusă în executare? Corinas Corinas Buna ziua! Am o hotarare judecatoreasca pentru pensie de intretinere, insa nu stiu cum va fi pusa in executare avand in vedere ca tatal baiatului lucreaza ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, în urma divorțul s-a dispus plata pensie alimentare ... axela87 axela87 Buna ziua, în urma divorțul s-a dispus plata pensie alimentare 33% din venitul minim pe economie, precizez ca în timpul și după definitivarea divorțul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. fiul meu, persoana încadrată in gradul grav de handicap, ... CristinaVoicu CristinaVoicu Buna ziua. Fiul meu, persoana încadrată in gradul grav de handicap, si-a dat in judecată tatăl pentru pensie de întreținere. Sunt divorțată de tatăl ... (vezi toată discuția)