Nu aveti de ce sa va adresati nici societatii angajatoare, nici ambasadei si nici ministerului justitiei din acea tara, doar veti pierde timp.
[ link extern ]
O hotărâre privind pensia de întreținere, pronunțată și declarată executorie într-o țară din UE, va fi executorie în orice alt stat membru.
Veti putea recupera pensia prin ministerul nostru de justitie
[ link extern ]
"a) Daca parintele locuieste intr-un stat membru UE, procedura este guvernata de prevederile Regulamentului 4/2009 al Consiliului Uniunii Europene din data de 18.12.2008 privind obligatia de intretinere. Regulamentul, deci implicit procedura prevazuta de acesta, se aplica intre toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii.
Potrivit acestui Regulament, hotararea pronuntata intr-un stat membru este recunoscuta in celalalt stat membru, fara a fi necesar sa se parcurga nicio procedura in acest sens (ne referim aici la faptul ca nu este necesara recunoasterea hotararii obtinuta in Romania in statul membru in care urmeaza a fi executata hotararea). De asemenea, daca hotararea este executorie in statul membru respectiv (Romania in cazul nostru), ea este executorie in oricare alt stat membru, fara a fi necesara parcurgerea unei proceduri speciale in acest sens. Fiind vorba de o hotarare judecatoreasca executorie de drept, inseamna ca autoritatea investita cu executarea hotararii in statul membru in care urmeaza a se face executarea pensiei de intretinere are competenta de a adopta orice masuri asiguratorii prevazute de legea statului membru de executare.
Altfel spus, daca sunt intrunite conditiile enuntate mai sus, hotararea judecatoreasca obtinuta in Romania poate fi pusa in executare direct in statul membru unde locuieste parintele debitor al pensiei de intretinere, fara nicio alta formalitate prealabila.
In ceea ce priveste documentele necesare demararii procedurii de executare a hotararii judecatoresti obtinute in Romania intr-un stat membru al Uniunii Europene, acestea sunt:
– hotararea judecatoreasca – copie legalizata;
– extrasul din hotararea judecatoreasca ce urmeaza a fi executata in statul membru – imbraca forma unui formular si este eliberat de catre instanta de judecata care a pronuntat hotararea;
– un inscris/document care stabileste situatia restantelor si indica data la care a fost efectuat calculul;
– traducerea extrasului/formularului in limba oficiala a statutului membru unde urmeaza a se face executarea (daca este cazul).
Toate aceste documente se transmit autoritatii/organului din statul membru UE investit cu atributii in vederea punerii in executare a hotararii judecatoresti obtinute in Romania"
[ link extern ] /
Autoritatea centrală a României, Ministerul Justiţiei,
Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară,
Bucureşti; Email: ddit@just.ro; dreptinternational@
just.ro; Fax: 0372041079; site Internet: www.just.ro,
“Ministerul Justiției,” “Informații publice,” “Informaţii
utile.”
[ link extern ]